Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Hoe kan een slaap app jouw nachtrust ondersteunen?

Hoe kan een slaap app jouw nachtrust ondersteunen?

Gebruik je al een slaap app? Zo niet? Dan kan het downloaden of aanschaffen ervan toch echt helpen bij het ondersteunen van je nachtrust. Een app kan je namelijk inzicht geven in je slaap patroon zodat je patronen kan herkennen van welke nachten je slecht slaapt en welke niet.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar de reden dat we slaap nodig hebben en welk effect het gebruik van een slaap app heeft op onze nachtrust.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over slaap app
  1. Waarom hebben we slaap nodig?
  2. Hoe kan een slaap app je nachtrust ondersteunen?
  3. Welke slaap app past bij jou?
    1. 1. Sleep Cycle als slaap app
    2. 2. Headspace
    3. 3. Calm als slaap app

Waarom hebben we slaap nodig?

slaap app kan je nachtrust ondersteunen Slaap is een basisbehoefte en is erg belangrijk voor onze gezondheid. Het is zelfs zo dat we ongeveer één derde van ons hele leven slapend doorbrengen. Dat is erg veel en dat is ook zeker niet zonder reden. Onze slaap zorgt er namelijk voor dat we overdag goed kunnen functioneren en gezond blijven.

Tijdens je slaap krijgt je lichaam de mogelijkheid om zichzelf te herstellen en verwerken je hersenen alle opgedane informatie van de dag daarvoor. Dit is ook waarom kinderen veel slapen. Omdat zij minder kennis hebben van de wereld, komen nieuwe indrukken extra hard aan. Ze hebben daarom ook meer tijd nodig om het te verwerken.

Volwassenen hebben tussen de 7 en 9 uur slaap per dag nodig. Kinderen vanaf 5 jaar en tieners hebben meer slaap nodig, zo tussen de 8 en 11 uur. Je lichaamseigen slaap-waakritme zorgt ervoor dat je hersenen op tijd het signaal afgeven dat je moe begint te worden en dat het tijd is om naar bed te gaan. Wanneer je hier niet naar luistert, kan dit gevolgen hebben voor je fysieke en mentale gezondheid.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Wanneer je namelijk te weinig slaapt, heeft je lichaam minder kans om te herstellen. Als een gevolg hiervan is je immuunsysteem zwakker en kan je lichaam bepaalde functies minder goed uitvoeren. Ook mentaal heeft dit gevolgen. Zo heb je meer moeite met het onthouden van informatie en is je reactievermogen trager. Het is juist daarom zo belangrijk om goed te slapen.

Hoe kan een slaap app je nachtrust ondersteunen?

een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone. Het is onderdeel van ons dagelijks leven geworden en levert ons veel informatie met de druk op een knop. Waar sommige mensen het veelvuldig gebruik van een smartphone afkeuren, kan het ook voordelen bieden in ons leven. Zo kan je gebruik maken van een slaap app die je helpt om je nachtrust te verbeteren.

Er bestaan verschillende soorten slaap apps. Je hebt namelijk apps die relaxende geluiden afspelen om je te helpen slapen, maar ook apps die door middel van geluidsopnames je slaappatroon te helpen identificeren. Over de laatste soort gaan we het hebben in dit artikel.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Deze slaap app zorgt er namelijk voor dat je meer inzicht krijgt in je gedrag tijdens je slaap. Praat je veel? Of rol je juist veel rond in bed? Word je vaak wakker? Dat wordt allemaal meegenomen door deze app. Onderzoekers zijn nog niet helemaal uit over de betrouwbaarheid van deze slaap apps omdat er nog vrij weinig onderzoek bekend is over de effectiviteit. Toch biedt een slaap app nog veel voordelen. Het kan namelijk als motiverende tool gebruikt worden om beter gedrag te vertonen dat je slaap helpt te ondersteunen. Denk hierbij aan het minderen van cafeïne voor het slapen, of meer bewegen overdag.

Welke slaap app past bij jou?

Omdat er verschillende slaap apps bestaan, is het soms lastig om uit te vinden welke het beste bij je past. Hieronder beschrijven we een aantal slaap apps die elk een andere methode hebben waardoor jij uiteindelijk de app kan kiezen die je het meeste aanspreekt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

1. Sleep Cycle als slaap app

Deze app trackt je slaapritme elke nacht en heeft een speciale functie waarmee het je kan wakker maken wanneer je in de lichtste slaapfase zit. Zo word je opgewekt wakker en kan je makkelijker aan je dag beginnen. Afhankelijk van of je de gratis versie of de betaalde versie (€9,99 per maand) hebt, kan je gebruik maken van meerdere functies in de app. Zo trackt de gratis versie je bewegingen en krijg je deze in een grafiek te zien. De premium versie neemt ook geluiden op als je snurkt of praat in je slaap en kan ook ontspannende geluiden afspelen.

2. Headspace

Headspace is een meditatie slaap app die je nachtrust ondersteunt door middel van ontspannende meditaties of geluiden. Ook heb je ondersteuning voor wanneer je minder goed in je vel zit. Overdag kan je ook gebruik maken van de app door een paar kleine, rustige oefeningen uit te voeren die je helpen actief te blijven.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Calm als slaap app

Calm werkt volgens hetzelfde principe als headspace, maar heeft meer mogelijkheden voor ontspannende geluiden. Je kan kiezen voor geluiden zoals regen op een autoruit, een kabbelend beekje of een kampvuur in een groot bos. Ook kan je op basis van je persoonlijke voorkeuren gebruik maken van meditatie momenten.

Natuurlijk zijn er nog veel meer slaap apps die je nachtrust kunnen ondersteunen. Uiteindelijk gaat het erom dat je er een kiest die het beste bij je past. Heb je ondanks het gebruik van een slaap app nog steeds problemen met je nachtrust? Neem dan contact op met de huisarts.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement