Last van maagzuur hebben is geen pretje. Het kan branden, krampen of je een opgeblazen gevoel geven. Ook is er geen één vaste oorzaak waar je rekening mee kan houden, vaak is het een combinatie van factoren. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om de last te verzwakken.
In dit artikel kijken we naar de oorzaken van maagzuur, hoe je het kan voorkomen en wat je kan doen bij last van maagzuur.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
Wat zijn de oorzaken van last van maagzuur?
- Verhoogde druk op de maag. Dit kan voorkomen wanneer je zwanger bent, veel extra vet rondom de buik hebt, te strakke kleding draagt of wanneer u rookt.
- Na een middenrif breuk. Wanneer je hiermee te maken hebt gehad, kan dit ervoor zorgen dat de verbinding tussen de slokdarm en de maag onvoldoende afsluit, waardoor er nog maagzuur naar boven kan stromen.
- Door voeding. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken. Vettig eten of juist heel zuur eten kan brandend maagzuur veroorzaken. Ook sterk gekruide producten, koffie, volle zuivelproducten en alcohol kunnen hieraan bijdragen.
Wat kan je doen om het te voorkomen?
Omdat de oorzaak niet altijd duidelijk is, is het niet altijd mogelijk om last van maagzuur te voorkomen. Wanneer je hier wel een beter beeld van hebt, is het al wat makkelijker om te doen. We willen daarom als tip meegeven om bij te houden wanneer je last hebt van maagzuur en wat je daarvoor hebt gegeten/gedaan. Zo kan je langzaamaan een patroon gaan herkennen. Wanneer je dat hebt gedaan, kan je de volgende tips volgen[2]Maag Lever Darm Stichting. (2021a, januari 5). Tips bij klachten. Geraadpleegd op 16 juni 2022, van https://www.mlds.nl/gezonde-buik/tips-bij-klachten/!
1. Ga niet direct liggen na het eten
Wanneer je moe bent, ga dan niet direct liggen na het eten maar wacht juist een tijdje. Wanneer je net gegeten hebt, is je maag nog erg vol. Als je dan gaat liggen, stroomt het makkelijker terug richting je slokdarm, wat maagzuur/oprispingen kan veroorzaken.
2. Last van maagzuur: Vermijd vette maaltijden
Het kan echt geen kwaad om een keertje iets vets te eten, maar een grote, vette maaltijd kan ervoor zorgen dat je maag meer maagzuur aanmaakt waar je later last van kan krijgen.
3. Voorkom voorstopping
Als je last hebt van verstopping in je darmen, kan dit ook tot maagzuur leiden. Dit komt omdat de inhoud uit je maag dan niet zo snel kan doorstromen naar je darmen, waardoor het langer in je maag aanwezig blijft. Eet daarom voldoende vezels en probiotische voedingsmiddelen. Let hier extra goed op wanneer je een darmziekte hebt zoals de ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa.
4. Vermijd irriterende producten
Als je weet wat de klachten veroorzaken, is het ook makkelijker om deze producten uit te sluiten. Wanneer je veel last van maagzuur hebt na het eten van iets met zuivel, kan je in het vervolg zuivel vermijden. Hetzelfde geldt voor citrusvruchten en andere mogelijk irriterende producten.
Dit kan je doen bij last van maagzuur
1. Gebruik een maagzuurbinder
Een maagzuurbinder is een middel dat zich kan binden aan het maagzuur en het helpt te neutraliseren. Hierdoor vermindert het brandende of drukkende gevoel. Je kan bij vrijwel elke drogist en ook sommige supermarkten maagzuurbinders vinden.
2. Last van maagzuur: Verzachtende voeding
Je kan ook op een natuurlijke manier proberen van je maagzuurklachten te verlichten. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om een kopje gemberthee te drinken[3]Natuurdiëtisten.nl. (2020a, augustus 10). Gezondheidseffecten van gember. Geraadpleegd op 16 juni 2022, van https://www.natuurdietisten.nl/gezondheidseffecten-van-gember/. Gember is goed voor een normale maag-functie**. Andere voedingsmiddelen die mogelijk kunnen helpen zijn: een banaan, vetarme yoghurt en vetarme melk (alleen als zuivel geen irriterend product voor je is).
3. Professionele ondersteuning
Wanneer je toch regelmatig last van maagzuur hebt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Die kan kijken naar je klachten, een mogelijke oorzaak vaststellen en die kan je ook verder helpen bij een mogelijke behandeling.
References[+]
↑1 | Zorgwijzer. (2022, 28 april). Brandend maagzuur: oorzaak + verlichten (wat helpt?). Geraadpleegd op 16 juni 2022, van https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/maagzuur |
---|---|
↑2 | Maag Lever Darm Stichting. (2021a, januari 5). Tips bij klachten. Geraadpleegd op 16 juni 2022, van https://www.mlds.nl/gezonde-buik/tips-bij-klachten/ |
↑3 | Natuurdiëtisten.nl. (2020a, augustus 10). Gezondheidseffecten van gember. Geraadpleegd op 16 juni 2022, van https://www.natuurdietisten.nl/gezondheidseffecten-van-gember/ |
