Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Wat doet een homeopathisch arts? 5 weetjes en feiten

Wat doet een homeopathisch arts? 5 weetjes en feiten

Sommige mensen vermijden ze, maar anderen zweren erbij: een homeopathisch arts. Een homeopathisch arts gebruikt alternatieve geneeswijzen die je zouden kunnen helpen bij het verminderen van klachten en kwalen. Toch gelooft niet iedereen hierin, dus wat is nu de waarheid?

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar wat en homeopathisch arts is en geven we je wat weetjes en feiten mee over het gebruik van homeopathie.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over een homeopathisch arts
 1. Wat is een homeopathisch arts?
 2. Weetjes en feiten over een homeopathisch arts en homeopathie
  1. 1. De verdunde tincturen bevatten geen werkzame stoffen
  2. 2. Een homeopathisch arts kan je lichaam niet zichzelf laten genezen
  3. 3. Homeopathische medicatie heeft geen bijwerkingen
  4. 4. Een homeopathisch arts mag geen medische claims maken in reclame
  5. 5. Homeopathie kan niet helpen bij ernstige ziektes
 3. Kan een homeopathisch arts mij helpen?

Wat is een homeopathisch arts?

homeopathisch arts betrouwbaar of niet Een homeopathisch arts is een persoon die een opleiding tot klassieke homeopaat heeft gevolgd. Deze persoon geloofd in de holistische geneeswijze van de homeopathie. Hierbij is de gedachte dat je lichaam een zelf genezend vermogen heeft en dat, als je niet in evenwicht bent, je vatbaarder bent voor bepaalde ziekten en kwalen.

Een homeopathisch arts volgt de wijze van Duitse arts Samuel Hahnemann, die de homeopathische geneeswijze in de 18e eeuw heeft ontwikkeld. Hierbij kijk je naar zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid van een patiënt en behandel je deze op zo’n manier dat hun lichaam zelfstandig in staat is om de kwaal te genezen. Bij homeopathie wordt veel gebruik gemaakt van een zeer sterk verdunde tinctuur die de geneeskracht van je lichaam zouden stimuleren.

Volgens de homeopathie zijn moderne geneesmiddelen namelijk schadelijk voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid, en ook voor het milieu. Een tinctuur is daarentegen een veilige en schone manier om te genezen, vooral omdat je lichaam dit slechts ter ondersteuning gebruikt, niet omdat het middel zelf geneest.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Weetjes en feiten over een homeopathisch arts en homeopathie

veel homeopathische geneesmiddelen zijn niet effectief Er zijn veel gemengde gevoelens wanneer het gaat over homeopathie. Daarom is het handig om te weten wat nu echt is en wat niet. Hieronder leggen we je een aantal feiten en weetjes voor, en leggen we uit waarom deze waar zijn. Zo kan je makkelijk voor jezelf inschatten of gebruik maken van een homeopathisch arts een goede keus is.

1. De verdunde tincturen bevatten geen werkzame stoffen

Wanneer je een homeopathische tinctuur neemt van bijvoorbeeld bach bloesem, dan bevat deze geen oorspronkelijke bach bloesem meer. Homeopathische tincturen worden namelijk zo veel verdund, dat er van de oorspronkelijke stof geen moleculen meer overblijven. De effecten die veel mensen voelen na het nemen van een homeopathische tinctuur zijn placebo-effecten, blijkt uit onderzoek.

2. Een homeopathisch arts kan je lichaam niet zichzelf laten genezen

Veel homeopathisch artsen claimen dat je lichaam zichzelf kan genezen dankzij het toedienen van homeopathische middelen, maar hier is tot op heden vrijwel geen bewijs voor. In veel gevallen gaat het om een placebo-effect, zoals hierboven beschreven staat. In andere gevallen gaat de ziekte vanzelf over, omdat het tijd nodig had om te genezen (zoals een griep of blessure).

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Homeopathische medicatie heeft geen bijwerkingen

Dit klopt. Vrijwel alle homeopathische middelen hebben geen bijwerkingen. Dit komt echter omdat de tincturen op water- of alcoholbasis zo verdund zijn, dat er geen sporen van de originele stof meer in zitten. Omdat je dan slechts water tot je neemt, krijg je geen last van bijwerkingen.

4. Een homeopathisch arts mag geen medische claims maken in reclame

Eind juli 2020 heeft de Reclame Code Commissie (RCC) besloten dat de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland (KVHN) geen medische claims meer mogen maken in reclames op TV en via de radio. Uit wetenschappelijk onderzoek van de wetenschapsraad van de Europese Unie blijkt namelijk dat de meeste claims van homeopathisch artsen niet op wetenschap zijn gebaseerd.

Advertisement. Scroll to continue reading.

5. Homeopathie kan niet helpen bij ernstige ziektes

Wanneer je last hebt van een ernstige ziekte, kan de gedachte van een holistische geneesmethode rust brengen bij veel mensen. Dit is een normale reactie, waardoor men vaak op zoek gaat naar alternatieve geneeswijzen bij een ernstige ziekte of aandoening. De realiteit is echter dat homeopathie niet helpt om deze ziekten te verminderen. Wat homeopathie wel doet, is de patiënt ontspannen en meer rust geven. Deze rust helpt de patiënt om zich beter te laten voelen, zonder de ziekte te genezen. Dit kan erg gevaarlijk zijn wanneer de patiënt geen verdere behandeling neemt. Het is daarom belangrijk om altijd de medische wetenschap te blijven gebruiken bij het behandelen van een ziekte.

Kan een homeopathisch arts mij helpen?

Uiteindelijk moeten we concluderen dat homeopathie geen effectieve geneeswijze is voor het lichaam. Hoewel het rust en ontspanning kan brengen bij velen, is er weinig tot geen wetenschappelijk bewijs dat de methoden effectief zijn. Bovendien kan het gebruik van homeopathie in plaats van medische professionals zelfs schadelijk zijn wanneer je last hebt van een ziekte of aandoening.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lees je daarom altijd zorgvuldig in over het gebruik van homeopathie en ga op zoek naar andere geneeswijzen wanneer je van een kwaal af wil komen.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement