Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Zou een smartwatch hartproblemen moeten kunnen voorspellen?

Technologie wordt steeds beter, en kunnen daarbij ook steeds meer. Zo zou de nieuwe smartwatch hartproblemen kunnen voorspellen. De vraag hierbij luidt echter of dit wel zou moeten. Waar ligt de grens tussen handige technologie en een gadget dat ons veel meer zou kunnen kosten?

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar hoe een smartwatch mogelijke hartproblemen kan voorspellen en wat de ethiek hiervan is.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over hartproblemen
  1. Hoe een smartwatch je hartproblemen kan voorspellen
  2. Het geeft meer inzicht over je gezondheid en mogelijke hartproblemen
  3. Niet zonder risico’s
  4. Zou een smartwatch hartproblemen moeten kunnen voorspellen?

Hoe een smartwatch je hartproblemen kan voorspellen

hartproblemen detecteren met een smart watch heeft voor en nadelenWaar we vroeger al blij waren met een stappenteller, kan onze technologie steeds meer. Nu zijn er namelijk allerlei sport horloges die niet alleen je stappen bijhouden, maar ook je hartslag meten, je calorieën tellen en soms zelfs je ademhaling kunnen tracken. Cardioloog Ivo van der Bilt probeert nu met de TU Delft uit te zoeken of deze horloges ook in staat zouden kunnen zijn om hartproblemen te detecteren.

Momenteel zijn er ongeveer honderd patiënten die meedoen aan het onderzoek. Zij dragen allemaal en Fitbit die hun gegevens bijhoudt. Van der Bilt verteld dat ze deze gegevens vergelijken met die van gezonde mensen en zo een voorspelling van 5 minuten in de toekomst kunnen doen. Dit is al een hele stap.

Er komen ook steeds meer nieuwe horloges bij die nieuwe technieken hebben, zoals de ScanWatch van Withings. Deze horloge kan niet alleen het zuurstofgehalte van je bloed meten, maar is zelfs in staat om een kort hartfilmpje van daadwerkelijke medische kwaliteit te maken. Volgens van der Bilt is dit een geweldige ontwikkeling, maar het is nog niet compleet. Waar een volledige ECG-scan het hart van verschillende posities kan bekijken, kan dat bij een horloge niet. Wel zou hij kunnen zien of er sprake is van een veelvoorkomende ritmestoornis.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Het geeft meer inzicht over je gezondheid en mogelijke hartproblemen

Van der Bilt is ervan overtuigt dat dergelijke ontwikkelingen erg veel meerwaarde geven aan de toekomst en verdere technologische ontwikkelingen. Het geeft erg waardevolle informatie over je gezondheid en zou zelfs in staat zijn om dit te analyseren voor nog waardevollere berekeningen. Op deze manier zouden we meer informatie kunnen verkrijgen over onze gezondheid.

Gezondheidsjurist en privacy deskundige Theo Hooghiemstra wil hierbij wel onderscheid maken tussen eigen gebruik en gebruik in de zorg. Volgens hem hebben technologische bedrijven steeds meer baat bij gezondheidsinformatie. Het is ook niet voor niets dat Apple een erg groot deel van het vermogen besteed aan de zorgindustrie. Dit heeft er ook mee te maken dat ziekenhuizen uiteindelijk beter kunnen data matchen dan individuele personen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Niet zonder risico’s

wees je bewust van de risico's van het meten van je gezondheidHooghiemstra waarschuwt daarom ook voor deze ontwikkelingen. We zeggen wel vaak dat we niks te verbergen hebben, maar wat gebeurt er met deze informatie? Nederland heeft tot op heden erg strenge privacy eisen voor tech bedrijven zoals Apple en Samsung, maar in de VS en in China is dit al een stuk minder.

Wat gebeurt er wanneer dit bedrijf weet dat jij gezondheidsproblemen hebt? En wat doen zij met deze informatie? Verzekeraars en hypotheekverleners zouden erg geïnteresseerd zijn in deze informatie. Dat komt omdat zij mensen dan zouden kunnen afwijzen, of een hypotheek alleen aan zouden bieden voor een hele hoge prijs.

Deze grote bedrijven zouden namelijk hun macht en geld kunnen gebruiken in ruil voor jouw gegevens. Wanneer er dan bekend wordt dat jij hartproblemen hebt, kan het best zo zijn dat je verzekeringen stijgen, of je niet meer willen verzekeren.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Wel vindt Hooghiemstra dat we het ook wel moeten relativeren. Honderd procent privacy heeft niemand meer, en momenteel lijken deze smart watches geen privacy schendingen te maken. Wel zouden we als consument bewuster moeten worden. Weet wat de mogelijke risico’s zijn en weet waar je aan begint. De informatie van een smart watch kan erg handig zijn, zolang je je er maar bewust van bent dat je niet de enige geïnteresseerde bent.

Zou een smartwatch hartproblemen moeten kunnen voorspellen?

Uiteindelijk zijn zowel Hooghiemstra en van der Bilt het erover eens dat een horloge dat hartfilmpjes kan maken erg voordelig is voor zowel zorgverlener als consument. Het geeft namelijk meer inzicht in het gedrag van de patiënt, waardoor het kijken naar een oplossing ook makkelijker is.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Toch is het nooit risicoloos. Dezelfde informatie is namelijk interessant voor verzekeraars en hypotheekverstrekkers. Daar moeten we ons als consument bewust van blijven, zodat we uiteindelijk een weloverwogen beslissing kunnen maken.

Bronnen: Nu.nl 

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement