Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Formule 1

Colbrelli sprintte naar Roubaix-zege “op twee lekke banden”: hoe kon dat?

Colbrelli sprintte naar Roubaix-zege “op twee lekke banden”: hoe kon dat?

Luister naar de uitleg van Niels Albert “Ik reed twee keer lek. De eerste keer al heel snel, in één van de eerste secties. De tweede keer in het Bos van Wallers. Maar gelukkig dichtte “de stopverf” in mijn tubeless-banden de lekken en hoefde ik niet te stoppen.”   Aan het woord is Sonny Colbrelli na zijn triomf in Parijs-Roubaix. Het interview van de Italiaan doet vermoeden dat zijn bandenkeuze wel eens het verschil gemaakt zou kunnen hebben vorige zondag.   Een banden-saga, dus. Dan denken we spontaan terug aan het WK veldrijden in 2017, toen Wout van Aert naar de zege fietste dankzij de groene Dugast-banden die Niels Albert nog op zolder liggen had. De ex-veldrijder heeft nu een fietsenwinkel en kent dus alle moderne snufjes. Ook de tubeless-banden. “Tubeless is het principe van zonder binnenband te rijden”, legt Niels Albert uit. “We kennen dit vanuit het mountainbike. 90% van mijn klanten met een mountainbike rijdt op die manier.”   Wat maakt zo’n band dan uniek? “Wel, tubeless zit er latexmelk in de buitenband waardoor een gaatje meteen gedicht wordt”, weet Albert.    “Die latexmelk gaat door het kleinste gaatje naar buiten en wordt hard als het in contact komt met lucht. Op die manier zal de band weer dichten.” Latexmelk wordt hard wanneer ze in contact komt met lucht Relativeren Ondanks de voordelen van de tubeless-band weigert Albert de Roubaix-zege van Colbrelli wel louter toe te schrijven aan zijn materiaal.    “Als hij zondag op een gewone tube van 30 millimeter had gereden, zou hij ook wel gewonnen hebben. Al jaren rijden ze in Roubaix met normale tubes en nu wint er toevallig iemand met tubeless-exemplaren en is het een item.” “Ik zie er in de koers het grote voordeel nog niet van. Gewone banden bollen zeker zo goed. Zelfs in extreme omstandigheden”, aldus Albert, die ook het drukverlies van 0,4 (vooraan) en 1 bar (achteraan) in de banden van Colbrelli relativeert.   “Dat drukverlies is zeker niet abnormaal en wordt veroorzaakt tijdens het dichten van een gaatje. Ook in de bochten kan er lucht uit de banden ontsnappen langs de velgen.” De meesten houden de druk lager omdat ze met hun bredere banden dan een ballon-effect creëren. Niels Albert “In Roubaix rijden de renners sowieso niet met een bandendruk van 5 bar of meer. De meesten houden de druk lager omdat ze met hun bredere banden dan een ballon-effect creëren. Dat zorgt voor een zekere vorm van demping op de kasseien.” “In die omstandigheden schuif je met hogere bandendruk van links naar rechts. Dat zagen we bij Gianni Moscon op het einde. Die moest van fiets wisselen waarna hij begon te schuiven, terwijl hij ervoor weinig fouten maakte. Ik denk dat zijn banden iets harder stonden.” Ook speedpedelecs hebben het: “Niemand staat graag stil” Er is ook nog een tussenvorm: een binnenband met latexmelk in. Die wordt veel gebruikt door mensen die met een speedpedelec naar het werk rijden. Zij rijden zeker niet graag lek.  Velgen van tubeless wielen hebben een ingebouwd ventiel Lees ook: eindeColbrelli Parijs-Roubaix Sonny Colbrelli verstoort het sprookje van Florian Vermeersch op de piste…

Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Atletiek

Elise Vanderelst (archieffoto)

Advertisement