Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Honden kunnen mogelijk stress bij kinderen verminderen

Honden kunnen mogelijk stress bij kinderen verminderen

Uit recent onderzoek van PLOS ONE blijkt dat stress bij kinderen lager is wanneer zij tijd doorbrengen met een hond[1]Meints K, Brelsford VL, Dimolareva M, Maréchal L, Pennington K, et al. (2022) Can dogs reduce stress levels in school children? effects of dog-assisted interventions on salivary cortisol in children … Continue reading. Daarnaast zeggen onderzoekers dat het hebben van een hond een kind meer over verantwoordelijkheid kan leren. De resultaten van dit onderzoek zijn erg veelbelovend.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Resultaten van honden en stress bij kinderen

stress bij kinderen kan afnemen door een hond in huis te nemen Voor het Britse onderzoek werd er gekeken naar het stressniveau van kinderen voor- en nadat zij tijd door hadden gebracht met een hond en een professionele trainer. Dit deden zij twee keer per week gedurende een periode van vier weken. Daarna werden de resultaten vergeleken met die van kinderen die alleen aan meditatie hadden gedaan tijdens deze periode.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die tijd doorbrengen met honden een veel lager cortisolgehalte hebben in hun bloed. Dit is hetzelfde voor kinderen van zowel het reguliere onderwijs en het speciaal onderwijs. Tot nu toe lijken alle resultaten veelbelovend. Wel zeggen wetenschappers dat zij nog moeten uitzoeken wat de optimale tijd is voor kinderen om door te brengen met een hond.

Tijd doorbrengen met honden is echter niet alleen ontspannend voor kinderen. Ook volwassenen hebben baat bij knuffelen met een hond, blijkt uit een nieuwsartikel van Nu.nl uit 2020[2]NU.nl. (2020, 30 april). Hoe honden troosten: “Alleen aaien kan stress al verminderen”. NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van … Continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Vorige onderzoeken

De uitkomsten van dit nieuwe onderzoek zijn niet losstaand. Vorige onderzoeken geven namelijk soortgelijke resultaten weer. Zo blijkt uit een onderzoek uit 2018 dat tijd doorbrengen met een hond niet alleen helpt tegen stress, maar ook bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden[3]Friedman, E., & Krause-Parello, C. A. (2018). Companion animals and human health: benefits, challenges, and the road ahead for human-animal interaction. Revue scientifique et technique … Continue reading. Daarnaast zouden honden ook de kans op eenzaamheid en depressie kunnen verminderen.

Andrea Dorn, een klinisch sociaal werker en auteur van het boek “When Someone Dies: A Children’s Mindful How-To Guide on Grief and Loss”, geeft aan dat er veel voordelen verbonden zijn aan het blootstellen van kinderen aan honden om stress te verminderen. Volgens haar zijn hebben goed opgevoede honden nog meer voordelen naast het verminderen van stress bij kinderen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 • Ze zijn loyaal
 • Leren ze het kind beter omgaan met verzorging en verantwoordelijkheden
 • Leiden ze het kind af van hun stress
 • Kunnen ze helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden
 • Ze laten kinderen veilig voelen
 • Ze geven sensorische stimulatie door middel van aaien en knuffelen met de hond

Stress bij kinderen verminderen met een hond: Waar moet je op letten?

Het is natuurlijk belangrijk om niet direct je kind bloot te stellen aan een hond, zeker wanneer zij nog geen andere ervaring met honden hebben. Psychotherapeut Akua Boetang geeft aan dat ouders op de volgende punten moet letten wanneer zij hun kind willen laten kennismaken met een hond:

 • Vertel het kind over de mogelijke voordelen van het hebben van een hond[4]OHRA. (z.d.). Daarom is een hond goed voor je gezondheid. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.ohra.nl/huisdierenverzekering/blog/hond-goed-voor-gezondheid
 • Let goed op dat de verantwoordelijkheid van de hond juist niet voor extra stress bij het kind zorgt
 • Laat het kind zelf ontdekken hoe een hond hun mentale gezondheid kan ondersteunen

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het in huis nemen van een hond. Wanneer je hier als volwassene niet aan toe bent, is het geen verstandig idee om zomaar een hond voor je kind in huis te nemen. Ook is het belangrijk om als ouder te letten op de volgende punten:

 • Wat is het temperament van de hond? Is de hond rustig, geduldig, goedaardig?
 • Kies niet zelf zomaar een hond uit, maar neem je kind mee en luister naar hun voorkeur bij het nemen van een hond.
 • Wie gaat er voor de hond zorgen? Wat is iedereens verantwoordelijkheid en hoe streng wil je je daaraan vasthouden?
 • Ben je in staat om op financieel gebied een hond in huis te nemen?
 • Is je kind oud genoeg om zonder toezicht bij de hond te zijn en andersom? Zeker in het begin zullen alle partijen aan elkaar moeten wennen.
 • Hoe wil jij dat er met elkaar en met de hond omgegaan wordt in het huishouden? Jouw voorbeeld is wat je kind aanleert, waardoor het belangrijk is om zelf het goede voorbeeld te geven.

Houd rekening met andere resultaten

denk altijd goed na over de verantwoordelijkheden van een hond in huis nemen Hoewel een hond veel kan helpen bij het verminderen van stress bij kinderen, betekent het niet dat je kind helemaal stressvrij zal leven. Het kan soms ook voorkomen dat je kind nog steeds veel stress ervaart na het krijgen van een hond. Het is daarom belangrijk om een vangnet te hebben en ook goede psychologische hulp wanneer de stress te erg wordt.

Zorg ervoor dat je huis een veilige omgeving is om over je gevoelens te praten voor zowel kind als ouder. Luister naar waar je kind om vraagt en geef hen de hulp die zij nodig hebben of waar zij zelf om vragen.

Total
0
Deelacties
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

References

References
1 Meints K, Brelsford VL, Dimolareva M, Maréchal L, Pennington K, et al. (2022) Can dogs reduce stress levels in school children? effects of dog-assisted interventions on salivary cortisol in children with and without special educational needs using randomized controlled trials. PLOS ONE 17(6): e0269333. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0269333
2 NU.nl. (2020, 30 april). Hoe honden troosten: “Alleen aaien kan stress al verminderen”. NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.nu.nl/uit/6048217/hoe-honden-troosten-alleen-aaien-kan-stress-al-verminderen.html
3 Friedman, E., & Krause-Parello, C. A. (2018). Companion animals and human health: benefits, challenges, and the road ahead for human-animal interaction. Revue scientifique et technique (International Office of Epizootics), 37(1), 71–82. https://doi.org/10.20506/rst.37.1.2741
4 OHRA. (z.d.). Daarom is een hond goed voor je gezondheid. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.ohra.nl/huisdierenverzekering/blog/hond-goed-voor-gezondheid

Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Advertisement