Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Spierafbraak voorkomen door te letten op jouw leefstijl

Spierafbraak voorkomen door te letten op jouw leefstijl

Spierafbraak is een nare reactie van het lichaam op ziekte, gewichtsverlies of om andere redenen. Zeker wanneer je graag meer spieren wil opbouwen is dit een fenomeen om te voorkomen. Toch zijn de manieren waarop je spierafbraak kan voorkomen anders voor verschillende levensstijlen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar hoe spierafbraak ontstaan en wat je kan doen om dit te voorkomen gebaseerd op jouw leefstijl.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over spierafbraak
 1. Wat is spierafbraak?
 2. Hoe kan je spierafbraak voorkomen?
  1. 1. Eet een gebalanceerd dieet
  2. 2. Beweeg meer
  3. 3. Ontspan voldoende
  4. 4. Drink water tegen spierafbraak
  5. 5. Fysieke hulp

Wat is spierafbraak?

spierafbraak kan behandeld worden door een gespecialiseerde arts We spreken van spierafbraak wanneer je spieren langzaam massa en volume verliezen. Vaak is dit een gevolg van inactiviteit, zoals wanneer je voornamelijk stil blijft zitten. Toch kunnen er ook andere oorzaken leiden tot spierafbraak. Denk hierbij aan ziekten en aandoeningen. Je kan het op verschillende manieren herkennen:

 • Je ene arm of been lijkt kleiner dan de ander
 • Wanneer je een actie uitvoert, merk je dat je zwakker bent op een bepaalde plek
 • Je hebt een lange tijd geen (sport)oefeningen gedaan

Afhankelijk van je leefstijl, kan spierafbraak een resultaat zijn van verschillende oorzaken of aandoeningen. In sommige gevallen ontstaat het als gevolg van een medische aandoening waarbij je één of meerdere spieren niet goed kan bewegen. In de meeste gevallen is het echter een gevolg van mildere veranderingen in je leven, zoals:

 • Langdurig inactief zijn, zoals zitten achter een bureau op je werk
 • Verouderen
 • Een blessure waardoor je een bepaalde spier of spiergroep niet mag bewegen
 • Ondervoeding
 • Het eten van verkeerde voeding
 • Veelvuldig gebruik van alcohol
 • Brandwonden
 • Een beroerte

Er zijn ook bepaalde aandoeningen die kunnen leiden tot spierafbraak. Bij deze is het echter lastiger om de spierafbraak te voorkomen en is vaak hulp van een medisch professional nodig om je te helpen bij het volgen van een behandeling. Daarom focussen we ons nu vooral op de bovenstaande oorzaken. Heb je echter het idee dat je spierafbraak een gevolg is van een aandoening, neem dan direct contact op met je huisarts.

Hoe kan je spierafbraak voorkomen?

beweging helpt bij het behouden en opbouwen van spieren Het fijnst is wanneer je spierafbraak kan voorkomen zonder dat je er al last van begint te krijgen. Je bent er dan op tijd bij en hebt geen last van de bijkomende effecten. Toch kan het wel lastig zijn om de signalen te herkennen. Het beste wat je daarom kan doen is om de volgende stappen te volgen die je gezond houden en daarbij ook spierafbraak voorkomen.

1. Eet een gebalanceerd dieet

Veel diëten die focussen op gewichtsverlies kunnen leiden tot spierafbraak, zeker wanneer je snel resultaat hebt. Het veelvoorkomende koolhydraatarme dieet zorgt er bijvoorbeeld voor dat je lichaam spieren afbreekt, waardoor je sneller gewicht lijkt te verliezen. Ook diëten waarbij je erg weinig calorieën binnenkrijgt kunnen hiertoe leiden omdat je lichaam dan niet voldoende voedingsstoffen heeft om al je lichaamsdelen te onderhouden. Het eten van een gebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten zorgt ervoor dat je lichaam in balans blijft zonder verlies van spieren.

2. Beweeg meer

Een van de grootste boosdoeners van spierafbraak is weinig beweging. Je zit vaak stil wanneer je een baan hebt, maar dat betekent niet dat je minder hoeft te gaan bewegen. Ga een stukje wandelen in je pauze, of stap op de fiets naar je werk. Door wat meer beweging aan je dag toe te voegen, zorg je ervoor dat je spieren bezig blijven en zal je minder last van afbraak krijgen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Ontspan voldoende

Het lijkt tegenstrijdig, maar je hebt ook ontspanning nodig om spierafbraak te voorkomen. Wanneer je veel sport, hebben je spieren tijd nodig om weer te herstellen, zeker na een flink zware training. Door rust te nemen, krijgt je lichaam de kans om je spieren zorgvuldig te herstellen en laten groeien. Doe je dit niet, dan kunnen je spieren ook niet voldoende groeien en kunnen ze zelfs verminderen in massa.

4. Drink water tegen spierafbraak

We bestaan voor een groot gedeelte uit water, daarom is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Door regelmatig water te drinken krijgen je organen en spieren genoeg vocht om goed te functioneren en groeien wanneer dat nodig is. Daarnaast zorgt water drinken er ook voor dat je minder snel last hebt van hoofdpijn en beter kan nadenken. Dat is nog eens een handige bonus!

Advertisement. Scroll to continue reading.

5. Fysieke hulp

Als je spierafbraak ervaart als gevolg van een ongeluk of aandoening, kan fysieke hulp van een professional je helpen om verdere afbraak te voorkomen. Fysiotherapeuten, maar ook artsen begeleiden je en helpen je met het maken van de juiste bewegingen. Ook geven ze je vaak opdrachten mee die je in je eigen tijd kan doen om je spieren te ondersteunen. Dit is erg effectief.

Total
0
Deelacties
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement