Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Hoe kan een mineraal supplement de gezondheid ondersteunen?

Hoe kan een mineraal supplement de gezondheid ondersteunen?

Regelmatig wordt een mineraal supplement aangeraden om je gezondheid te ondersteunen in het dagelijks leven. Toch krijgen we daarnaast vrij weinig te horen over mineralen en zeker de functie van minerale supplementen. Helpen ze dan wel echt bij je gezondheid, of is dat allemaal een fabeltje?

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar de functie van een mineraal supplement en op welke manier het de gezondheid ondersteunt. Ook noemen we een aantal belangrijke mineralen die je niet mag missen in je dagelijkse dieet.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over mineraal supplement
 1. Wat is een mineraal supplement?
 2. Welk mineraal supplement je echt niet mag missen en waarom
  1. 1. Calcium
  2. 2. Mineraal supplement: IJzer
  3. 3. Magnesium
  4. 4. Mineraal supplement: Kalium
  5. 5. Zink

Wat is een mineraal supplement?

mineraal supplement voor een gezond lichaam Wanneer je kijkt naar voeding, zijn er twee categorieën waar alles in onderverdeeld wordt. Zo heb je de macronutriënten en de micronutriënten, De macronutriënten zijn voedingsstoffen zoals koolhydraten, vetten en eiwitten. Deze stoffen zorgen ervoor dat je voldoende energie hebt om door de dag te komen en ze helpen bij het opbouwen en herstellen van spieren. Daarnaast heb je de micronutriënten. Dit zijn ook voedingsstoffen, maar je hebt ze in slechts kleine hoeveelheden nodig.

De micronutriënten omvatten vitamines, mineralen en spoorelementen. Dit zijn voedingsstoffen waar je er vaak minder dan één gram per dag van binnenkrijgt. Van vitamines is vaak duidelijk wat ze doen, omdat dat op veel verpakkingen staat en in reclames genoemd wordt. Mineralen en spoorelementen liggen dichter bij elkaar, maar zijn ook minder bekend. Spoorelementen zijn ook mineralen. In het Engels heten ze “trace minerals” wat “spoor mineralen” betekent. Je hebt hiervan echter nog minder nodig dan van gewone mineralen. We behandelen ze daarom als één categorie in dit artikel. Onder de mineralen vallen de volgende stoffen:

 • Zout (natrium)
 • Calcium
 • IJzer
 • Zink
 • Jodium
 • Selenium
 • Kalium
 • Magnesium
 • Chloor
 • Fosfor
 • Koper
 • Chroom
 • Fluoride
 • Molybdeen

Deze mineralen komen van nature voor in onze voeding, maar wanneer we te weinig van één of meerdere mineralen binnenkrijgen, kunnen we last krijgen van verschillende bijwerkingen. In sommige gevallen is het daarom belangrijk om gebruik te maken van een mineraal supplement.

Welk mineraal supplement je echt niet mag missen en waarom

supplementen ondersteunen je lichaam naast je voeding Sommige mineralen zijn belangrijker voor onze gezondheid dan anderen, maar uiteindelijk is het belangrijk dat je voldoende van alle mineralen binnenkrijgt. Toch zijn er een paar zogenoemde “essentiële” mineralen die je absoluut niet mag missen in je dagelijkse voeding. Hieronder hebben we er een aantal voor je opgeschreven en waarom deze zo belangrijk zijn.

1. Calcium

Je lichaam heeft calcium nodig om gezonde en sterke botten en tanden te ontwikkelen. Daarnaast helpt dit mineraal ook bij het onderhouden en functioneren van je bloedvaten, spieren en zenuwen. Je lichaam heeft een redelijk grote voorraad aan calcium, waardoor je bij een tekort niet direct last krijgt van symptomen. Toch is het belangrijk om hier voldoende van uit je voeding te halen, omdat een tekort kan leiden tot brozere botten, hartkloppingen, vermoeidheid en kramp in de spieren.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Mineraal supplement: IJzer

Naast calcium, is ijzer ook erg belangrijk voor je gezondheid. IJzer zorgt er namelijk voor dat je rode bloedcellen in staat zijn om zuurstof door je lichaam te transporteren. Zo heb je minder snel last van verzuring, en kan je je spieren makkelijker gebruiken. IJzer draagt ook bij aan de gezondheid van eiwitten en enzymen in je lichaam, zodat je goed kan blijven functioneren. Bij een tekort aan ijzer kan je last krijgen van bloedarmoede, duizeligheid en vermoeidheid. Bloedarmoede komt vrij veel voor, waardoor het extra belangrijk is om voldoende ijzer uit je voeding of uit supplementen te halen.

3. Magnesium

Magnesium speelt een grote rol in je lichaam, omdat het onderdeel is van ongeveer 300 verschillende processen. Zo helpt het bij het stabiel houden van je bloeddruk, maar helpt het ook om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Daarnaast kan magnesium gebruikt worden om je stress te verminderen en om je makkelijker in slaap te laten vallen. Gelukkig komt een magnesiumtekort niet vaak voor, toch kan je een tekort wel herkennen aan symptomen zoals vermoeidheid, verlies van eetlust, misselijkheid en braken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

4. Mineraal supplement: Kalium

Men zegt altijd dat bananen veel kalium bevatten, maar er zijn echter nog veel meer groenten en fruitsoorten die deze stof bevatten. Kalium helpt bij het functioneren van het hart en ondersteunt de zenuwen bij het doorgeven van signalen. Je loopt meer kans op een kaliumtekort wanneer je veel last hebt van diarree of braken. Kramp en spierzwakte zijn hier dan ook bekende symptomen van.

5. Zink

Ten slotte hebben we nog zink. Dit mineraal ondersteunt het metabolisme van je lichaam en zorgt ervoor dat je wonden goed herstellen, je eiwitten goed verwerkt worden en dat je DNA goed kan synthetiseren. Zink is ook erg belangrijk tijdens de zwangerschap en de groei van het kind omdat het het kind ondersteunt en gezond groot laat groeien. Bij een zinktekort kan je last krijgen van een verlies van het reuk en/of smaakvermogen, een zwakker immuunsysteem en, bij kinderen, een langzame groei.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement