Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Wat doen omega 3 vetzuren voor jouw gezondheid?

Wat doen omega 3 vetzuren voor jouw gezondheid?

Je bent vast wel bekend met wat omega vetzuren nu zijn, maar wist je dat omega 3 vetzuren hiervan een belangrijke losse categorie zijn? Deze vetzuren spelen namelijk een ontzettend grote rol bij jouw gezondheid, waardoor je ze eigenlijk niet mag missen. Toch bestaan er allerlei verschillende soorten supplementen op de markt, waarvan elke weer andere hoeveelheid omega 3 bevat. Welke is nu de juiste?

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar wat omega 3 vetzuren zijn, wat ze doen en welke soort het beste bij jouw gezondheid past.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over omega 3 vetzuren
  1. Wat zijn omega 3 vetzuren?
  2. Wat zijn de voordelen van omega 3 vetzuren?
    1. 1. Ze zijn goed voor je ogen
    2. 2. Omega 3 vetzuren zijn goed voor je hart
    3. 3. Ze kunnen ontstekingen tegengaan
  3. Hoe komt ik aan voldoende omega 3 vetzuren?

Wat zijn omega 3 vetzuren?

omega 3 vetzuren bestaan uit drie verschillende categorieën Omega vetzuren zijn meervoudig verzadigde vetzuren die essentieel zijn om via je voeding binnen te krijgen. Je lichaam kan ze namelijk niet zelf aanmaken. Van alle omega vetzuren die er bestaan, zijn omega 3, 6 en 9 het belangrijkste voor je gezondheid. Deze zal je ook het meeste voorbij zien komen op de verpakking van voedingsmiddelen of supplementen. Omega 3 vetzuren zijn hiervan het belangrijkst en komen ook het meeste voor. Omega 3 bestaat uit drie verschillende hoofdcategorieën:

Eicosapentaeenzuur (EPA)

Eicosapentaeenzuur is een moleculaire verbinding met wel 20 koolstofverbindingen. Dit zuur wordt gebruikt om bepaalde signaalstoffen te maken die we eicosanoïden noemen. Deze signaalstoffen zijn erg belangrijk voor je lichaam omdat ze een ontstekingsremmende werking hebben. Ook is EPA in staat om klachten van depressie te voorkomen en bestrijden, waardoor het een behulpzame stof is wanneer je vatbaar bent voor depressieve gevoelens.

Docosahexaeenzuur (DHA)

Docosahexaeenzuur is ook een lange moleculaire verbinding, maar deze bevat zelfs 22 koolstofverbindingen. DHA speelt een grote rol in het behoud en onderhoud van de celstructuren in je lichaam, met name in je ogen en hersenen. Ongeveer 40% van alle meervoudig verzadigde vetten in je hersenen zijn DHA-verbindingen. DHA is ook erg belangrijk tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding. Dit zuur zorgt er namelijk voor dat het zenuwstelsel van het kind goed kan ontwikkelen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Alfa-linoleenzuur (ALA)

Alfa-linoleenzuur bevat 18 koolstofverbindingen en komt het meeste voor in plantaardige bronnen zoals zaden, pitten en noten. Behalve dat dit zuur wordt gebruikt als energiebron, heeft het weinige andere functies. Toch is het erg goed voor het lichaam, omdat je lichaam ALA kan omzetten naar EPA of DHA wanneer dat nodig is. Dit gebeurt slechts in kleine hoeveelheden, waardoor het ook handig blijft om voldoende DHA en EPA binnen te krijgen.

Wat zijn de voordelen van omega 3 vetzuren?

Naast dat EPA en DHA goed zijn voor je lichaam, hebben omega 3 vetzuren nog meer voordelen voor je gezondheid. Juist hierom worden omega 3 vetzuren ook veel bestudeerd door onderzoekers en is er veel informatie te vinden over de gezondheidsvoordelen van deze stof. Hieronder hebben we een aantal voordelen voor je neergezet.

Advertisement. Scroll to continue reading.

1. Ze zijn goed voor je ogen

Naarmate je ouder wordt, krijgen je ogen steeds meer te verduren. Veel mensen krijgen ook last van maculaire degeneratie. Dit is een aandoening dat veroorzaakt wordt door schade aan je retina of macula. Uit onderzoek is gebleken dat voldoende omega 3 vetzuren binnenkrijgen kan helpen bij het verkleinen van de kans op maculaire degeneratie.

2. Omega 3 vetzuren zijn goed voor je hart

Beroertes en hartaanvallen zijn de meest voorkomende doodsoorzaken ter wereld, maar uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig vette vis eten hier minder snel last van hebben. Dit komt omdat vette vis veel omega vetzuren bevat, die goed zijn voor de gezondheid van je hart. Zo zorgen ze ervoor dat de schadelijke triglyceriden verminderen en dat je HDL-cholesterol niveau wordt verhoogd. Ook gaan ze bloedpropjes tegen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Ze kunnen ontstekingen tegengaan

Iedereen heeft wel eens last van een kleine ontsteking, zowel intern als extern. Langdurige of onbehandelde ontstekingen kunnen echter leiden tot gezondheidsklachten of zelfs chronische ziekten. Omega 3 vetzuren zijn echter in staat om de ontsteking veroorzakende stoffen te beperken, waardoor je minder snel last hebt van ernstige ontstekingen.

Hoe komt ik aan voldoende omega 3 vetzuren?

je kan voldoende omegas halen uit vette vis of supplementen Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het dus essentieel om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Dit kan je echter op verschillende manieren doen. De meest voorkomende en makkelijkste manier is door voeding te eten waar deze zuren in voorkomen. Denk hierbij aan vette vis, andere zeedieren en zeewier. ALA kan je ook uit zaden en pitten halen.

Toch zijn er ook andere manieren waarop je aan voldoende vetzuren kan komen, zoals door middel van supplementen. Ook hierbij zijn de meeste supplementen op basis van visolie gemaakt. Gelukkig bestaan er ook opties voor vegetarische en veganistische mensen. Zij kunnen gebruik maken van plankton supplementen. Plankton is namelijk een plantaardige bron van vetzuren.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement