Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Prinsjesdag 2021: Wat verandert er in 2022 voor de zorg?

Prinsjesdag 2021: Wat verandert er in 2022 voor de zorg?

Afgelopen dinsdag 21 september was het Prinsjesdag. Daar wordt het regeringsbeleid voor het volgende jaar besproken en komt ook de zorg weer aan bod. Er wordt gekeken naar de huidige situatie en wat er mogelijk zal gaan veranderen, maar wat betekent dat voor ons als burgers? Moeten we nu meer gaan betalen, of krijgen we volledig andere zorg?

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar de huidige besprekingen van Prinsjesdag en wat dat allemaal inhoudt. Ook kijken we naar de mogelijke veranderingen voor het zorgsysteem van volgend jaar.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over prinsjesdag
  1. Prinsjesdag overleg over de invloed van corona op de zorgpremie
  2. Geen grote beslissingen tijdens Prinsjesdag
  3. De zoektocht naar een beter zorgsysteem
  4. Zorgverzekeringen vergelijken na Prinsjesdag

Prinsjesdag overleg over de invloed van corona op de zorgpremie

prinsjesdag 2021 wat verandert er voor de zorg Tot op heden is het huidige kabinet nog demissionair. Dit houdt in dat zij ontslag hebben aangevraagd, maar deze nog niet verleend hebben gekregen. Hierdoor heeft het kabinet besloten om geen grote veranderingen te maken aan het zorgsysteem in 2022. Het is namelijk nog te onzeker wat er allemaal gaat veranderen buiten de zorg om.

Wat wel een spannend onderwerp was, was de coronapandemie. Velen dachten dat hier grote kosten aan verbonden zouden worden. Volgens Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie, is dit niet het geval. Naar aanleiding van het Centraal Planbureau (CPB) zouden de zorgkosten in de komende vier jaar met wel 9 miljard euro stijgen. Desondanks geeft de miljoenennota aan dat de pandemie vrijwel niet van invloed is geweest op het stijgen van de zorgpremie.

Uiteindelijk verwacht het kabinet dat er een gemiddelde stijging van €2,75 euro per premie zal komen. Dit gaat momenteel nog om een schatting, maar Groot verwacht dat het niet veel hoger zal zijn. Omdat er nog zoveel concurrentie is bij zorgverzekeringen, zullen ze liever hun premie’s zo laag mogelijk houden om meer klanten te behouden. Vanaf de vierde dinsdag van september zullen de zorgverzekeringen geleidelijk hun nieuwe premie’s bekend maken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Geen grote beslissingen tijdens Prinsjesdag

Uiteindelijk zullen de zorgverzekeringen hun definitieve beslissingen op 12 november 2021 moeten doorgeven. Dan hebben de burgers genoeg tijd om eventueel over te stappen naar een andere zorgverzekering. Voor mensen met een lager inkomen wordt de zorgpremie gecompenseerd met een zorgtoeslag. Deze stijgt met maximaal 3 euro per maand.

Omdat het kabinet nu demissionair is, willen zij geen grote beslissingen maken. Alles wat vergoed werd in 2021, zal ook vergoed blijven in 2022. Ook het eigen risico blijft hetzelfde, namelijk minimaal €385 euro per jaar. Er komen wel nieuwe vergoedingen bij in 2022. Zo hebben mensen met langdurige corona recht op meer behandelingen tot augustus 2022. Deze behandelingen bestaan uit:

Advertisement. Scroll to continue reading.
  • 50 uur fysiotherapie
  • 10 uur extra ergotherapie
  • 7 uur extra dieetadvisering
  • Logopedie behandelingen zonder limieten

Voor de rest van de mensen met een basisverzekering komt er een vergoeding van een autotransplantaat bij en worden overnachtingskosten na een CAR-T-celtherapie ook vergoed.

Wim Groot geeft aan dat het zorgsysteem dit jaar een klein gespreksonderwerp is geweest binnen het kabinet. Dat heeft te maken met de grotere problemen om ons heen zoals de woningnood, het klimaat en de stikstofconcentratie. Toch blijven zorgkosten steeds meer stijgen, en dat heeft waarschijnlijk te maken met de verhoogde vraag naar zorg en de vergrijzing van het volk.

De zoektocht naar een beter zorgsysteem

meer toevoegingen aan het basispakket Voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, Dirk Jan, vraagt aan het kabinet om in 2022 meer aandacht te besteden aan het betaalbaar en toegankelijk maken van de zorg. In het huidige systeem worden sociaaleconomische verschillen alleen maar groter, en dat vindt hij onacceptabel. Iedereen heeft het recht op zorg, dus daar moet een goede oplossing voor komen.

Ook strijden bepaalde partijen voor betere zorg, zoals de SP en BIJ1. Zij willen terug naar een nationaal zorgfonds waar iedereen baat bij heeft. Andere partijen zoals het CDA en D66 willen het huidige systeem behouden, maar het eigen risico verlagen of limiteren per behandeling om behandelingen zo betaalbaarder te maken. Hoe dit gaat uitpakken in 2022 is nog onduidelijk.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Zorgverzekeringen vergelijken na Prinsjesdag

Na de uitspraken die op Prinsjesdag zijn gedaan, heeft iedereen de mogelijkheid om de verschillende zorgverzekeringen te vergelijken en om eventueel over te stappen op een nieuwe verzekering. Ook is het voor veel mensen een moment om te kijken naar de huidige zorg die ze krijgen en of ze deze verwachten nodig te hebben in het komende jaar.

Het is belangrijk voor mensen om vanaf 12 november te kijken naar de wijzigingen in hun eigen zorgpakket en of zij hier nog baat bij hebben. Je kan tot het einde van het jaar kiezen om je pakket aan te passen of om zelfs over te stappen op een andere zorgverzekeraar. Zo weet je zeker waar je recht op hebt in 2022.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bronnen: Nu.nl en Zorgwijzer.nl

Total
0
Deelacties
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement