Zink is een belangrijk nutriënt voor ons lichaam. Wanneer je een zink tekort hebt, kan je daarom ook last krijgen van verschillende klachten. Wat die effecten zijn en hoe je aan voldoende zink komt, is echter niet altijd even duidelijk. Daarom leggen wij het voor je uit.
In dit artikel kijken we naar de functie van zink, waar het in zit en wat de effecten van een zink tekort zijn.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
Wat is zink?
Zink komt van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen zoals vlees, kaas, schaaldieren, noten en granen. Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad hebben mannen zo’n 9 mg zink en vrouwen zo’n 7 mg zink per dag nodig[1]Gezondheidsraad. Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen.
Den Haag: Gezondheidsraad, 2018; publicatienr. 2018/19. Je kan zink natuurlijk ook uit supplementen halen.
Een zinktekort komt in Nederland vrijwel niet voor, volgens het Voedingscentrum[2]Voedingscentrum. (z.d.-f). Zink. Geraadpleegd op 27 mei 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zink.aspx. Daarom is het niet iets om je direct zorgen over te maken. Ook is het lastig om te veel zink binnen te krijgen tenzij je meerdere supplementen per dag slikt. Doe dit echter niet. Dit kan leiden tot een tekort aan koper in je lichaam.
Wie hebben kans op een zink tekort?
Zoals we hierboven al noemden, komt een zink tekort in Nederland niet veel voor. Toch is het handig om er rekening mee te houden, zeker wanneer je binnen een risicogroep valt. Risicogroepen voor een zinktekort zijn namelijk mensen die:
- Vegetarisch of veganistisch eten omdat zink vooral veel voorkomt in vleesproducten.
- Darmziekten of aandoeningen hebben zoals de ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa. Dit komt omdat zij sommige voedingsstoffen minder goed kunnen opnemen.
- Zwanger zijn en/of borstvoeding geven. Zij hebben meer zink nodig om ook hun kind goed te kunnen voeden.
- Sikkelcelanemie hebben. Dit heeft ermee te maken dat zij minder goed in staat zijn om zink op te nemen.
- Een alcoholverslaving hebben. Alcoholconsumptie zorgt er namelijk voor dat je darmen minder zink kunnen opnemen uit je voeding.
Binnen een risicogroep vallen betekent echter niet dat je definitief een zink tekort krijgt. Het is slechts een indicator dat het verstandig is om te letten op je bloedwaarden en gezondheid. Wil je zeker weten of je voldoende voedingsstoffen in je bloed hebt? Dan kan je een test laten doen bij je huisarts.
Wat zijn de gevolgen en effecten van een zink tekort?
1. Een zwakker immuunsysteem
Zink draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem*. Samen met andere vitamines en mineralen zorgt het ervoor dat je lichaam je goed kan beschermen tegen ziekten en bacteriën. Wanneer je een zink tekort hebt, kan het zijn dat je immuunsysteem niet meer zo sterk is als het was. Je hebt mogelijk wat sneller last van een verkoudheid, of ervaart meer klachten tijdens een griepje.
2. Meer last van vermoeidheid
Iedereen is wel eens moe, maar wanneer je gedurende een lange tijd last hebt van vermoeidheid, of plots niet meer de dingen kan doen die je eerst deed, is er mogelijk wat meer aan de hand. Een tekort aan zink kan leiden tot meer vermoeidheid omdat het een grote rol speelt bij het metaboliseren van koolhydraten, waardoor deze omgezet kunnen worden in energie. Een zinktekort kan ook leiden tot mentale uitputtingen.
3. Broze nagels bij een zink tekort
Broze nagels, droge nagels of diepe groeven kunnen een teken zijn van een zink tekort wanneer je naar je nagels kijkt. Dit komt omdat zink normaal gesproken bijdraagt aan het behoud van normale nagels*.
4. Last van mentale klachten
Zink draagt bij aan de normale weerstand tegen stress*. Wanneer je echter te weinig zink in je lichaam hebt, kan het best zijn dat je meer last krijgt van stress gerelateerde symptomen.
*: Gezondheidsclaims goedgekeurd door de Europese Commissie (EFSA)
References[+]
↑1 | Gezondheidsraad. Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen. Den Haag: Gezondheidsraad, 2018; publicatienr. 2018/19 |
---|---|
↑2 | Voedingscentrum. (z.d.-f). Zink. Geraadpleegd op 27 mei 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zink.aspx |
↑3 | Zinktekort: symptomen, oorzaken, behandeling tekort aan zink. (2022, 13 april). InfoNu. Geraadpleegd op 27 mei 2022, van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/66611-zinktekort-symptomen-oorzaken-behandeling-tekort-aan-zink.html |
↑4 | Stichting OrthoKennis. (2018, 1 maart). Zink voor een gezonde basis | Stichting OrthoKennis. Copyright © Orthokennis – All rights reserved. Geraadpleegd op 27 mei 2022, van https://www.orthokennis.nl/artikelen/zink-voor-een-gezonde-basis |
