Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Last van een extreem droge huid? Deze 5 tips kunnen helpen!

Last van een extreem droge huid? Deze 5 tips kunnen helpen!

Heb jij veel last van een extreem droge huid? Je bent niet de enige! Rond de wintertijd krijgen steeds meer mensen last van een droge huid. Soms is het zelfs zo extreem, dat er kleine scheurtjes in de huid ontstaan. Dit heeft te maken met de verandering van het weer en het gebruik van verwarmingen. Omdat we natuurlijk niet zomaar zonder warmte willen zitten, is het handig als je dan de klachten van je droge huid kan verminderen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar oorzaken van een extreem droge huid en geven we je een aantal tips mee hoe je deze klachten kan verminderen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over een extreem droge huid
 1. Hoe ontstaat een extreem droge huid?
  1. 1. Contact dermatitis
  2. 2. Extreem droge huid door atopische dermatitis
  3. 3. Seborröische dermatitis
 2. Hoe ga je een extreem droge huid tegen?
  1. 1. Gebruik onschadelijke zeep en douchegel
  2. 2. Gebruik de juiste lotions tegen een extreem droge huid
  3. 3. Gebruik een bevochtiger
  4. 4. Vermijd hete douches tegen een extreem droge huid
  5. 5. Gebruik een voorgeschreven crème

Hoe ontstaat een extreem droge huidextreem droge huid kan erg vervelend zijn ?

Zoals we in de introductie al aangaven, speelt het weer een grote rol bij het krijgen van een droge huid. Het is echter niet de enige oorzaak. Sommige mensen hebben namelijk last van chronische aandoeningen waardoor hun huid erg droog wordt, en anderen hebben gewoon een erg gevoelige huid die snel geprikkeld raakt door bepaalde stoffen. Een extreem droge huid kan om meerdere redenen ontstaan, en om het te behandelen is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van jouw kapotte huid is.

1. Contact dermatitis

Dermatitis is een medische term voor extreem droge huid. Contact dermatitis staat daarom ook voor het hebben van een droge huid als gevolg van aanrakingen met bepaalde stoffen. Het gaat hierbij vooral om irriterende en beschadigende stoffen zoals bleek en ander schoonmaakmiddel. Sommige mensen hebben echter ook gevoeligheden voor bepaalde kledingstoffen, zoals wol. Zij krijgen hier dan een allergische reactie op dat leidt tot een kapotte huid.

2. Extreem droge huid door atopische dermatitis

Dit is de medische term voor eczeem. Het is een chronische huidziekte waarbij er droge, schilferende plekken op het lichaam ontstaan. Vaak jeuken deze plekken en voelen zij erg droog aan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Seborröische dermatitis

Wanneer je hier last van hebt, produceert je huid juist te veel olie waardoor er rode en schilferige plekken ontstaan. Zelfs door het overtollige vet van de olie, blijft je huid erg droog en jeukerig. Vooral kleine kinderen en baby’s hebben hier last van op hun hoofd.

Naast deze drie oorzaken, bestaan er ook risicofactoren die de kans op een extreem droge huid verhogen. Denk hierbij aan leeftijd, medische geschiedenis, het seizoen en hoe vaak je doucht of in bad gaat. Vooral de laatste twee zijn grote boosdoeners wanneer het gaat om een droge huid. Te heet douchen en irriterende crèmes gebruiken kunnen namelijk ook tot een kapotte huid leiden.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hoe ga je een extreem droge huid tegen?

lotions en crème kunnen helpen tegen een kapotte huid Het is zeker geen pretje wanneer je last hebt van een extreem droge huid, vooral wanneer dit chronisch is. Daarom is het handig om te weten welke maatregelen je kan nemen om je kapotte huid te verminderen of zelfs kan voorkomen. De onderstaande tips werken voor de meeste mensen. Is dit niet het geval, dan kan je huisarts of dermatoloog je mogelijk verder helpen.

1. Gebruik onschadelijke zeep en douchegel

Hoewel veel soorten doucheschuim erg lekker ruiken, bevatten sommigen stoffen die je huid uitdrogen zoals alcohol. Bij veelvuldig gebruik hiervan, kan je je huid beschadigen en krijg je last van een extreem droge huid. Probeer daarom op zoek te gaan naar merken die zeep en douchegel produceren voor de gevoelige huid, zonder schadelijke stoffen.

2. Gebruik de juiste lotions tegen een extreem droge huid

Voor bodylotion geldt hetzelfde. Veel lotions ruiken fijn, maar bevatten stoffen die je huid uitdrogen. Je kan het beste kiezen voor lotions of oliën zonder alcohol en toegevoegde kleur- en geurstoffen. Bij voorkeur werkt een 100% natuurlijke olie het beste. Sheabutter en kokosolie werken hier ook goed bij.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Gebruik een bevochtiger

Nu dat iedereen langzaam hun verwarming weer aan doet, wordt de lucht in huis ook droger. Om dit tegen te gaan kan je investeren in een kleine bevochtiger die ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid in je leefruimten hoog genoeg is zodat je huid niet uitdroogt.

4. Vermijd hete douches tegen een extreem droge huid

Hoe lekker het ook is om na een lange dag een warme douche te nemen, kan heet water ook erg schadelijk zijn voor de huid. Probeer de temperatuur comfortabel te houden en douche ook niet te lang. Tien minuten is voor veel mensen voldoende. Je hoeft ook niet elke dag te douchen, je kan in plaats daarvan je lichaam met een washandje en een beetje zeep schoonmaken. Dan ben je sneller klaar, maar net zo schoon!

Advertisement. Scroll to continue reading.

5. Gebruik een voorgeschreven crème

Wanneer je erg last hebt van een kapotte huid of eczeem, kan je ook deze klachten verlichten door gebruik te maken van een speciale voorgeschreven crème. Een huisarts mag zo’n crème voorschrijven wanneer er sprake is van een erg droge huid en de crème zorgt ervoor dat je lichaam zich op die plekken kan herstellen. Let wel op dat je met deze crème vaak niet in direct zonlicht mag komen.

Total
0
Deelacties
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement