Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Hormonale aandoening PCOS wordt vaak te laat vastgesteld

Hormonale aandoening PCOS wordt vaak te laat vastgesteld

Ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft er last van: PCOS. Dit is een erg veelvoorkomende hormonale aandoening. Toch wordt het vaak pas laat ontdekt, soms zelfs wanneer een zwangerschap uitblijft. Volgens fertiliteitsarts Welmoed Reitsma kan dit flinke gevolgen hebben voor de gezondheid van de vrouw.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar wat PCOS is, waarom het vaak pas laat wordt ontdekt en wat de gevolgen van deze aandoening kunnen zijn.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over het PCOS
  1. Wat is PCOS?
  2. Onregelmatige menstruatie is een reden voor een doktersbezoek
  3. Klachten door PCOS
  4. PCOS wordt vaak pas te laat ontdekt

Wat is PCOS?

pcos komt voor bij 1 op de 10 vrouwen PCOS staat voor Polycysteus-Ovariumsyndroom. Hierbij maakt het lichaam meer mannelijke hormonen aan, zoals testosteron. Dit zorgt voor een disbalans in de hormonen van het lichaam, waardoor menstruaties onregelmatig zijn en soms ook zwangerschappen lastiger te bereiken zijn. Uit onderzoek is gebleken dat tussen de 2.2% en 26.7% van de vrouwen hier last van heeft, maar in veel gevallen wordt er geen diagnose gesteld of komt de diagnose te laat.

Je kan PCOS herkennen aan drie hoofdkenmerken die het meeste voorkomen, maar er zijn ook nog andere symptomen die hier niet onder vallen:

  • Een hogere productie van mannelijke hormonen
  • Cysten in of rondom de eierstokken
  • Onregelmatige menstruaties

De cysten in deze benaming zijn eigenlijk geen cysten, maar onrijpe eicellen die nooit de eisprong maken. Doordat deze eisprong nooit plaatsvindt, worden de vrouwelijke hormonen ook niet getriggerd, waardoor er geen menstruatie ontstaat. Hoe PCOS ontstaat is onduidelijk. Vaak heeft het te maken met een combinatie van erfelijke factoren en een hoger natuurlijk gehalte aan mannelijke hormonen.

Het gebruik van hormonale anticonceptie of andere hormonale behandelingen kunnen helpen om de hormonen in balans te krijgen, waardoor je wel menstrueert. Anticonceptie zorgt er echter wel voor dat je niet zwanger kan worden.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Onregelmatige menstruatie is een reden voor een doktersbezoek

Normaal gesproken vormt je lichaam in de eerste twee weken van de menstruatiecyclus 3 tot 8 eiblaasjes per eierstok. Eén rijp eitje maakt hiervan de eisprong. Meestal is dat elke maand van een andere eierstok, maar niet altijd. Wanneer deze niet bevrucht wordt, maakt je baarmoeder zichzelf als het ware schoon en menstrueer je. Wanneer je PCOS hebt, maakt je lichaam tot wel 12 eiblaasjes aan, maar wordt geen enkele hiervan rijp. Deze maken de sprong niet, waardoor je lichaam ook niet menstrueert.

Veel mensen trekken aan de bel bij de huisarts wanneer hun menstruatie uitblijft, of wanneer zij, zelfs na stoppen met een vorm van anticonceptie, niet zwanger worden. Een gespecialiseerde gynaecoloog of fertiliteitsarts kan dan kijken wat de oorzaak van deze uitblijvende menstruatie is, en of dit samen gaat met een onregelmatige cyclus, verhoogde mannelijke hormonen of een teveel aan eiblaasjes. Je krijgt pas de diagnose PCOS wanneer je minimaal twee van de drie symptomen hebt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Klachten door PCOS

Mensen met PCOS hebben vaak ook te maken met meerdere klachten en symptomen rondom hun aandoening. Zo zorgen de verhoogde mannelijke hormonen voor meer haargroei en acné. Ook kampen mensen met PCOS vaker met mentale problemen omdat de disbalans in hormonen voor andere reacties in de hersenen zorgen.

Wat je vaak ook ziet, is dat mensen met PCOS vaker overgewicht hebben. Ook dit heeft te maken met de hormonen. Het lichaam heeft namelijk sneller de kans op insulineresistentie, waardoor je suikers minder goed verwerkt. Het is daarom ook makkelijker om last van diabetes type 2 te krijgen met deze aandoening. Daarnaast heb je ook een hogere kans op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en problemen met je cholesterolgehalte. Juist hierom is het belangrijk om snel een diagnose te krijgen, zodat deze gezondheidsproblemen snel aangepakt kunnen worden.

Advertisement. Scroll to continue reading.

PCOS wordt vaak pas te laat ontdekt

medicatie kan de klachten verminderen In veel gevallen wordt PCOS pas te laat ontdekt. Veel mensen krijgen pas na 2 jaar hun diagnose, of zelfs vele jaren later. Mensen met (nog) geen kinderwens krijgen vaak ook pas veel later de hulp die zij nodig hebben. Zelfs wanneer er verschillende gezondheidsklachten op de loer liggen.

Volgens Reitsma is het belangrijk dat iedereen de juiste hulp krijgt. Volgens hem helpt het vaak al om af te vallen en gebruik te maken van hormonale anticonceptie om de klachten te verminderen. Meer bewegen en gezonder eten spelen hierbij ook een grote rol. Niet zwanger kunnen worden noemt hij een fabel. Het is duurt wellicht langer om zwanger te worden, maar het is zeker niet onmogelijk. Daarnaast zijn er ook speciale “eisprong opwekkers” die helpen om een eisprong op te wekken. Deze zijn wel voor 80% effectief. En omdat mensen met PCOS vaak meer eicellen aanmaken, zijn zij ook langer vruchtbaar waardoor de kans op succes dan groter is.

Als je zelf het idee hebt dat je last hebt van PCOS, dan is het verstandig om te beginnen met het volgen van je menstruaties om te zien of deze onregelmatig zijn. Daarna kan je naar de huisarts gaan om te vragen naar een diagnose en/of hulp in de vorm van hormonale medicatie.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bronnen: Nu.nl en Pubmed

Total
0
Deelacties
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Advertisement