Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Formule 1

Vandenbempt over Veljkovic: “Degradatie van alle clubs gaat niet gebeuren”

Vandenbempt over Veljkovic: “Degradatie van alle clubs gaat niet gebeuren”

“Onderzoek duurde 3 jaar, omdat het zo ingewikkeld was” Na 3 jaar is Operatie Zero, het grootschalige onderzoek naar onder meer fraude, omkoping en matchfixing, afgerond. Waarom heeft het zo lang geduurd? Vandenbempt: “Omdat het ingewikkeld was. Luyckx heeft aangegeven dat het over 50 transfers ging van spelers of trainers, over 100 contracten.”   “Er was een heel uitgebreide boekhouding van Veljkovic, die tot in het kleinste detail bijhield achter initialen wie welk bedrag gekregen had, waarvoor en wanneer. Dat moest allemaal onderzocht worden.” “Hij heeft verklaringen afgelegd en daarna moest alles getoetst worden. Daarvoor moest men ook allerlei rekeningen uitpluizen in het buitenland. Dat is geen werk van korte adem. En corona heeft er ook voor gezorgd dat het onderzoek wat moeilijker verlopen is.” Dejan Veljkovic. “Het Belgische gerecht had Veljkovic als spijtoptant nodig” Veljkovic kent zijn straf: 5 jaar met uitstel, 80.000 euro boete met uitstel en een verbeurdverklaring van 4 miljoen. Komt hij er goedkoop vanaf? Vandenbempt: “In het voetbal vinden ze van wel, natuurlijk. Veljkovic heeft op een bepaald moment beslist om te praten, omdat hij helemaal gevangen zat. Ze hadden in zijn kantoren bewijzen gevonden van misdrijven.” “Dat was de vlucht vooruit, hij heeft er een deal uitgesleept. Hij vindt zelf dat hij ook wel niet ongestraft is gebleven. De gevangenisstraf en de boete zijn voorwaardelijk en bezittingen zijn verbeurdverklaard, maar dat zijn bezittingen die op een onrechtmatige manier zijn verkregen. Als je iets dat je gestolen hebt, moet teruggeven, kan dat misschien niet echt een straf noemen.”   “Hij zegt: “Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen, heb gepraat en bekentenissen afgelegd. Ik draag daar de gevolgen van, anderen moeten dat ook doen.” Het grote verschil is dat hij dat voor zichzelf heeft beslist, maar tegelijkertijd ook voor een heleboel andere mensen die misschien niet van plan waren om dat allemaal te vertellen.” “Binnen het voetbal is hij op die manier een soort paria geworden. Maar hij was voor het gerecht eigenlijk onmisbaar, als ze de codes in zijn boekhouding wilden ontcijferen. Er kwam destijds heel veel kritiek op het feit dat het gerecht akkoord is gegaan met Veljkovic als allereerste spijtoptant in ons land. Maar dat is de reden. Ze hadden hem nodig.” Veljkovic zegt: “Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen. Ik draag daar de gevolgen van, anderen moeten dat ook doen.” Het grote verschil is dat hij dat voor zichzelf beslist heeft, maar tegelijkertijd ook voor een heleboel andere mensen. Peter Vandenbempt “Een gigantisch financieel zwaard van Damocles boven Belgisch voetbal” De omvang van de affaire is groot. Volgens Vandenbempt gaat het Belgische voetbal weer op zijn grondvesten daveren: “Dat denk ik wel. We kennen natuurlijk al heel veel verhalen, er zijn er de voorbije jaren al heel veel naar boven gekomen.” “Maar wanneer concreet zal worden welke clubs, spelers en trainers zich zullen moeten verantwoorden voor de rechtbank of misschien al een deal hebben gesloten met het gerecht of de BBI (Bijzondere Belastingsinspectie, red), dan zal blijken wie zich de voorbije 15 jaar daaraan bezondigd heeft.”   “Ik heb het vorige week al gezegd: er is zeer grote ongerustheid binnen het voetbal over wat hij allemaal heeft verteld en wat de gevolgen zullen zijn voor individuën en voor clubs. Het gaat dan vooral over de enorme bedragen die zullen moeten worden terugbetaald.” “Veljkovic heeft het ook aangegeven. Als je ziet dat het over bedragen van miljoenen euro’s gaat, mét de boetes erbovenop: dan hangt er een gigantisch financieel zwaard van Damocles boven het Belgische voetbal.” Kris Luyckx. “Meeste van genoemde clubs niet nieuw, ook voetbalbond niet noodzakelijk buiten schot” In de pers wordt een aantal clubs geciteerd die in het vizier van het gerecht zouden zijn: Lokeren, KV Mechelen, Racing Genk, Standard en Club Brugge. Op welke manier zijn zij betrokken?   Vandenbempt: “De meeste van die clubs zijn toch niet nieuw. Bijvoorbeeld over Standard heeft Sporza al 1,5 jaar geleden uitgebracht dat Veljkovic daar samenwerkte met Bruno Venanzi, de huidige voorzitter. Dat ging bijvoorbeeld over de afhandeling van het ontslag van de trainer Aleksandar Jankovic of over de betaling van de trainer. Dat ging dan langs vennootschappen van Veljkovic.” “Ook Lokeren is al vele jaren bekend. Luyckx noemde gisteren een club bij wie dat een businessmodel was, wel bij Roger Lambrecht en Lokeren was dat het geval. Dat heeft dan natuurlijk te maken met Peter Maes, die andere verdachte die het meest in het nieuws is geweest met betalingen in het zwart van zijn lonen als trainer.” “Bij Racing Genk gaat het ook over het contract dat Peter Maes bij Racing Genk heeft getekend. Ik laat mij vertellen dat de hele regeling zelfs op papier staat, gehandtekend door een aantal mensen. Dat is dus redelijk bezwarend.”   “Van KV Mechelen was ook al bekend dat Veljkovic kind aan huis was met heel veel spelers. Wat betreft Club Brugge gaat het naar verluidt om de afhandeling destijds van het ontslag van Georges Leekens, dat ook langs vennootschappen van Veljkovic zou zijn gebeurd.”   “En ik kan je zeggen dat ook de voetbalbond niet noodzakelijk buiten schot zal blijven, want de voetbalbond heeft zich destijds ook wel een keer aan die praktijk bezondigd.” Bij Roger Lambrecht en Lokeren waren de vennootschappen van Veljkovic een businessmodel. Peter Vandenbempt “Degradatie van al die clubs gaat niet gebeuren, maar zou strikt genomen wel kunnen” De put gaat dus open. De advocaat van Veljkovic zegt dat als de bond consequent is, er clubs zullen moeten degraderen. Wat bedoelt hij daarmee?   Vandenbempt: “Dat heeft te maken met een artikel in het bondsreglement. Ik heb dat vroeger ook al enkele keren herhaald in de matchfixingzaak met KV Mechelen en Waasland-Beveren in de degradatiestrijd.”   “Er waren destijds heel wat clubs en ook de voorzitter van de Pro League, Peter Croonen (tevens voorzitter van Genk), die heel erg ijverden voor het strikte toepassen van het bondsreglement voor KV Mechelen: met name de degradatie. KVM is daar finaal aan ontsnapt.” “Ik heb toen altijd gezegd dat mensen van clubs die op dat moment heel erg pleitten voor het strikt toepassen van het bondsrglement, wel heel voorzichtig moesten zijn. Want dat ze zelf wel een keer in dezelfde situatie verzeild zouden geraken als Operatie Zero zou worden afgehandeld.”   “Want één regeltje lager dan waar staat dat clubs die zich hebben bezondigd aan matchfixing moeten degraderen, daar staat dezelfde straf voor clubs waarvan bestuurders zich hebben bezondigd aan financiële malversaties. Maar voor alle duidelijkheid gaat dat natuurlijk niet allemaal gebeuren. Maar het zou strikt genomen wel kunnen.” Peter Croonen, voorzitter van de Pro League en van Racing Genk. Lees ook: fraudedossier “Als de voetbalbond consequent is, zullen bepaalde clubs moeten degraderen” voetbal Het voetbalschandaal “Operatie Zero”: wat was dat ook alweer? fraudedossier Vandenbempt over verdere verloop voetbalschandaal: “Kan nog een woelig najaar…

Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Advertisement