Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Formule 1

Krijgen we afwisselend Formule 1 in België en Nederland? “Gebakken lucht”

Krijgen we afwisselend Formule 1 in België en Nederland? “Gebakken lucht”

Maandag is er in hartje Londen topoverleg tussen Formula One Management (FOM) en Spa Grand Prix. Daar zullen onder anderen Stefano Domenicali als ex-teambaas van Ferrari en huidig CEO van de FOM samenzitten met Vanessa Maes, de directeur-generaal van Spa Grand Prix. Hét gespreksonderwerp is de Grote Prijs Formule 1 van België in Spa-Francorchamps.   “Er is nog niks bevestigd. Dit zijn pure speculaties”, antwoordt Vanessa Maes stellig op de geruchten die nu al een tijd de ronde doen over de Belgische Grand Prix die zou alterneren met die van Nederland. Als mogelijke oplossing om Francorchamps in de nabije toekomst in de F1 te kunnen houden. Zij het tweejaarlijks.   “Ik heb alleen maar een vermoeden waarom die berichten net nu worden verspreid. En dat zou vooral met het nieuws over Zuid-Afrika te maken kunnen hebben”, zegt ze. Er is nog niks bevestigd. Dit zijn pure speculaties. Vanessa Maes, Spa Grand Prix De Grote Prijzen van België en die van Zuid-Afrika liggen al meer dan een jaar met elkaar in balans. FOM droomt namelijk al jaren van een wereldkampioenschap in de Formule 1 met opnieuw op elk continent minstens één race, maar de vorige GP van Zuid-Afrika dateert al van exact 30 jaar geleden. In 2017 werd het circuit van Kyalami nagenoeg volledig gerenoveerd, maar daarna was er nooit genoeg budget beschikbaar om met FOM een overeenkomst af te sluiten. En sinds kort is het duidelijk dat er ook in 2024 weer geen GP F1 van start zal gaan op het circuit van Kyalami, ten noorden van Johannesburg. De politieke en militaire banden tussen Rusland en Zuid-Afrika zouden voor FOM doorslaggevend zijn geweest om alsnog “njet” te zeggen tegen de organisatoren in Kyalami. Ook al worden zij ondersteund door een Amerikaanse sportinvesteringsmaatschappij uit Miami. En daardoor is nu plots Marokko of Rwanda in de running voor de organisatie van de eerstvolgende Afrikaanse GP in de F1. Francorchamps: “Wij zullen altijd blij zijn met wat we krijgen” Maar wat is dan een duurzame oplossing voor de GP in ons land die met inmiddels al 66 edities een van de oudste is op de F1-kalender?   Midden vorig jaar was er namelijk een zoveelste periode van onzekerheid en lichte paniek. Ook toen was Spa Grand Prix einde contract met FOM en was het lang niet zeker of de GP dit jaar nog zou kunnen doorgaan. Uiteindelijk volgde dan toch het verlossende nieuws dat het F1-geluid komende zomer weer zou weerklinken in de Belgische Ardennen.   Weliswaar niet traditiegetrouw eind augustus of begin september, maar in het laatste weekend van juli wanneer normaal gezien de 24 uren van Spa voor toerismewagens worden verreden. De start van die uithoudingswedstrijd is daarom speciaal vier weken vervroegd.   “Het is FOM die communiceert over de kalender in de F1 en niemand anders”, vult Vanessa Maes aan. “Het liefst zouden wij zoals vroeger een meerjarig contract willen afsluiten, maar we zullen altijd blij zijn met wat we krijgen. Vorig jaar hebben we bewezen dat we een Grote Prijs F1 zoveel mogelijk naar de huidige normen en voorwaarden kunnen organiseren en als beloning kregen we niet alleen felicitaties, maar ook een contractverlenging van een jaar. We zullen moeten afwachten en zien wat FOM nu beslist.” Voor dit jaar waren er tussen begin maart en eind november initieel 23 Grote Prijzen in een propvol F1-kampioenschap gepland. Met Las Vegas als nieuwkomer ten koste van Frankrijk. Qatar kwam er weer bij na afwezigheid van een jaar en vanwege het WK voetbal vorige winter. China werd dan weer opnieuw afgelast omwille van de nog altijd geldende coronamaatregelen. En in Rusland zou er ook nog een GP zijn doorgegaan als het contract vorig jaar niet was opgezegd na de invasie van Oekraïne.   