Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Botbreuk herstel bevorderen: Let extra op je voeding

Botbreuk herstel bevorderen: Let extra op je voeding

Wanneer je een bot breekt, doe je er alles aan om je botbreuk herstel bevorderen te kunnen. Het is natuurlijk ook een erg pijnlijk fenomeen waar niemand op zit te wachten. Wist je echter dat, naast veranderingen binnen je dagelijks leven, je voeding hier een hele grote rol bij speelt. Het kan je namelijk helpen om je herstel nog meer te bevorderen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken waar botbreuk herstel bevorderen tips door middel van voeding. Daarnaast geven we je nog een paar andere tips mee hoe je botbreuk herstel bevorderen kan.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over botbreuk herstel bevorderen
 1. Botbreuk herstel bevorderen: Welke voeding helpt?
  1. 1. Calcium
  2. 2. Botbreuk herstel bevorderen met vitamine D
  3. 3. Omega-3 vetzuren
  4. 4. Botbreuk herstel bevorderen met vitamine C
 2. Botbreuk herstel bevorderen met deze andere tips
  1. 1. Neem veel antioxidanten
  2. 2. Botbreuk herstel bevorderen met beweging
  3. 3. Vermijd prikkelende stoffen

Botbreuk herstel bevorderen: Welke voeding helpt?

botbreuk herstel bevorderen met voeding We wisten natuurlijk al dat voeding een grote rol speelt in je leven. Alles wat je doet, kan namelijk beïnvloed worden door je dieet. Zo eten sporters meer eiwitten en vetten, terwijl mensen die afvallen juist vooral letten op onbewerkt eten en minder calorieën. Voeding kan je helpen om te herstellen van ziekten, maar dus ook bij het herstellen van een gebroken bot. Hieronder hebben we een aantal voedingsstoffen die je niet mag missen wanneer je je botbreuk herstel bevorderen wil.

1. Calcium

Calcium is erg belangrijk voor het herstel en versterken van je botten. Daarnaast heb je extra calcium nodig tijdens het botbreuk herstel bevorderen omdat je lichaam dan meer calcium verbruikt. Bij een tekort aan calcium, kan je last krijgen van broze botten waardoor het herstel langer duurt en nieuwe botbreuken makkelijker ontstaan. Je kan calcium vinden in dierlijke en plantaardige melkproducten, maar ook in producten zoals spinazie, broccoli, peulvruchten en zeedieren.

2. Botbreuk herstel bevorderen met vitamine D

Naast calcium is vitamine D vrijwel even essentieel voor het herstel van je botten. Vitamine D draagt namelijk bij aan een betere opname van calcium, wat helpt bij het bevorderen van de sterkte van je botten. Ook kan vitamine D op latere leeftijd bijdragen aan een lagere kans op botbreuken. Bij kinderen heeft vitamine D een kleiner effect, maar draagt het nog steeds bij aan gezonde botten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Omega-3 vetzuren

Zeedieren werden al aangeraden omdat zij veel calcium bevatten, maar wist je dat veel vette vis ook omega-3 vetzuren bevatten die goed zijn bij het herstellen van je botbreuk? Omega-3 vetzuren bevatten namelijk een bepaalde eigenschap die helpt bij het botmetabolisme en de kans op breuken flink verminderd.

4. Botbreuk herstel bevorderen met vitamine C

Vitamine C is een essentieel onderdeel bij de chemische reactie in het lichaam waarbij er collageen in botten wordt aangemaakt. Uit onderzoek is daarom ook gebleken dat een hogere vitamine C inname in verband staat met een hogere botdichtheid wat weer helpt bij het herstellen van botbreuken en het voorkomen van nieuwe breuken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Botbreuk herstel bevorderen met deze andere tips

rust belangrijk voor herstel van je botten Naast het letten op je voeding, zijn er ook nog een paar andere stappen die je kan nemen om je botbreuk herstel te bevorderen. Afhankelijk van de soort breuk, krijg je van een arts al gips of een brace om ervoor te zorgen dat je bot op de juiste manier heelt. Vaak duurt het zo’n 6 weken voordat je dan weer uit het gips mag. De volgende tips kunnen ook bijdragen aan een goed botbreuk herstel.

1. Neem veel antioxidanten

Hoewel antioxidanten niet bijdragen aan het herstellen van je botten, spelen ze wel een erg grote rol in het voorkomen van ontstekingen en extra pijn. Antioxidanten bevechten namelijk schadelijke indringers en helpen om kapot bindweefsel weer te herstellen. Een breuk zorgt voor veel kleine ontstekinkjes in je lichaam, waar deze antioxidanten goed bij van pas komen. Zo zorg je ervoor dat je bot sneller kan herstellen. Antioxidanten zitten veel in vruchten, met name bessen.

2. Botbreuk herstel bevorderen met beweging

Dit moet je niet uitvoeren zonder toestemming van je huisarts, maar bepaalde bewegingen en oefeningen kunnen je botbreuk herstel bevorderen doordat er op deze manier meer bloed stroomt naar het gewonde gebied. Doordat er meer bloed naar stroomt, komt er meer zuurstof en komen er meer witte bloedplaatjes die helpen bij het herstellen van je bot.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Vermijd prikkelende stoffen

Roken en alcohol drinken kunnen erg ontspannend zijn, maar ze kunnen ook je herstel in de weg zitten. Zeker wanneer je rookt, krijgt je lichaam veel last van oxidatieve schade doordat de rook erg schadelijk is. Als een gevolg hiervan heeft je lichaam twee plekken waar het weefsel moet herstellen, waardoor er minder “aandacht” is voor je gebroken bot. Alcohol kan ook leiden tot meer interne ontstekinkjes en schade, wat je het beste kan voorkomen wanneer je wil dat je bot snel hersteld.

Ten slotte is het het belangrijkst om veel rust te nemen wanneer je een botbreuk hebt. Herstel heeft nu eenmaal tijd nodig en dat lukt het beste wanneer je ook de tijd daarvoor neemt.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement