Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Verantwoord medicijngebruik: Deze stappen helpen daarbij

Verantwoord medicijngebruik: Deze stappen helpen daarbij

Veel mensen hebben het idee dat zij aan verantwoord medicijngebruik doen, maar vaak is het toch niet helemaal in orde. Het is namelijk ook niet altijd even vanzelfsprekend wat nu precies verantwoord medicijngebruik is. Daarom helpen wij je vandaag om dit uit te zoeken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar wat verantwoord medicijngebruik is, hoe je dit kan bereiken en wat de consequenties zijn van verkeerd medicijngebruik.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over verantwoord medicijngebruik
  1. Wat is verantwoord medicijngebruik?
  2. Welke stappen kan je nemen voor verantwoord medicijngebruik?
    1. 1. Overleg met je huisarts
    2. 2. Lees de bijsluiter voor verantwoord medicijngebruik
    3. 3. Volg het recept
    4. 4. Bij vragen: trek aan de bel
  3. De consequenties van onverantwoord medicijngebruik

Wat is verantwoord medicijngebruik?

verantwoord medicijngebruik volgens de WGO Wanneer je ziek bent of een aandoening hebt, ga je naar een gespecialiseerde arts of huisarts. Zij geven je tips om beter met deze ziekte/aandoening om te gaan en geven je soms ook medicatie mee. Bij deze medicatie leggen ze uit hoe je het moet gebruiken, en in de bijsluiter van het medicijn staat vaak ook hoe je deze gebruikt. Dit zou je kunnen zien als verantwoord medicijngebruik. Toch ligt het iets gecompliceerder.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) wordt tot op heden meer dan de helft van de medicijnen op de verkeerde manier gebruikt. Nu betekent dat niet dat mensen massaal crème inslikken, maar dat er toch een paar dingen zijn die niet iedereen tot op de regel volgt. De WGO heeft een aantal stappen opgeschreven die, wanneer zij allemaal voldaan zijn, leiden tot verantwoord medicijngebruik. Hieronder staan deze stappen beschreven.

  • De patiënt heeft de correcte diagnose gekregen
  • Het meest toepasselijke medicijn is voorgeschreven in de juiste hoeveelheid voor deze patiënt
  • De patiënt en het gezondheidssysteem kunnen dit medicijn betalen en gebruiken voor de benodigde duur
  • De patiënt is door de zorgverlener goed geïnformeerd over het medicijn, begrijpt de noodzaak van het juiste gebruik en neemt het medicijn zoals het is voorgeschreven
  • Verantwoord gebruik van medicatie kan alleen worden bereikt wanneer alle betrokken partijen competent en toegewijd zijn. Dit geldt niet alleen voor artsen en patiënten, maar ook voor politici die nieuwe wetten opstellen en professionele organisaties die ervoor zorgen dat men de juiste behandelingen en hulp kan krijgen wanneer dit nodig is.

In theorie zijn dit de meest voorkomende situaties en zou daarbij vrijwel iedereen op de juiste manier gebruik maken van medicatie. Toch zijn hier altijd uitzonderingen op.

Welke stappen kan je nemen voor verantwoord medicijngebruik?

lees altijd de bijsluiter van je medicatie Omdat sommige mensen meerdere medicijnen slikken, of bepaalde allergieën hebben, komt het wel eens voor dat zij gebruik moeten maken van andere medicatie, of deze in andere hoeveelheden moeten innemen. Dit wordt niet beschreven door de WGO, maar het is nog steeds mogelijk om aan verantwoord medicijngebruik te doen door de volgende stappen te volgen.

1. Overleg met je huisarts

Dit is de eerste stap van verantwoord medicijngebruik. Je arts heeft namelijk een overzicht van al je ziekten/aandoeningen en huidige medicatiegebruik. Wanneer zij of een andere professional medicatie voorschrijft, weten ze direct of dit goed samengaat met je huidige situatie. Als blijkt dat een medicijn niet geschikt is om te nemen in combinatie met een ander medicijn, kan je samen met de huisarts op zoek naar een passend alternatief.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Het is ook belangrijk om in overleg te gaan met je huisarts als je gebruik wil maken van supplementen. Hoewel veel supplementen veilig zijn om te nemen. Hebben sommigen een tegenwerking met bepaalde medicatie. Om dit te voorkomen is een overleg erg verstandig.

2. Lees de bijsluiter voor verantwoord medicijngebruik

In uitzonderlijke gevallen mist de huisarts belangrijke informatie. Ook is het altijd handig om te weten welke bijwerkingen je kan krijgen tijdens het nemen van dit medicijn. Het is daarom altijd verstandig om de bijsluiter goed door te nemen zodat je zeker weet hoe het medicijn werkt, hoeveel je hiervan nodig hebt en welke bijwerkingen eraan verbonden zitten. Ook geeft de bijsluiter aan op welke manier je dit medicijn moet nemen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Volg het recept

Wanneer je medicatie krijgt, schrijft de huisarts vaak een recept voor die je bij de apotheek afgeeft om je medicatie op te kunnen halen. Op dit recept staat de dosis die je moet nemen, hoe vaak je deze dosis moet nemen, op welke manier en waar je rekening mee moet houden. Sommige medicijnen werken niet wanneer je er alcohol bij consumeert. Dit staat dan op de verpakking en is essentieel om te volgen.

4. Bij vragen: trek aan de bel

Als je niet zeker weet wat je nu precies moest doen met een bepaald medicijn, of wellicht is er iets aan je situatie verandert, trek dan altijd aan de bel bij de huisarts of apotheek. Zij hebben veel kennis van medicijnen en kunnen je hierbij ondersteunen, ook wanneer het medicijn niet het gewenste effect heeft. Het is dan verantwoord medicijngebruik om tijdelijk te stoppen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

De consequenties van onverantwoord medicijngebruik

Wanneer je toch medicijnen op de verkeerde manier gebruikt, kunnen hier consequenties aan verbonden zitten. Deze zijn afhankelijk van het type medicijn, maar kunnen wel nare gevolgen hebben voor je gezondheid.

  • Het medicijn werkt niet
  • Je krijgt last van veel bijwerkingen
  • Je krijgt last van een andere ziekte
  • Het is schadelijk voor één of meerdere organen
  • Het heeft invloed op je reactievermogen of concentratie

Weet je niet zeker of je een medicijn op de juiste manier gebruikt? Bel dan gerust met je apotheek of huisarts. Zij kunnen je informeren en verder helpen.

Total
0
Deelacties
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Atletiek

Elise Vanderelst (archieffoto)

Advertisement