Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Stijging in jonge eetstoornispatiënten

Stijging in jonge eetstoornispatiënten

Sinds het begin van de pandemie, zijn het aantal eetstoornispatiënten flink gestegen. Zorginstellingen ervaren veel drukte en de leeftijd van deze patiënten wordt ook steeds jonger. Wat is hier de oorzaak van? Heeft het te maken met de pandemie zelf, of is er een andere factor die hierbij een rol speelt?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pandemie niet de oorzaak

eetstoornispatiënten zijn gestegen tijdens de pandemie Volgens eetstoornistherapeut Sanne Broeders-van Loon is de pandemie niet de oorzaak geweest van deze stijging. Wel denkt ze dat het een flinke katalysator is geweest. Dit heeft voornamelijk te maken met de isolatie die jongeren ervaarden tijdens het hoogtepunt van de pandemie. Volgens Broeders-van Loon heeft dit onder andere te maken met dat jongeren geen zicht hebben op de ontwikkeling van hun leeftijdsgenoten, terwijl dat juist een essentieel onderdeel is van hun eigen ontwikkeling.

De pandemie speelde ook op een andere manier nog mee in de stijging in eetstoornispatiënten. De isolatie en eenzaamheid zorgde er namelijk voor dat mensen die al niet lekker in hun vel zaten, nog meer in een dieptepunt zakten. Je gaat meer in je hoofd zitten en krijgt last door alle sociale media plaatjes. Daarnaast was er weinig hulp en ruimte bij zorginstellingen beschikbaar, waardoor de wachtrijen steeds langer zijn geworden.

Verdubbeling van eetstoornispatiënten

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), Károly Illy, en kinderarts Annemarie van Bellegem vermoeden dat er een verdubbeling van eetstoornispatiënten is ten opzichte van vóór de pandemie. Van Bellegem schat dat er momenteel zo’n 200.000 mensen worstelen met een eetstoornis.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Van Bellegem vindt het niet gek dat er juist in de pandemie een stijging in eetstoornissen voorkomt. Ze geeft aan dat deze ziektes zich vooral ontwikkelen na een ingrijpende gebeurtenis. Ook dat er jongere tieners hulp zoeken vindt zij niet gek, want dat zijn de puberjaren waarin mensen zich opeens heel veel gaan ontwikkelen. Eetstoornissen ontstaan vaak in de pubertijd.

Naast een stijging van anorexia-patiënten, komen er ook andere eetstoornissen voorbij zoals boulimia of Binge Eating Disorder (BED). Omdat anorexia over het algemeen makkelijker te identificeren is, wordt hier vaker over gesproken terwijl de andere eetstoornissen net zo schadelijk kunnen zijn. Ook emotie-eten is iets om goed op te letten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

GGD heeft weinig ruimte voor eetstoornispatiënten

er is te weinig ruimte in zorginstellingen De wachtlijsten voor de GGD lopen al jaren op, en sinds de pandemie is dat niet veel beter geworden. Aan het begin van de pandemie trokken zorginstellingen al aan de bel, omdat ze aan hun limiet zaten. Negen GGD-instellingen gaven zelfs aan dat de aanmeldingen met 300% waren gestegen.

Annemarie van Bellegem vindt het naar om te zien dat de wachttijden en aanmeldingen zoveel stijgen. Volgens haar is het erg lastig om als ouder thuis te moeten zitten met een hulpbehoevend kind. Daarnaast geeft ze aan dat de problemen/klachten vaak ook verergeren naarmate de patiënt langer moet wachten. Toch zal dat de realiteit zijn nu dat er door de pandemie zoveel meer klachten aan het licht zijn gekomen.

Klinisch psycholoog Ravian Veenstra geeft aan dat mensen met een eetstoornis vaak pas laat aan de bel trekken, wanneer het al ver is gevorderd. Wanneer zij dan nog lang op hulp moeten wachten, verergert de situatie alleen nog maar meer. Sanne Broeders-van Loon geeft aan dat het daarbij ook niet alleen om eten gaat, maar ook om controle. Tijdens de pandemie was er veel controle weggenomen door de overheid, om ons veilig proberen te houden. Toch hebben mensen behoefte aan controle over hun eigen leven, en door middel van eten kunnen zij een gevoel van controle terugkrijgen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

We moeten signalen leren herkennen

Veenstra vindt dat we naar het totaalplaatje moeten kijken. Hoewel je kan herstellen van een eetstoornis, zullen er altijd bepaalde triggers blijven bestaan. Het is belangrijk dat je die van jezelf, of van anderen, leert herkennen zodat je ze tijdig aan kan pakken. Zo kan je leren omgaan met je eigen kwetsbaarheid.

We moeten daarnaast ook meer naar de zorg kijken, vindt hij. We moeten kijken naar hoe de beschikbare middelen in de zorg worden besteed en welke middelen tegen eetstoornissen er bestaan en hoe effectief deze zijn. Broeders-van Loon sluit daarop aan met dat ouders en scholen ook beter geïnformeerd moeten worden. Zo kunnen ook zij signalen leren herkennen en kan er sneller hulp gegeven worden.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bronnen:

NU.nl – 06 juli 2022

Advertisement. Scroll to continue reading.

NU.nl – 26 mei 2022

Total
0
Deelacties
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Atletiek

Elise Vanderelst (archieffoto)

Advertisement