Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Waar zitten mineralen in? 5 natuurlijke “mineraal bommen”

Waar zitten mineralen in? 5 natuurlijke “mineraal bommen”

Wanneer je let op je gezondheid, moet je ook letten op je mineralen inname. Maar waar zitten mineralen in? Van veel voedingsmiddelen staat er standaard op de verpakking dat het veel vitamines bevat, maar mineralen worden daarbij vaak overgeslagen. Het is dan ook niet gek dat we niet precies weten waar mineralen in zitten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar wat mineralen zijn en beantwoorden we de vraag “Waar zitten mineralen in?”

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over waar mineralen in zitten
 1. Wat zijn mineralen?
 2. Waar zitten mineralen in?
  1. 1. Noten en zaden
  2. 2. Waar zitten mineralen in: Kruisbloemige groenten
  3. 3. Orgaanvlees
  4. 4. Waar zitten mineralen in: Bonen
  5. 5. Groene bladgroenten

Wat zijn mineralen?

waar zitten mineralen in? gezond eten bevat al voldoende mineralen Voordat we de vraag “waar zitten mineralen in?” kunnen beantwoorden, is het belangrijk om te kijken naar wat mineralen nu precies zijn. Normaal gesproken heb je het over stenen, wanneer je het over mineralen hebt. Het zijn elementen die onderdeel zijn van de aarde die je in de grond kan vinden. Nu hebben we geen volledig gesteente nodig om onszelf gezond te houden, maar diezelfde mineralen hebben we wel in kleine hoeveelheden nodig om ons lichaam te voeden. Het zijn chemische elementen die bepaalde functies in ons lichaam ondersteunen om ons in leven te houden.

De kans is groot dat je al weet welke mineralen we onder andere nodig hebben. Hieronder beschrijven we de meest essentiële mineralen voor ons lichaam:

 • IJzer
 • Zink
 • Calcium
 • Koper
 • Mangaan
 • Magnesium
 • Seleen
 • Jodium
 • Kalium
 • Fosfor
 • Chloor
 • Fluoride
 • Zwavel

Dat is natuurlijk een hele lijst, maar je hoeft ze gelukkig niet allemaal uit je hoofd te leren. Wanneer je een gevarieerd en gezond dieet hebt, hoef je je namelijk geen zorgen te maken om alle mineralen die je binnenkrijgt. De meeste zitten dan namelijk al in je voeding. Pas wanneer je een tekort hebt aan één of meerdere mineralen, of een aandoening hebt waardoor je meer van een bepaald element nodig hebt, moet je er veel aandacht aan besteden.

Waar zitten mineralen in?

kruisbloemige planten bevatten veel mineralen Wanneer je gezonder wil eten en voldoende mineralen wil binnenkrijgen, is het belangrijk om de vraag “waar zitten mineralen in?” eerst te beantwoorden. Met deze kennis is het namelijk heel makkelijk om mineraalrijke producten toe te voegen aan je dagelijkse voedsel inname, waardoor de kans op een mineralentekort zeer klein is. We hebben 5 voedingsmiddelen voor je opgeschreven die veel mineralen bevatten.

1. Noten en zaden

Wil je meerdere mineralen in één keer meepakken? Dan kan je het beste een mix van verschillende noten en zaden eten. Zo zit er in pompoenpitten veel magnesium, en haal je uit Braziliaanse noten juist veel seleen. Ook bevatten de meeste noten en zaden zink, koper, mangaan en fosfor. Door elke dag een handje ongezouten noten en zadenmix te eten, krijg je al snel erg veel mineralen binnen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Waar zitten mineralen in: Kruisbloemige groenten

Kruisbloemige groenten zoals kool, broccoli en bloemkool zitten ook boordevol mineralen. Zo bevatten ze vooral veel zwavel, dat kan je vaak al merken wanneer je daarna naar het toilet gaat. Ook bevatten deze groenten veel kalium, calcium en magnesium. Bovendien zijn deze groenten erg lekker en makkelijk te combineren met andere voedingsmiddelen voor een lekkere maaltijd.

3. Orgaanvlees

Orgaanvlees bevat erg veel ijzer wat je nodig hebt om voldoende zuurstof door je bloed te laten stromen. Ook zit dit vlees vaak vol koper, zink en fosfor. Dit zijn allemaal essentiële mineralen die je lichaam sterk en gezond houden. Een ander voordeel van het eten van orgaanvlees is dat het veel eiwitten, vitamine B12 en vitamine A bevat. Zo krijg je dus niet alleen veel mineralen binnen, maar ook veel andere belangrijke stoffen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

4. Waar zitten mineralen in: Bonen

Wanneer je geen vlees eet maar wel voldoende ijzer binnen wil krijgen, zijn bonen een goede oplossing. Deze peulvruchten bevatten namelijk niet alleen veel ijzer, maar ook ontzettend veel andere mineralen. Denk hierbij aan mangaan, calcium, koper, zink, magnesium, fosfor en kalium. Hoewel bonen ook antinutriënten bevatten, krijg je nog steeds voldoende mineralen binnen wanneer je een flinke portie bonen door je maaltijd doet.

5. Groene bladgroenten

Net als bonen, bevatten groene bladgroenten veel ijzer en andere mineralen. Wat deze groenten echter nog bijzonderder maakt is dat ze ook veel antioxidanten bevatten. Dit zijn stofjes die helpen om je immuunsysteem een boost te geven, waardoor je lichaam beter in staat is om je te beschermen tegen ziekmakers en schadelijke stoffen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Zoals je ziet, is het dus erg belangrijk om flink gevarieerd te eten. Je krijgt dan namelijk niet alleen voldoende mineralen binnen, maar ook extra vitaminen en andere belangrijke stoffen voor je gezondheid. Mocht je een ernstig mineralentekort hebben of willen weten welke mineralen in je dieet missen, dan kan je bij de huisarts een bloedonderzoek laten doen.

Total
0
Deelacties
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement