Je bent vast wel eens wat informatie over het vastendieet tegengekomen, maar wist je dat er niet één manier is om te vasten? Er bestaan juist meerdere technieken die allemaal net iets anders werken, maar hetzelfde doel voor ogen hebben: afvallen.
In dit artikel kijken we naar het vastendieet en welke verschillende varianten er bestaan. Ook geven we je een aantal tips mee om zo succesvol mogelijk te vasten.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
Inhoud van dit artikel over het vastendieet
- Wat is het vastendieet?
- 1. Het 16:8 vastendieet
- 2. Het 5:2 dieet
- 3. Eet-Stop-Eet
- 4. OMAD (One Meal a Day)
- Is een vastendieet goed voor je gezondheid?
- Tips om succesvol aan het vastendieet mee te doen
Wat is het vastendieet?
1. Het 16:8 vastendieet
Tijdens dit vastendieet vast je 16 uur per dag. Je drinkt alleen water, thee of zwarte koffie gedurende deze periode en volgt je dagelijkse werkzaamheden zoals normaal. De 8 overige uren mag je wel eten en hier worden geen limieten op gezet zolang je stopt met eten wanneer je vol zit. De meeste mensen vasten van 19.00 uur of 20.00 uur ‘s avonds tot 11.00 uur of 12.00 uur de volgende dag. Dit helpt met het volhouden omdat je dan voornamelijk slaapt tijdens het vasten.
2. Het 5:2 dieet
Dit is wellicht de meest populaire variant van het vastendieet. Tijdens dit dieet eet je 5 dagen in de week zoals je normaal gesproken zou eten. Je let er hooguit wat meer op dat je geen onnodige snacks eet. De overige twee dagen beperk je je voedselinname heel erg, tot slechts 600 calorieën per dag. Uit onderzoek is gebleken dat deze methode erg effectief is voor het verliezen van gewicht.
3. Eet-Stop-Eet
Je kan ook nog een stapje verder gaan en beginnen met het Eet-Stop-Eet dieet. Tijdens dit dieet eet je ook zoals je normaal gesproken zou doen. Echter op twee of meer momenten per week, vast je voor wel 24 uur. Je eet dan helemaal niks in deze periode tot het vasten stopt. Daarna mag je weer verder eten. Zo eet je bijvoorbeeld tot 19.00 op maandag, en dan begin je pas weer met eten om 19.00 uur op dinsdag.
4. OMAD (One Meal a Day)
Ook heb je nog het OMAD-dieet. Hierbij kies je één moment per dag waarop je alles mag eten waar je trek in hebt. De rest van de dag vast je. Sommige mensen kiezen er juist voor om ‘s ochtends een groot ontbijt te eten en dan de rest van de dag niks, terwijl anderen juist kiezen voor een grote lunch of diner.
Er zijn ook nog andere diëten, maar deze zijn minder effectief of minder geschikt voor beginners. Zo heb je nog een vastendieet waarbij je om de dag een volledige dag vast, maar deze blijkt minder effectief te zijn dan de Eet-Stop-Eet methode. Ook heb je nog “The Warrior Diet”. Deze is vrijwel hetzelfde als het 16:8 vastendieet, maar dan met een vastentijd van 20 uur en een eet-tijd van 4 uur.
Is een vastendieet goed voor je gezondheid?
Je mag het dieet niet volgen wanneer je een eetstoornis hebt of een medische aandoening waarbij je regelmatig moet blijven eten of op je suiker moet letten (zoals diabetes type 1 en 2). Ook is het belangrijk dat de momenten waarop je eet bestaan uit gezonde voeding, zoals voldoende groenten en fruit, veel eiwitten en goede vetten. Eet je alleen koekjes en junkfood, dan zal het je gezondheid op de lange termijn niet helpen en kan je zelfs last krijgen van een vitaminetekort.
Tips om succesvol aan het vastendieet mee te doen
Wanneer je het vastendieet wil uitproberen, is het belangrijk dat je weet waar je aan begint en ook een paar goede tips gebruikt om het makkelijker voor jezelf te maken. Wel is het belangrijk om te weten dat je moet stoppen wanneer je merkt dat het niet goed voor je mentale of fysieke gezondheid is.
Vast op momenten die voor jou het beste werken
Als jij ‘s ochtends minder honger hebt, kan je het beste ‘s ochtends vasten dan ‘s avonds. Hetzelfde geldt wanneer je juist minder honger hebt in de avond dan ‘s ochtends. Vasten op tijden die voor jou werken, helpen om het langer vol te houden.
Drink veel water en thee tussendoor
Voldoende vocht geeft je een verzadigd gevoel, waardoor je minder last hebt van een hongergevoel. Daarnaast heeft je lichaam vocht nodig om goed te kunnen blijven functioneren.
Ga voor vezelrijke en eiwitrijke voeding
Deze voedingsmiddelen geven je lang een verzadigd gevoel. Daarnaast zijn vezels ook goed voor de gezondheid van je darmen en stoelgang.
Eet voeding met veel volume
Groenten en fruit bevatten weinig calorieën, maar kunnen veel ruimte in beslag nemen. Daardoor zit je sneller vol en blijf je langer een verzadigd gevoel houden.
Doe rustig aan
Als je dagen hebt waarop je 24 uur vast, is het belangrijk om op deze dagen geen inspannende activiteiten uit te voeren. Doe rustig aan en luister goed naar je lichaam.
