Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Vastendieet tips: Alles wat je over dit dieet moet weten

Vastendieet tips: Alles wat je over dit dieet moet weten

Je bent vast wel eens wat informatie over het vastendieet tegengekomen, maar wist je dat er niet één manier is om te vasten? Er bestaan juist meerdere technieken die allemaal net iets anders werken, maar hetzelfde doel voor ogen hebben: afvallen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar het vastendieet en welke verschillende varianten er bestaan. Ook geven we je een aantal tips mee om zo succesvol mogelijk te vasten.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over het vastendieet
 1. Wat is het vastendieet?
  1. 1. Het 16:8 vastendieet
  2. 2. Het 5:2 dieet
  3. 3. Eet-Stop-Eet
  4. 4. OMAD (One Meal a Day)
 2. Is een vastendieet goed voor je gezondheid?
 3. Tips om succesvol aan het vastendieet mee te doen

Wat is het vastendieet?

vastendieet is effectief om af te vallen Het vastendieet is een dieet waarbij je gedurende meerdere uren alleen water, thee of zwarte koffie drinkt. Alle voeding en dranken met calorieën laat je staan. Deze eet je pas tijdens één of meerdere vastgestelde momenten. Er bestaat geen één techniek van het vastendieet die effectief is, maar juist meerdere. Deze hebben we hieronder voor je uitgeschreven.

1. Het 16:8 vastendieet

Tijdens dit vastendieet vast je 16 uur per dag. Je drinkt alleen water, thee of zwarte koffie gedurende deze periode en volgt je dagelijkse werkzaamheden zoals normaal. De 8 overige uren mag je wel eten en hier worden geen limieten op gezet zolang je stopt met eten wanneer je vol zit. De meeste mensen vasten van 19.00 uur of 20.00 uur ‘s avonds tot 11.00 uur of 12.00 uur de volgende dag. Dit helpt met het volhouden omdat je dan voornamelijk slaapt tijdens het vasten.

2. Het 5:2 dieet

Dit is wellicht de meest populaire variant van het vastendieet. Tijdens dit dieet eet je 5 dagen in de week zoals je normaal gesproken zou eten. Je let er hooguit wat meer op dat je geen onnodige snacks eet. De overige twee dagen beperk je je voedselinname heel erg, tot slechts 600 calorieën per dag. Uit onderzoek is gebleken dat deze methode erg effectief is voor het verliezen van gewicht.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Eet-Stop-Eet

Je kan ook nog een stapje verder gaan en beginnen met het Eet-Stop-Eet dieet. Tijdens dit dieet eet je ook zoals je normaal gesproken zou doen. Echter op twee of meer momenten per week, vast je voor wel 24 uur. Je eet dan helemaal niks in deze periode tot het vasten stopt. Daarna mag je weer verder eten. Zo eet je bijvoorbeeld tot 19.00 op maandag, en dan begin je pas weer met eten om 19.00 uur op dinsdag.

4. OMAD (One Meal a Day)

Ook heb je nog het OMAD-dieet. Hierbij kies je één moment per dag waarop je alles mag eten waar je trek in hebt. De rest van de dag vast je. Sommige mensen kiezen er juist voor om ‘s ochtends een groot ontbijt te eten en dan de rest van de dag niks, terwijl anderen juist kiezen voor een grote lunch of diner.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Er zijn ook nog andere diëten, maar deze zijn minder effectief of minder geschikt voor beginners. Zo heb je nog een vastendieet waarbij je om de dag een volledige dag vast, maar deze blijkt minder effectief te zijn dan de Eet-Stop-Eet methode. Ook heb je nog “The Warrior Diet”. Deze is vrijwel hetzelfde als het 16:8 vastendieet, maar dan met een vastentijd van 20 uur en een eet-tijd van 4 uur.

Is een vastendieet goed voor je gezondheid?

na het vasten mag je alles eten waar je trek in hebt Net zoals alle andere diëten, is het vastendieet niet geschikt voor iedereen. Voor sommige mensen is het een hele goede oplossing, maar anderen hebben meer baat bij een ander dieet. In principe is het vastendieet niet ongezond voor je lichaam, zolang je maar let op de kwaliteit van je voeding en rekening houdt met eventuele medische aandoeningen die je hebt.

Je mag het dieet niet volgen wanneer je een eetstoornis hebt of een medische aandoening waarbij je regelmatig moet blijven eten of op je suiker moet letten (zoals diabetes type 1 en 2). Ook is het belangrijk dat de momenten waarop je eet bestaan uit gezonde voeding, zoals voldoende groenten en fruit, veel eiwitten en goede vetten. Eet je alleen koekjes en junkfood, dan zal het je gezondheid op de lange termijn niet helpen en kan je zelfs last krijgen van een vitaminetekort.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tips om succesvol aan het vastendieet mee te doen

Wanneer je het vastendieet wil uitproberen, is het belangrijk dat je weet waar je aan begint en ook een paar goede tips gebruikt om het makkelijker voor jezelf te maken. Wel is het belangrijk om te weten dat je moet stoppen wanneer je merkt dat het niet goed voor je mentale of fysieke gezondheid is.

Vast op momenten die voor jou het beste werken

Als jij ‘s ochtends minder honger hebt, kan je het beste ‘s ochtends vasten dan ‘s avonds. Hetzelfde geldt wanneer je juist minder honger hebt in de avond dan ‘s ochtends. Vasten op tijden die voor jou werken, helpen om het langer vol te houden.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Drink veel water en thee tussendoor

Voldoende vocht geeft je een verzadigd gevoel, waardoor je minder last hebt van een hongergevoel. Daarnaast heeft je lichaam vocht nodig om goed te kunnen blijven functioneren.

Ga voor vezelrijke en eiwitrijke voeding

Deze voedingsmiddelen geven je lang een verzadigd gevoel.  Daarnaast zijn vezels ook goed voor de gezondheid van je darmen en stoelgang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Eet voeding met veel volume

Groenten en fruit bevatten weinig calorieën, maar kunnen veel ruimte in beslag nemen. Daardoor zit je sneller vol en blijf je langer een verzadigd gevoel houden.

Doe rustig aan

Als je dagen hebt waarop je 24 uur vast, is het belangrijk om op deze dagen geen inspannende activiteiten uit te voeren. Doe rustig aan en luister goed naar je lichaam.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement