Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Dit moet je weten over de legionella uitbraak in Noord-Brabant

Dit moet je weten over de legionella uitbraak in Noord-Brabant

In de week van 15 november zijn er een tiental mensen ziek besmet geraakt door een legionella uitbraak in Schijndel, een klein dorp in Noord-Brabant. Een deel hiervan zijn opgenomen in het ziekenhuis en één persoon is uiteindelijk overleden. Wat nu precies de oorzaak is, is nog onduidelijk.

Advertisement. Scroll to continue reading.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Inhoud van dit artikel over de legionella uitbraak
  1. Wat is legionella?
  2. Hoe komt de legionella uitbraak in Schijndel?
  3. Hoe voorkom je besmetting bij een legionella uitbraak?
  4. Hoe gaat het nu verder in Schijndel?

Wat is legionella?

legionella uitbraak kan erg gevaarlijk zijn Legionella wordt veroorzaakt door de legionellabacterie. Dit is een bacterie dat voorkomt in (stilstaand) water met temperaturen tussen de 20 en 50 graden Celsius. Van nature komt het ook voor in de grond. Je kan besmet raken met deze bacterie wanneer je de kleine waterdeeltjes inademt.

Wanneer je besmet raakt met de bacterie, kan je last krijgen van verkoudheids- en griepverschijnselen. Deze zijn mild van aard en gaan vaak na een paar dagen weer over. In slechts een paar gevallen kan je last krijgen van ernstigere klachten, zoals moeite met ademhalen en een longontsteking. Dan wordt de ziekte ook wel legionellalongontsteking of de veteranenziekte genoemd. Deze longontsteking kan erg ernstig zijn en moet ook snel behandeld worden.

Advertisement. Scroll to continue reading.

De mensen die het meeste risico lopen om ernstig ziek te worden van de legionellabacterie zijn ouderen, mensen met longklachten, mensen met een zwak immuunsysteem en rokers. Daarnaast komt het vrijwel nooit voor bij mensen jonger dan 40 jaar, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Voor de legionellabacterie bestaat tot op heden nog geen vaccin, maar er is wel een antibioticakuur die je kan nemen wanneer je de bacterie hebt opgelopen.

Hoe komt de legionella uitbraak in Schijndel?

In Nederland komt de legionellabacterie niet vaak voor. Het groeit voornamelijk in stilstaand water en ook dan duurt het enige tijd voordat de bacterie zodanig is ontwikkeld dat het een gezondheidsgevaar vormt. Daarnaast gebruikt vrijwel iedereen elke dag de kraan, waardoor de leidingen constant doorgespoeld worden. Wel is het verstandig om na een (lange) vakantie je kranen even door te laten lopen voordat je er uit gaat drinken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Een andere mogelijke manier van besmetting kan ontstaan door opspattend water van een fontein of stilstaand regenwater langs de weg. Hier is echter ook wat tijd voor nodig voordat de bacterie zich kan ontwikkelen, waardoor de kans daarop in Nederland klein blijft.

Hoe de bacterie in Schijndel terecht is gekomen, is nog onbekend. Er wordt momenteel gekeken naar allerlei plekken met water, zoals wasstraten, fonteinen, jacuzzi’s, koeltorens en meer. Voorlopig zijn de fonteinen ook uitgeschakeld.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hoe voorkom je besmetting bij een legionella uitbraak?

laat altijd je water goed doorlopen na een vakantie Ziekenhuizen, hotels, restaurants en andere openbare plekken moeten altijd voorzorgsmaatregelen nemen om besmettingen te voorkomen. Thuis kan je jezelf beschermen door regelmatig je kranen door te laten stromen, zeker wanneer je ze minder vaak gebruikt, zoals het kraantje in de tuin.

Omdat er nog geen vaccin is tegen deze bacterie, kan je je niet preventief laten inenten. Wel kan je, door de bovenstaande maatregelen te volgen, je beschermen tegen de ziekte. Ook helpt het om bij klachten goed rust te nemen. Wanneer de klachten verergeren, neem je contact op met de huisarts. De bacterie is niet besmettelijk, dus je kan het niet overdragen naar anderen.

Hoe gaat het nu verder in Schijndel?

Momenteel wordt er gekeken naar de mogelijke oorzaak van de legionella infectie in Schijndel. Tot die tijd worden plekken met veel water goed in de gaten gehouden en zijn fonteinen afgesloten. Omdat er jaarlijks vaak slechts 300 tot 400 mensen besmet raken met de bacterie, is het vrij bijzonder dat er in één keer een tiental mensen besmet is geraakt. Daarom is het RIVM zorgvuldig aan het onderzoeken wat er aan de hand is.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Vergelijkbare besmettingen komen niet vaak voor, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken als je in een ander gebied van Nederland woont. Ook Brabanders hoeven zich geen zorgen te maken zolang zij goed opletten op elk contact dat zij hebben met water.

Het RIVM geeft wel aan dat zij vermoeden dat er dit jaar veel besmettingen onopgemerkt zijn gebleven. Dit komt doordat de meeste klachten lijken op die van een gewone griep. Vanwege de huidige Coronacrisis, laten veel mensen zich dan ook niet testen op andere infecties. Het is dus wel belangrijk om goed op je eigen gezondheid te letten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bronnen: Nu.nl en het RIVM

 

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement