Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Hoe kan een valeriaan tinctuur jouw gezondheid ondersteunen?

Hoe kan een valeriaan tinctuur jouw gezondheid ondersteunen?

Je hebt vast wel van valeriaan supplementen gehoord, maar heb je wel eens een valeriaan tinctuur genomen? Een tinctuur kan namelijk nog andere voordelen hebben ten opzichte van een standaard supplement. Bovendien kan je een tinctuur ook zelf maken als je weinig tot geen supplementen tot je beschikking hebt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel leggen we je uit wat een tinctuur is en een valeriaan tinctuur jouw gezondheid kan ondersteunen. Ook geven we je een receptje om zelf een tinctuur te maken.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over een valeriaan tinctuur
 1. Wat is een valeriaan tinctuur?
 2. Wat zijn de voordelen van een valeriaan tinctuur?
  1. 1. Een valeriaan tinctuur helpt je te ontspannen
  2. 2. Het helpt om je beter te laten slapen
  3. 3. Valeriaan tinctuur kan helpen bij de menopauze
  4. 4. Het is effectief bij het behandelen van PMS
  5. 5. Het heeft weinig bijwerkingen
 3. Hoe maak je zelf een valeriaan tinctuur?

Wat is een valeriaan tinctuur?

valeriaan tinctuur bevat veel goede eigenschappen Om te weten wat een valeriaan tinctuur is, is het handig om de basis te weten. Een tinctuur is een geconcentreerd kruidenextract dat gemaakt wordt door bepaalde planten en kruiden in alcohol of azijn op te lossen. De vloeistof zorgt ervoor dat alle werkzame stoffen uit de plant onderdelen worden getrokken, waardoor je een potente oplossing overhoudt met de eigenschappen van de plant.

Tincturen worden al eeuwen gebruikt en waren vroeger een bekende methode van het toedienen van plantenextracten. Niet alleen omdat ze een hoge concentratie van de werkzame stof zouden bevatten, maar ook omdat je ze lang kan bewaren. Door de alcohol of azijn, vergaat de tinctuur namelijk niet snel en kan je ze maanden, als niet jaren, bewaren.

Een valeriaan tinctuur is dus eigenlijk gewoon een vloeistof met een hoge concentratie van de werkzame stoffen van valeriaan. Meestal wordt hiervoor de wortel van de valeriaanplant gebruikt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Wat zijn de voordelen van een valeriaan tinctuur?

In principe heeft een valeriaan tinctuur dezelfde eigenschappen als een standaard valeriaan supplement. Het voordeel van een tinctuur is echter dat de alcoholische oplossing ervoor zorgt dat de werkzame stoffen sneller in je bloed terecht komen, waardoor zij ook sneller effect hebben. Hieronder hebben we een aantal voordelen van een valeriaan tinctuur voor je beschreven.

1. Een valeriaan tinctuur helpt je te ontspannen

Valeriaan bevat stoffen die op de GABA in je hoofd inwerken. GABA is een stofje dat helpt om bepaalde zenuwfuncties in je hersenen te besturen waardoor je minder stress ervaart en sneller kalmeert. Wanneer je valeriaan neemt, zorgt dit ervoor dat je lichaam meer GABA produceert waardoor je sneller tot rust komt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Het helpt om je beter te laten slapen

Een slechte nachtrust is een grote boosdoener van veel lichamelijke en mentale klachten. Het is daarom erg belangrijk dat je ‘s avonds voldoende slaap krijgt zodat je de volgende dag weer goed kan functioneren. Valeriaan ondersteunt je nachtrust door je zowel sneller in slaap te laten vallen als dat het helpt om dieper in slaap te blijven. Hierdoor komt je lichaam sneller tot rust en kunnen je hersenen beter de informatie van de vorige dag verwerken.

3. Valeriaan tinctuur kan helpen bij de menopauze

Mensen in hun menopauze kunnen vaak last krijgen van opvliegers of een slechte nachtrust. Door dagelijks een dosis valeriaan te nemen, kan je deze symptomen echter verzwakken waardoor je minder snel last hebt van opvliegers.

Advertisement. Scroll to continue reading.

4. Het is effectief bij het behandelen van PMS

Wanneer je nog wel menstrueert, kan PMS erg vervelend zijn, zeker wanneer je dit maandelijks meemaakt. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van valeriaan kan helpen bij het verlichten van een aantal symptomen. Zo zou je minder last hebben van emotionele klachten en minder last van kramp.

5. Het heeft weinig bijwerkingen

Een van de voordelen van een tinctuur is dat het vrijwel geen bijwerkingen heeft. Valeriaan is namelijk een plant dat geen tegenstrijdige werkingen heeft bij bepaalde medicijnen en daarbij ook weinig bijwerkingen oplevert. De smaak is wellicht niet de favoriet van iedereen, maar zelfs grote hoeveelheden zullen weinig problemen opleveren. Mogelijke bijwerkingen zijn buikkramp, misselijkheid of duizeligheid. En ondanks dat het geen medicijnen zal tegenwerken, is het wel belangrijk om pas een tinctuur te nemen na overleg met je huisarts.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hoe maak je zelf een valeriaan tinctuur?

je kan ook zelf tincturen maken Je kan zelf ook vrij makkelijk een valeriaan tinctuur maken in je eigen huis. Dit is een leuke en creatieve manier om bezig te zijn met plantengeneeskunde. Let wel op dat je niet van alle planten een tinctuur kan maken, omdat sommige giftige stoffen bevatten. Omdat valeriaan een veilige plant is, kan je dit wel doen.

Je hebt nodig:

 • Een steriele pot met goed afsluitbare deksel
 • Verse valeriaanwortel of gedroogde valeriaanwortel
 • Alcohol van een hoog percentage (wodka met een alcoholpercentage van 60% is al voldoende)
 • Een bruinglas flesje met druppeldop

Hoe maak je de tinctuur:

 1. Allereerst maak je de valeriaanwortel schoon en zorg je ervoor dat deze goed droog gedept is. Als je droge valeriaanwortel gebruikt, is het schoonmaken niet nodig.
 2. Daarna vul je een steriele pot met 1/3e valeriaanwortel. Vul het met 2/3e valeriaan wanneer je de gedroogde variant gebruikt.
 3. Je kan de pot steriel maken door deze met kokend water af te spoelen. Let hierbij goed op je eigen veiligheid.
 4. Vul de rest van de pot met alcohol en sluit de pot af. Wanneer de pot een ijzeren deksel heeft, kan je er wat folie tussen doen om te voorkomen dat het gaat roesten.
 5. Schud de pot goed en zorg ervoor dat alle valeriaan onder de alcohol blijft.
 6. Laat de pot minimaal 3 weken staan om te trekken. 6 weken is ideaal.
 7. Haal, na minimaal 3 weken, de stukken valeriaan uit de alcohol en giet de tinctuur over in een bruinglas flesje met een druppeldop. Gebruik 10 tot 20 druppels wanneer nodig.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement