Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

De voor- en nadelen van de meest voorkomende diëten

De voor- en nadelen van de meest voorkomende diëten

Je bent vast wel bekend met de meest voorkomende diëten. Vrijwel iedereen heeft gehoord van het Atkins dieet, het koolhydraatarme dieet of Intermittent Fasting. Sommige zullen ze ook allemaal wel eens geprobeerd hebben, daar zijn ze nu eenmaal voor. Toch werkt niet elk dieet voor iedereen en hebben ze ook allemaal hun voor- en nadelen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we kort naar de meest voorkomende diëten en wat hun voor- en nadelen zijn.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over de meest voorkomende diëten
  1. Het koolhydraatarm dieet
  2. Veelvoorkomende diëten: Het Atkins dieet
  3. Intermittent Fasting als één van de meest voorkomende diëten
  4. Veelvoorkomende diëten: Het vetarme dieet
  5. Conclusie over de meest voorkomende diëten

Het koolhydraatarm dieet

meest voorkomende diëten: koolhydraatarm dieet Tegenwoordig zie je steeds meer mensen het koolhydraatarm dieet volgen. Dit zijn vooral ook sporters. Sommigen gaan zelfs een stap verder en eten volgens het keto-dieet, waarbij zij nog minder koolhydraten consumeren. Bij een koolhydraatarm dieet eet je tussen de 30 en 150 gram koolhydraten per dag. Het idee hierbij is dat je lichaam een andere energiebron moet vinden en daardoor vet gaat verbranden, waardoor je afvalt.

De voordelen

Het koolhydraatarm dieet is bewezen effectief om snel af te vallen, vooral bij mensen die last hebben van overgewicht of obesitas. Ook helpt het om je hongergevoel te verminderen, omdat je bloedsuikerspiegel geen pieken en dalen ervaart. Dit helpt om van het snacken af te blijven. Ook hoef je bij dit dieet niet zo sterk op je calorieën te letten. Doordat je minder trek hebt, eet je automatisch minder waardoor je afvalt.

De nadelen

Bij het volgen van het koolhydraatarm dieet, krijg je veel cholesterol binnen in de vorm van LDL-cholesterol. Dit is een variant die aan je bloedvaten blijft plakken, waardoor er verkalking kan ontstaan. Ook krijgen veel mensen op den duur last van spierzwakte, omdat hun lichaam niet alleen vetten, maar ook spieren verbrandt. Ten slotte helpt het koolhydraatarm dieet vaak slechts voor een paar maanden, waarna je op hetzelfde gewicht blijft of zelfs weer aankomt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Veelvoorkomende diëten: Het Atkins dieet

Het Atkins dieet is eigenlijk vrijwel hetzelfde als het koolhydraatarm dieet. Hierbij volg je echter een stappenplan in meerdere fasen waarbij je nog minder koolhydraten consumeert. In de eerste stap eet je vrijwel geen koolhydraten, maar vanaf de tweede fase bouw je deze langzaam weer op tot je voldoende koolhydraten mag eten naarmate je dichter bij je streefgewicht komt.

De voordelen

Net als het koolhydraatarm dieet, helpt het Atkins dieet om snel en effectief gewicht te verliezen. Het is in veel gevallen zelfs effectiever dan een vetarm dieet. Ook helpt het Atkins dieet bij het verlagen van de kans op diabetes type 2 en een hoge bloeddruk. In tegenstelling tot het koolhydraatarm dieet, gebruikt het Atkins dieet namelijk minder LDL-cholesterol, maar meer HDL-cholesterol.

Advertisement. Scroll to continue reading.

De nadelen

Ook bij het Atkins dieet, is het gewichtsverlies geen lineaire lijn. Op een gegeven moment stopt het. Ook hier kan je last krijgen van verlies van spierkracht, omdat zowel je vet als je spieren verbrand worden door je lichaam.

Intermittent Fasting als één van de meest voorkomende diëten

intermittent fasting is ook erg populair Intermittent fasting wordt ook steeds populairder. Je hebt hierbij verschillend varianten, maar de meest voorkomende is het 16:8 dieet. Het idee hierbij is dat je gedurende 16 uur aan het vasten bent. Je drinkt alleen water, pure thee of zwarte koffie. Daarna mag je in een periode van 8 uur onbeperkt eten. Je hoeft hierbij niet op je calorieën te letten.

De voordelen

Doordat je slechts in een periode van 8 uur eet, beperk je automatisch je calorie-inname. Hierdoor eet je minder dan je normaal zou doen en val je makkelijk af. Ook helpt het dieet bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel, omdat je lichaam na 12 uur in een lichte ketosis staat terecht komt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

De nadelen

Dit dieet is niet voor iedereen geschikt, zeker als je aanleg hebt voor “binge eating” waarbij je in een korte periode veel meer eet dan je lichaam nodig hebt. Ook is dit dieet in veel gevallen minder geschikt voor vrouwen dan voor mannen omdat hun lichaam een andere hormonale cyclus heeft die op andere momenten ook meer of minder voedsel nodig heeft.

Veelvoorkomende diëten: Het vetarme dieet

Bij een vetarm dieet beperk je je vetinname tot slechts 10 tot 20% van je totale hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. De rest verdeel je over eiwitten en koolhydraten. Het idee hierachter is dat het effectief is doordat vet normaal gesproken 9 calorieën per gram bevat, terwijl eiwitten en koolhydraten slechts 4 calorieën per gram bevatten. Je eet hierdoor ook voornamelijk plantaardige producten en volume-voeding, zoals grote stukken groenten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

De voordelen

Zeker bij mensen met obesitas, is dit een erg effectief dieet. Je vult je lichaam voornamelijk met grote producten die weinig vet en calorieën bevatten, waardoor je snel een verzadigd gevoel hebt. Ook is het dieet erg goed bij het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten en het verminderen van ontstekingen dankzij de grote hoeveelheid antioxidanten.

De nadelen

Je lichaam heeft vet nodig voor het aansturen van bepaalde functies in je lichaam. Wanneer je een lange periode weinig tot geen vet binnenkrijgt, zullen deze functies minder goed gaan werken. Je lichaam is daardoor minder goed in staat om vet oplosbare vitamines op te slaan. Ook is het lastig om je langdurig aan dit dieet te houden, omdat je lichaam op een gegeven moment om vet gaat vragen. Veel mensen krijgen dan last van binges waarbij zij in één keer heel veel vettig eten consumeren.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Conclusie over de meest voorkomende diëten

De meest voorkomende diëten hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Wanneer je wil afvallen, is het belangrijk om je daar bewust van te zijn. Ook is het goed om zelf uit te vinden welk type dieet het beste bij jou past. Sommige mensen hebben namelijk veel succes met het koolhydraatarm dieet, terwijl anderen juist beter functioneren op een vetarm dieet.

Uiteindelijk is de beste manier om af te vallen: letten op je calorie-inname, gevarieerd eten en voldoende bewegen. Daar heb je niet per sé een dieet voor nodig. Een dieet geeft vaak wel sneller resultaat, waardoor het een aantrekkelijke optie is.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement