Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Het verband tussen je mentale en fysieke gezondheid

Het verband tussen je mentale en fysieke gezondheid

We weten allemaal dat je mentale en fysieke gezondheid nauw met elkaar samengaan. Zo komt het wel eens voor dat je last krijgt van een verkoudheid op het moment dat je niet zo lekker in je vel zit, of je juist erg blij wordt wanneer je een sportwedstrijd achter de rug hebt. Maar hoe werkt dat verband nu eenmaal, en hoe belangrijk is het voor je algemene gezondheid?

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar wat je mentale en fysieke gezondheid inhouden, wat het verband ertussen is en waarom dit verband zo belangrijk is.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over mentale en fysieke gezondheid
  1. Wat verstaan we onder mentale en fysieke gezondheid?
  2. Wat is het verband tussen mentale en fysieke gezondheid?
  3. Waarom is de balans tussen je mentale en fysieke gezondheid belangrijk?
    1. 1. Je kan beter tegen tegenslag
    2. 2. Je hebt meer energie
    3. 3. Het geeft je endorfinen

Wat verstaan we onder mentale en fysieke gezondheid?

mentale en fysieke gezondheid gaan vaak samen Wanneer we over mentale en fysieke gezondheid spreken, hebben we het over de gezondheid van je lichaam of de gezondheid van je geest. Met je geest bedoelen we dan de dingen die je ervaart, waar je over nadenkt en je gevoelens. Dit vindt vooral plaats in je hersenen, maar is in de meeste gevallen niet zichtbaar.

Je bent fysiek gezond wanneer je lichaam goed functioneert onder verschillende omstandigheden. Denk hierbij aan een flinke wandeling kunnen maken en de volgende dag nog wel kunnen lopen, ondanks dat je spierpijn hebt. Mentale gezondheid is iets lastiger te meten, maar wanneer je lekker in je vel zit en geen problemen met je concentratie en lichamelijke besturing hebt, kan je jezelf als gezond beschouwen.

Natuurlijk is mentale en fysieke gezondheid voor iedereen anders. Mensen met chronische aandoeningen kunnen zich ook gezond voelen, ook wanneer andere mensen zich ziek zouden melden met dezelfde klachten. Ook mensen met ADHD of autistische mensen, die een andere manier van functioneren hebben, kunnen zich gezond voelen terwijl iemand zonder ADHD zich dan juist niet fijn zou voelen. Het is een erg subjectief onderwerp en het is daarom lastig om één definitie te stellen voor wat gezond of ongezond is.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Wat is het verband tussen mentale en fysieke gezondheid?

sporten zorgt voor meer endorfine Hoewel we mentale en fysieke gezondheid als twee losse onderwerpen beschrijven, werken ze erg nauw met elkaar samen. Dat is ook niet gek, want het vindt allemaal plaats in één lichaam. Ook laat steeds meer onderzoek tegenwoordig zien hoe belangrijk het verband tussen de twee is. Wanneer je mentaal niet lekker in je vel zit, kan je daar fysieke gevolgen van merken. Andersom werkt het ook zo, wanneer je een lange periode erg last van je lichaam hebt, kan dat tot problemen met je mentale gezondheid leiden.

Uit recent onderzoek is gebleken dat je mentale gezondheid zo’n grote invloed op je lichaam heeft, dat een slechte mentale gesteldheid kan leiden tot meer hartklachten. Het tegenovergestelde werkt echter ook. Wanneer je je gelukkig voelt en lekker in je vel zit, kan de kans op je hart- en vaatziekten verminderen.

Natuurlijk kan een beetje stress, of je een dagje somber voelen geen kwaad. Pas wanneer dit langdurig blijft aanhouden, kan je de invloed van je mentale gezondheid op je fysieke gezondheid gaan merken. Het gaat hier juist vooral om langdurige, chronische stress of depressie.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Waarom is de balans tussen je mentale en fysieke gezondheid belangrijk?

Zoals hierboven staat beschreven, is het dus bewezen dat je mentale gezondheid van invloed is op je fysieke gezondheid en andersom. Het is dus erg belangrijk om de balans te houden, maar welke voordelen zitten er nog meer aan verbonden? Hieronder hebben we een aantal voorbeelden van het belang tussen je mentale en fysieke gezondheid opgeschreven.

1. Je kan beter tegen tegenslag

Bij langdurige stress, kan je op een gegeven moment last krijgen van je fysieke gezondheid. Je immuunsysteem is zwakker en moet meer moeite doen om je te beschermen tegen schadelijke stoffen. Door je mentale gesteldheid beter te trainen, sta je mentaal sterker in je schoenen waardoor je fysieke gezondheid ook intact blijft.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Je hebt meer energie

Goed voor je mentale gezondheid zorgen, zorgt ervoor dat je meer energie zal hebben voor andere activiteiten. Dit houdt elkaar ook in stand. Wanneer je meer energie hebt, zal je meer gaan bewegen. En doordat je meer beweegt, zal je lekkerder in je vel gaan zitten. Je kan zelf je mentale gezondheid verbeteren, maar je kan ook hulp van buitenaf inschakelen.

3. Het geeft je endorfinen

Endorfinen zijn stofjes die je goed laten voelen. Je lichaam maakt deze van nature al aan, maar je produceert hier meer van wanneer je fysiek intense activiteiten uitvoert, zoals dansen en hardlopen. Gelukkig hoef je niet alleen hele intense sporten te doen om aan endorfinen te komen, maar kan je ook een dagelijkse wandeling van een half uurtje maken om al aan meer beweging te komen. De endorfine die dan vrijkomt zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel gaat zitten en de beweging helpt je lichaam om gezond te blijven.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement