Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Mentaal welbevinden verbeteren: Deze 5 handvatten helpen

Mentaal welbevinden verbeteren: Deze 5 handvatten helpen

Je mentaal welbevinden is belangrijker dan je denkt. Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat je lekker in je vel zit, maar ook bepaalt het hoe je je fysiek voelt en hoe je presteert op je werk, op school, of in het dagelijks leven. Het maakt daarom een belangrijk onderdeel uit van ons leven en als je mentale gezondheid niet in orde is, kan je ook zeggen dat je ziek bent, ook wanneer er fysiek niks aan de hand is.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar je mentaal welbevinden, wat er gebeurt als je mentale gezondheid niet in orde is, en welke handvatten je kunnen helpen om je lekkerder in je vel te laten zitten.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over mentaal welbevinden
 1. Wat heeft invloed op je mentaal welbevinden?
 2. Hoe herken je problemen met het mentaal welbevinden?
 3. Tips om je mentaal welbevinden te verbeteren
  1. 1. Verminder het gebruik van alcohol en drugs
  2. 2. Verbeter je mentaal welbevinden met anti-stress oefeningen
  3. 3. Volg een routine
  4. 4. Erken je negatieve gedachten en gevoelens voor je mentaal welbevinden
  5. 5. Focus je op de dingen die je bereikt hebt

Wat heeft invloed op je mentaal welbevinden?

mentaal welbevinden tips Je hersenen sturen vrijwel alles in je lichaam aan. Van de gedachten die je hebt, tot de acties die je uitvoert. Ook zijn ze de bron van je mentaal welbevinden: al je emoties, gevoelens en ideeën komen voort uit je hersenen. Het is een heel bijzonder idee dat we dat zelf allemaal voor elkaar kunnen krijgen, maar er zitten soms ook negatieve aspecten aan vast.

Zo kan het een keertje wat slechter met je gaan. Je zit niet lekker in je vel en je voelt je opgesloten of verloren. Dit is heel normaal en overkomt iedereen wel eens. Wanneer deze gedachten echter langer aanhouden, kunnen we spreken van depressieve klachten of klachten van een angststoornis. Ook dit komt allemaal voort uit je hersenen. Ze zijn wellicht heel sterk en slim, maar ze zijn ook vatbaar voor negatieve gedachten.

Er zijn drie hoofdcategorieën van dingen die van invloed kunnen zijn op je mentaal welbevinden:

Advertisement. Scroll to continue reading.
 • Genetische factoren zoals genen of de manier waarop je hersenen in elkaar zitten. Autistische mensen of mensen met ADHD hebben bijvoorbeeld een andere fysieke inrichting van hun hersenen, waardoor deze anders functioneren.
 • Levensfactoren zoals ervaringen en trauma. De dingen die je als kind of volwassenen hebt meegemaakt, laten hun indruk achter op je. Als deze erg negatief zijn geweest, kan dit invloed hebben op je mentale gezondheid. Hoe ouders met hun kinderen omgaan heeft ook invloed op de mentale gezondheid van hun kind.
 • Familiegeschiedenis en erfelijkheid. Zo kan depressie van ouder op kind doorgegeven worden als het in de familie heerst. Net zoals een fysieke ziekte, kunnen mentale ziekten en aandoeningen doorgegeven worden. Hier heb je zelf weinig invloed op.

Hoe herken je problemen met het mentaal welbevinden?

Als je het idee hebt dat jijzelf, of iemand waar je om geeft, kampt met mentale klachten, is dat soms lastig te identificeren. Iedereen uit het namelijk anders, en sommige mensen zijn er meer open over dan anderen. Hieronder hebben we een klein lijstje met tekenen die kunnen wijzen op problemen met het mentaal welbevinden.

 • Zich terugtrekken en afspraken afzeggen
 • Plotseling te veel of te weinig slapen
 • Meer drinken, roken of drugs gebruiken dan normaal
 • Last hebben van meer (kleine) lichamelijke klachten, zoals kramp, pijn of vermoeidheid
 • Last hebben van stemmingswisselingen
 • Moeite hebben met het uitvoeren van taken die eerder geen of weinig moeite kostten
 • Meer ruzie hebben met vrienden en familie, of ruzie zoeken met anderen
 • Zich hulpeloos voelen

Als je niet zeker weet of jij of een ander persoon last heeft van bovenstaande klachten, kan het altijd verstandig zijn om met een professional te praten. Zij kunnen je helpen met het identificeren van je gevoelens en gedachten om zo te kijken naar de oorzaak en een oplossing.

Tips om je mentaal welbevinden te verbeteren

een psycholoog kan je helpen je mentaal beter te laten voelen Natuurlijk is het belangrijk om bij flinke mentale klachten de hulp van een professional in te schakelen. Zij hebben ervoor gestudeerd om je op de juiste manier te kunnen helpen. Er zijn echter wel een paar tips die je kan volgen om jezelf iets beter te laten voelen of om de klachten te verminderen als ze nog zwak zijn.

1. Verminder het gebruik van alcohol en drugs

Hoewel het een aantrekkelijke manier kan zijn om tijdelijk te ontspannen of ontsnappen van je gevoelens, kan het langdurige gebruik van alcohol en drugs een negatieve invloed zijn op je mentale gezondheid. Ook hebben deze substanties op de lange termijn invloed op je lichamelijke gezondheid en kan je er zelfs verslaafd aan raken. Probeer ze dus te vermijden of slechts met mate te gebruiken.

2. Verbeter je mentaal welbevinden met anti-stress oefeningen

Stress kan een grote boosdoener zijn als het gaat om ons mentaal welbevinden. Het helpt veel mensen daarom om rustgevende oefeningen te doen, zoals yoga, ademhalingsoefeningen of meditatie. Door de stress weg te nemen, kan je je al een stuk beter voelen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Volg een routine

Of het nu onbewust of bewust is: we hebben een routine nodig. Door elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, weet je lichaam wat die kan verwachten en zal het makkelijker worden om deze routine te volgen. Als je op standaard momenten weet wat er van je verwacht wordt, hoef je hier ook minder mentale energie aan te besteden.

4. Erken je negatieve gedachten en gevoelens voor je mentaal welbevinden

Wat we vaak vergeten, is dat het niet erg is om negatieve gedachten en gevoelens te hebben. Soms kan het zelfs helpen om te erkennen dat ze er zijn, omdat opkroppen juist zorgt voor meer druk erop. Door ze te laten bestaan, te erkennen, maar ook te erkennen dat je meer bent dan alleen die gedachten, helpt het vaak om ze in perspectief te zetten, waardoor het dragelijker wordt om ze te hebben.

Advertisement. Scroll to continue reading.

5. Focus je op de dingen die je bereikt hebt

Deze tips hangt samen met het bovenstaande advies. Door je te focussen op de dingen waar je blij van wordt en de dingen die je bereikt hebt, leer je jezelf aan om positief te zijn. Soms lijkt alles heel somber, maar heb je gewoon een beetje perspectief nodig om te zien dat het niet altijd zo is en zal zijn.

Als je kampt met ernstige mentale klachten of klachten die lang aanhouden, neem dan contact op met je huisarts of een psycholoog. Zij kunnen je helpen om de klachten te verminderen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Advertisement