Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Schaken

Carlsen verlengt wereldtitel schaken na bizarre “zelfmoordactie” in slotmatch

Carlsen verlengt wereldtitel schaken na bizarre “zelfmoordactie” in slotmatch

Het leek er lange tijd op dat de titelstrijd tussen Magnus Carlsen en Jan Nepomniasjtsji zou uitdraaien op een eindeloze en dus saaie reeks gelijkspelen, zoals ook in de vorige WK-match. De supercomputers die beide schakers gebruikten in hun maandenlange voorbereiding hadden niet voor verrassingen kunnen zorgen in de openingen.   Maar alles veranderde in de 6e partij, eentje voor de geschiedenisboeken. Niet alleen omdat het met 136 zetten (elk) de langste wedstrijd uit de WK-geschiedenis werd, maar ook door het knotsgekke verloop ervan.   Met slechts seconden op de klok namen Carlsen en Nepomniasjtsji de ene ongelukkige beslissing na de andere. In de “verlengingen” ging het gelijk op, maar slaagde de Noorse titelverdediger erin om in zijn typisch onverzettelijke stijl toch een overwinning uit de lege ketchupfles te knijpen.   Voor Nepomniasjtsji was dit het begin van het einde. Twee onbegrijpelijke blunders in partijen 8 en 9 verschrompelden zijn kansen op een wereldtitel tot bijna nul. Ook het afknippen van zijn onlosmakelijke “man bun” zorgde niet voor een ommekeer.   In zijn laatste match met de witte stukken deed “Nepo” nog een schuchtere poging om met een scherpe stelling alsnog een zege uit de brand te slepen, maar toen de partij op een gelijkspel afstevende, wierp hij zich op zijn eigen zwaard met een allerlaatste blunder, al dan niet een opzettelijke. Een zelfmoordactie.   Carlsen nam er nog even zijn tijd voor, maar hij maakte er uiteindelijk toch korte metten mee, in wat een van de zwaarste afstraffingen uit de recente WK-geschiedenis is geworden. De overwinning levert Carlsen een pittige 1,2 miljoen dollar op, Nepomniasjtsji houdt toch nog 800.000 dollar over aan zijn avontuur (of was het een nachtmerrie?) in de woestijn. Lees ook: Schaken 10 weetjes over Magnus Carlsen, de grootste schaker aller tijden? Een paar minuten na de match tweette Magnus Carlsen deze foto van Kobe Bryant Het cruciale moment: de zege in de 6e match Carlsen vs. Nepomnasjtsji 7,5-3,5 26/11 wedstrijd 1 remise 27/11 wedstrijd 2 remise 28/11 wedstrijd 3 remise 30/11 wedstrijd 4 remise 01/12 wedstrijd 5 remise 03/12 wedstrijd 6 Carlsen 04/12 wedstrijd 7 remise 05/12 wedstrijd 8 Carlsen 07/12 wedstrijd 9 Carlsen 08/12 wedstrijd 10 remise 10/12 wedstrijd 11 Carlsen

Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Advertisement