Wanneer je let op je gezondheid, moet je ook letten op je mineralen inname. Maar waar zitten mineralen in? Van veel voedingsmiddelen staat er standaard op de verpakking dat het veel vitamines bevat, maar mineralen worden daarbij vaak overgeslagen. Het is dan ook niet gek dat we niet precies weten waar mineralen in zitten.
In dit artikel kijken we naar wat mineralen zijn en beantwoorden we de vraag “Waar zitten mineralen in?”
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
Inhoud van dit artikel over waar mineralen in zitten
- Wat zijn mineralen?
- Waar zitten mineralen in?
- 1. Noten en zaden
- 2. Waar zitten mineralen in: Kruisbloemige groenten
- 3. Orgaanvlees
- 4. Waar zitten mineralen in: Bonen
- 5. Groene bladgroenten
Wat zijn mineralen?
De kans is groot dat je al weet welke mineralen we onder andere nodig hebben. Hieronder beschrijven we de meest essentiële mineralen voor ons lichaam:
- IJzer
- Zink
- Calcium
- Koper
- Mangaan
- Magnesium
- Seleen
- Jodium
- Kalium
- Fosfor
- Chloor
- Fluoride
- Zwavel
Dat is natuurlijk een hele lijst, maar je hoeft ze gelukkig niet allemaal uit je hoofd te leren. Wanneer je een gevarieerd en gezond dieet hebt, hoef je je namelijk geen zorgen te maken om alle mineralen die je binnenkrijgt. De meeste zitten dan namelijk al in je voeding. Pas wanneer je een tekort hebt aan één of meerdere mineralen, of een aandoening hebt waardoor je meer van een bepaald element nodig hebt, moet je er veel aandacht aan besteden.
Waar zitten mineralen in?
1. Noten en zaden
Wil je meerdere mineralen in één keer meepakken? Dan kan je het beste een mix van verschillende noten en zaden eten. Zo zit er in pompoenpitten veel magnesium, en haal je uit Braziliaanse noten juist veel seleen. Ook bevatten de meeste noten en zaden zink, koper, mangaan en fosfor. Door elke dag een handje ongezouten noten en zadenmix te eten, krijg je al snel erg veel mineralen binnen.
2. Waar zitten mineralen in: Kruisbloemige groenten
Kruisbloemige groenten zoals kool, broccoli en bloemkool zitten ook boordevol mineralen. Zo bevatten ze vooral veel zwavel, dat kan je vaak al merken wanneer je daarna naar het toilet gaat. Ook bevatten deze groenten veel kalium, calcium en magnesium. Bovendien zijn deze groenten erg lekker en makkelijk te combineren met andere voedingsmiddelen voor een lekkere maaltijd.
3. Orgaanvlees
Orgaanvlees bevat erg veel ijzer wat je nodig hebt om voldoende zuurstof door je bloed te laten stromen. Ook zit dit vlees vaak vol koper, zink en fosfor. Dit zijn allemaal essentiële mineralen die je lichaam sterk en gezond houden. Een ander voordeel van het eten van orgaanvlees is dat het veel eiwitten, vitamine B12 en vitamine A bevat. Zo krijg je dus niet alleen veel mineralen binnen, maar ook veel andere belangrijke stoffen.
4. Waar zitten mineralen in: Bonen
Wanneer je geen vlees eet maar wel voldoende ijzer binnen wil krijgen, zijn bonen een goede oplossing. Deze peulvruchten bevatten namelijk niet alleen veel ijzer, maar ook ontzettend veel andere mineralen. Denk hierbij aan mangaan, calcium, koper, zink, magnesium, fosfor en kalium. Hoewel bonen ook antinutriënten bevatten, krijg je nog steeds voldoende mineralen binnen wanneer je een flinke portie bonen door je maaltijd doet.
5. Groene bladgroenten
Net als bonen, bevatten groene bladgroenten veel ijzer en andere mineralen. Wat deze groenten echter nog bijzonderder maakt is dat ze ook veel antioxidanten bevatten. Dit zijn stofjes die helpen om je immuunsysteem een boost te geven, waardoor je lichaam beter in staat is om je te beschermen tegen ziekmakers en schadelijke stoffen.
Zoals je ziet, is het dus erg belangrijk om flink gevarieerd te eten. Je krijgt dan namelijk niet alleen voldoende mineralen binnen, maar ook extra vitaminen en andere belangrijke stoffen voor je gezondheid. Mocht je een ernstig mineralentekort hebben of willen weten welke mineralen in je dieet missen, dan kan je bij de huisarts een bloedonderzoek laten doen.