Inmiddels is dat aantal van 23 GP anno 2023 al gezakt tot 22 door de annulering van de Gran Premio d’Emilia Romagna, midden vorige maand na noodweer en overstromingen in Noord-Italië. Maar voor het 75e wereldkampioenschap van de F1 van volgend jaar is er weer sprake van minstens 23 races. Het zouden er zelfs 24 of maximaal 25 kunnen zijn. Al dan niet met een GP in België erbij. Zandvoort: “Wij hebben nog een contract tot 2025” “Net als onze collega’s in Francorchamps waren ook wij verrast door de recente speculaties”, opent Jan Lammers, sportief directeur van het circuit in Zandvoort. “Dit komt letterlijk uit de lucht gevallen. En het is dan ook nog eens gebakken lucht.” “Wij hebben nog 2023, 2024 en 2025 af te werken. En daar willen we natuurlijk weer één groot feest van maken. Max Verstappen helpt ons daarbij. Net als onze andere landgenoot Nyck De Vries. Dat is voor ons als Nederlanders al heel mooi op zich. Kortom, wij hebben nog veel in het vooruitzicht in Zandvoort.” Begin september 2021 stond de Grote Prijs van Nederland voor het eerst in 36 jaar weer op de kalender van de F1. Dat had alles te maken met Max Verstappen die in Hasselt is geboren, maar altijd  onder Nederlandse vlag heeft geracet en dus ook in de koningsklasse van de autosport. Sindsdien mocht Verstappen al twee keer als winnaar het Wilhelmus aanhoren in de duinen van Zandvoort. Telkens in het eerste weekend van september. Dit jaar passeert het hele F1-circus al eind augustus in Nederland. “Ons circuit ligt vlak achter een zeer populaire badplaats in Nederland”, weet Jan Lammers. “Als de GP F1 midden in de zomervakantie zou zitten, dan zouden er hier niet genoeg accommodaties en verblijfplaatsen beschikbaar zijn. Maar het is FOM die de zware opgave heeft om een kalender samen te stellen. Dat is ontzettend moeilijk. En wij moeten ons daar ondergeschikt in opstellen.” Francorchamps heeft een van de mooiste circuits in de wereld. Ik heb er zelf ook altijd met heel veel plezier geracet. Maar, nogmaals, ik beslis niet over de toekomst. Jan Lammers, Zandvoort Het gerucht over buurlanden die afwisselend een GP organiseren in de F1, doet overigens niet alleen de ronde over racecircuits in de lage landen. Dezelfde suggestieve verhalen zijn al verschenen in Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje en Portugal. FOM zoekt al decennialang vooral oorden op waar grof geld in overvloed aanwezig is. En dat is niet verminderd sinds het Amerikaanse conglomeraat Liberty Media eigenaar is geworden van de Formule 1. Met nog meer F1 in het Midden-Oosten en nu ook in de Verenigde Staten. Ten koste van traditionele omlopen als de Hockenheimring of de Nürburgring in Duitsland. Spa-Francorchamps zou de volgende in de rij kunnen zijn. “Of dat jammer zou zijn? Dit is hetzelfde zeggen als dat het jammer zou zijn dat Max Verstappen met pensioen gaat”, benadrukt Jan Lammers. “Kijk, Francorchamps heeft één van de mooiste circuits in de wereld. Ik heb er zelf ook altijd met heel veel plezier geracet. Het heeft een prachtige historie en de Grand Prix heeft altijd diepgang. Dat is gewoon prachtig. Maar, nogmaals, ik heb daar niet over te beslissen. Het is gewoon iets wat nu niet aan de orde is.” MAx Verstappen in Zandvoort. Gerelateerd:Formule 1Algemeen directeur Spa Grand Prix: “Getoond tot wat GP F1 van België in staat is”Formule 1Dan toch! Spa-Francorchamps krijgt volgend jaar opnieuw plekje op F1-kalenderFormule 1Sammy Neyrinck: “Ik spreek met 2 woorden, maar het ziet er goed uit voor GP F1 België in 2023”

Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement