Je tanden doen heel veel voor je lichaam en gezondheid, daarom is een gezond gebit ook erg belangrijk om te hebben. Zonder een gezond en sterk gebit kan je namelijk last krijgen van verschillende klachten. Maar hoe zorg je hiervoor?
In dit artikel leggen we je uit wat de functie van je tanden zijn, hoe je een gezond gebit kan herkennen en hoe je deze onderhoud.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
Wat is de functie van een gezond gebit?
Wanneer je geboren wordt, ben je tandeloos. Tijdens je kinderjaren krijg je melktanden. Vanaf een jaar of 6 komen maken deze plaats voor je volwassen gebit. Deze heb je dan voor de rest van je leven. Je melktanden laten los en deze kan je bewaren.
Je tanden spelen een belangrijke rol bij het verwerken van voeding. Ze zijn namelijk de eerste stop van je spijsverteringskanaal. Door je eten goed te kauwen en verwerken, kan je lichaam het beter verteren en de voedingsstoffen eruit halen. Je speeksel bevat namelijk enzymen die helpen om voedsel af te breken. Je tanden en kiezen malen het fijn.
Naast eten, zijn je tanden ook belangrijk bij de communicatie. Bij bepaalde klanken, zoals de s- en t- medeklinkers, gebruik je je tanden om de klank te maken. Dit doe je door je tong ertegenaan te bewegen. Zonder tanden is dat een stuk lastiger, maar niet onmogelijk.
Waaraan herken je een gezond gebit?
In onze huidige cultuur, wordt er veel waarde gehecht aan een gezond of stralend gebit. Zo heeft men in het algemeen een voorkeur voor witte, rechte tanden. Ook koppelen mensen daar vaak (bewust of onbewust) een sociale status aan vast. Een gezond gebit kan er echter op verschillende manieren uitzien en dat hoeft niet altijd stralend wit en recht te zijn.
Een gezond gebit gaat namelijk eerder om de stevigheid van je tanden en hoeveel gaatjes zij hebben. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, goed poetst en regelmatig naar de tandarts gaat, is de kans groot dat je een gezond gebit hebt. Wanneer je een gaatje hebt of last van tandplak, dan helpt de tandarts om dit op te lossen.
Soms komt het voor dat je, ondanks een gezonde levensstijl, toch veel tandklachten hebt. Dit gebeurt bij sommige mensen en daar kunnen zij niks aan doen. Dit kan erfelijk zijn, maar soms worden tandklachten ook veroorzaakt door een andere ziekte of aandoening, zoals diabetes type 1. Ook mensen die last hebben van maagzuur of overgeven hebben soms zwakkere tanden vanwege de zuren. In deze gevallen kan je niet veel anders doen dan goed blijven poetsen.
Een gezond gebit onderhouden
1. Poets regelmatig je tanden
Het is verstandig om zo’n 2 á 3 keer per dag je tanden te poetsen met een fluoridetandpasta. Hiermee voorkom je tandplak en gaatjes[3]NVM Mondhygiënisten. (2021, 21 januari). Een gezond gebit. NVM Mondhygienisten – Consumenten. Geraadpleegd op 27 juni 2022, van https://www.mondhygienisten.nl/een-gezond-gebit/. Je kan je tanden het beste poetsen met een elektrische tandenborstel, maar een handmatige is ook prima. Ook helpt het om dagelijks je tanden extra te reinigen met ragers of flosdraad om kleine stukjes eten tussen je tanden vandaan te halen.
2. Bezoek de tandarts
Naast dagelijks je tanden poetsen, help je je tanden gezond te houden door jaarlijks zo’n 2x naar de tandarts te gaan. Deze controleert je gebit en kan je eventueel nog tips meegeven. Bij gaatjes of tandplak kan je een nieuwe afspraak maken om deze klachten te behandelen.
3. Let op je voeding voor een gezond gebit
Koolzuurhoudende dranken, zure producten, en veel (toegevoegde) suikers zijn schadelijk voor het glazuur van je tanden. Door deze producten te minderen en hier niet te veel van te consumeren, kan je de kans op tandklachten zoveel mogelijk verminderen.
4. Meld medicatiegebruik
Sommige medicijnen kunnen schadelijk zijn voor de tanden. Meld deze daarom altijd bij je tandarts of mondhygiënist zodat zij hiervan op de hoogte zijn[4]KNMT. (z.d.-b). Gebruik je medicijnen? Allesoverhetgebit.nl. Geraadpleegd op 27 juni 2022, van … Continue reading. Je moet natuurlijk niet medicatie ontwijken vanwege je tanden, maar het is goed om te weten wat de effecten hiervan op je gebit kunnen zijn.
References[+]
↑1 | Wikipedia-bijdragers. (2022a, maart 23). Tand (mens). Wikipedia. Geraadpleegd op 27 juni 2022, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Tand_(mens) |
---|---|
↑2 | KNMT. (z.d.). 15 tips voor een gezonde mond. Allesoverhetgebit.nl. Geraadpleegd op 27 juni 2022, van https://www.allesoverhetgebit.nl/alles-over-mondgezondheid/tips-voor-een-gezond-gebit/15-tips-voor-een-gezonde-mond/ |
↑3 | NVM Mondhygiënisten. (2021, 21 januari). Een gezond gebit. NVM Mondhygienisten – Consumenten. Geraadpleegd op 27 juni 2022, van https://www.mondhygienisten.nl/een-gezond-gebit/ |
↑4 | KNMT. (z.d.-b). Gebruik je medicijnen? Allesoverhetgebit.nl. Geraadpleegd op 27 juni 2022, van https://www.allesoverhetgebit.nl/alles-over-mondgezondheid/tips-voor-een-gezond-gebit/gebruik-je-medicijnen/ |
