Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Griepseizoen 2021: Zo verhoog je jouw immuunsysteem

Griepseizoen 2021: Zo verhoog je jouw immuunsysteem

Het griepseizoen van 2021 komt er weer aan en dat betekent dat we goed op onze gezondheid moeten letten. Doordat je nu de afgelopen twee jaar veel binnen hebt gezeten, is het geen verrassing dat je weerstand nu wat lager is. Het is juist daarom belangrijk om de juiste maatregelen te nemen zodat we dit jaar allemaal gezond doorkomen!

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar wat griep nu eigenlijk is en hoe je je immuunsysteem het beste kan verhogen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over het griepseizoen
 1. Wat is de griep?
  1. Hoe herken je de griep?
 2. Wat is het verschil tussen de griep en het coronavirus?
 3. Tips om jouw immuunsysteem te verhogen tijdens dit griepseizoen
  1. 1. Eet gefermenteerde voedingsmiddelen als bescherming tijdens het griepseizoen
  2. 2. Drink veel
  3. 3. Slaap voldoende tijdens het griepseizoen
  4. 4. Eet voldoende gezonde vetten

Wat is de griep?

griepseizoen 2021 komt er weer aan Veel mensen zeggen vaak dat ze de griep hebben wanneer zij een beetje ziek zijn of last hebben van een heftige verkoudheid. Hoewel dat ook erg naar kan zijn, heeft het vaak niks met de griep te maken. De griep zelf is namelijk een virus dat wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het is erg besmettelijk en bevindt zich vooral in de luchtwegen van een persoon.

In Nederland krijgen we vooral in de wintermaanden te maken met de griep. We noemen het daarom ook wel het griepseizoen. Het kan echter ook op allerlei andere momenten voorkomen, daarom is het sowieso altijd belangrijk om goed op je gezondheid te letten. We kunnen het influenzavirus onderverdelen in twee subgroepen waar nog veel meer kleinere groepen onder vallen. Je hebt namelijk influenzavirus type A en type B. Beide typen hebben echter soortgelijke symptomen, daarom behandelen we ze als één virus in dit artikel.

Het nadeel van het influenzavirus is dat het zich blijft ontwikkelen. Als een gevolg hiervan kunnen we ons er niet volledig tegen beschermen. Wel zijn er jaarlijks griepprikken die je kan krijgen om je immuunsysteem een beetje aan te sterken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hoe herken je de griep?

Verkoudheid is ook een virus met veel overeenkomstige symptomen als de griep. Daarom worden de twee nog wel eens verward met elkaar. De griep heeft vaak wat zwaardere symptomen, zoals:

 • Koude rillingen
 • Veel hoofdpijn
 • Heftige spierpijn
 • Vermoeidheid
 • Keelpijn
 • Droge hoest
 • (Hoge) koorts

Wat is het verschil tussen de griep en het coronavirus?

Omdat we nu ook nog last hebben van het corona virus, is het handig om de verschillen tussen de twee virussen te bekijken. De klachten van beide virussen lijken namelijk erg veel op elkaar, waardoor je ze makkelijk kan verwarren. Toch zijn er ook verschillen die, wanneer je erop let, wel opvallen.

Het grootste verschil zit hem in de risicogroepen. Hoewel ouderen voor beide virussen een grote risicogroep zijn, is de griep gevaarlijker voor kleine kinderen terwijl het coronavirus minder effect heeft op kleine kinderen. Door corona kan je ook last krijgen van bloedpropjes, terwijl dit bij de griep niet zo is. Ook krijg je vaak sneller zichtbare klachten van de griep dan van corona. Al binnen 1 tot 4 dagen, terwijl je bij corona zelfs tot 2 weken na besmetting nog klachten kan krijgen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In beide gevallen is het belangrijk om binnen te blijven wanneer je bent besmet. Ook moet je wachten tot je volledig bent genezen en niet meer besmettelijk bent voordat je weer in contact komt met andere mensen.

Tips om jouw immuunsysteem te verhogen tijdens dit griepseizoen

genoeg drinken en rust nemen is belangrijk voor je weerstand Uiteindelijk is het het beste om helemaal niet besmet te raken. Soms is dit onvermijdelijk, maar je kan wel wat dingen doen om je immuunsysteem te verhogen waardoor je minder snel last krijgt van het virus. Hieronder hebben we een aantal tips voor je uitgeschreven die je zullen helpen bij het verbeteren van je weerstand tijdens dit griepseizoen.

1. Eet gefermenteerde voedingsmiddelen als bescherming tijdens het griepseizoen

Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals yoghurt, kefir, zuurkool of kimchi bevatten veel probiotische bacteriën. Deze bacteriën helpen je darmflora om gezond te blijven en om zichzelf te versterken. Hierdoor zijn de goede bacteriën beter in staat om indringers te herkennen en bevechten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Drink veel

We hebben het hier helaas niet over alcohol, maar juist veel water en thee. Vocht zorgt er namelijk voor dat je lichaam beter functioneert en beter in staat is om zichzelf te beschermen tegen schadelijke stoffen. Let hierbij wel op dat voornamelijk water en pure thee (bij voorkeur groene thee of kruidenthee) het beste werken om jezelf mee te hydrateren. Sappen en frisdrank bevatten veel suikers die juist averechts kunnen werken.

3. Slaap voldoende tijdens het griepseizoen

Slecht slapen is een grote boosdoener wanneer het gaat om onze gezondheid. Je kan hierdoor niet alleen last krijgen van fysieke klachten, maar ook mentale gezondheidsproblemen. Door voldoende te slapen, krijgt je lichaam genoeg rust om zichzelf te herstellen en om zich beter te beschermen. Daarnaast helpt slapen ook wanneer je al ziek bent omdat je lichaam dan in alle rust het virus kan bevechten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

4. Eet voldoende gezonde vetten

Onverzadigde vetten en omega vetzuren zijn erg goed voor je gezondheid omdat ze een ontstekingsremmende functie hebben. Ontstekingen, hoe klein dan ook, zorgen ervoor dat je immuunsysteem niet optimaal functioneert. Wanneer je de ontstekingen verminderd of helemaal weghaalt, kan je immuunsysteem zich focussen op het bestrijden van de ziekteverwekkers.

Heb je erg veel last van de griep of van andere klachten? Ga dan door naar de huisarts. Ook bij aanhoudende koorts is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts om je gezondheid in de gaten te houden.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement