Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Waaraan moet een goed mineralen complex voldoen?

Waaraan moet een goed mineralen complex voldoen?

Als je wel eens gebruik hebt gemaakt van supplementen, heb je vast ook een mineralen complex voorbij zien komen. Dit is een collectie van mineralen die goed zouden zijn voor je gezondheid. Er worden tegenwoordig echter zoveel verschillende varianten aangeboden, dat het lastig kan zijn om door de bomen het bos nog te zien. Daarom willen wij je vandaag daarbij helpen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar wat een mineralen complex nu is, waarom we dit nodig hebben en aan welke eisen het moet voldoen om goed voor je gezondheid te zijn.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over mineralen complex
 1. Wat is een mineralen complex?
 2. Waarom hebben we een mineralen complex nodig?
 3. Waaraan moet een goed mineralen complex voldoen?
  1. 1. De concentratie mineralen
  2. 2. Een mineralen complex bevat goede vulstoffen
  3. 3. Het moet voldoen aan de kwaliteitseisen
  4. 4. Een mineralen complex bevat de essentiële mineralen

Wat is een mineralen complex?

mineralen complex eigenschappen Om uit te leggen wat een mineralen complex is, is het handig om eerst te weten wat mineralen nu precies zijn en doen. Mineralen zijn onderdeel van de micronutriënten uit je voeding. Dit houdt in dat je er vaak erg kleine hoeveelheden van binnenkrijgt. Je hebt deze nodig uit je voeding, omdat je lichaam de mineralen voor het grootste gedeelte niet zelf kan aanmaken.

Elk mineraal heeft een bepaalde functie in je lichaam, en samen met andere mineralen zorgen ze ervoor dat je gezond blijft en dat je lichaam tegen een stootje kan. Een verzameling van deze benodigde mineralen heet ook wel een mineralen complex. Het is namelijk een verzameling van allerlei mineralen die je helpen je gezondheid te ondersteunen.

Afhankelijk van je leeftijd, biologische geslacht, gezondheid en je levensstijl heb je van bepaalde vitaminen of mineralen meer nodig dan anderen. Door middel van een mineralen complex die afgestemd is op deze functies, krijg je de stoffen binnen die je nodig hebt, zonder dat je hier zelf naar op zoek hoeft te gaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Waarom hebben we een mineralen complex nodig?

Niet iedereen heeft een mineralen complex nodig. Dit wordt voornamelijk ingezet wanneer je een tekort hebt van één of meerdere mineralen of wanneer je een risicogroep bent voor een mineralentekort. Je neemt deze dan preventief. Er zijn een aantal mineralen die je meer nodig zal hebben dan anderen. Deze mineralen noemen we essentieel en mag je zeker niet missen.

 • Calcium
 • Fosfor
 • IJzer
 • Kalium
 • Natrium
 • Chlorine/Chloor
 • Magnesium
 • Zink
 • Jodium
 • Koper
 • Selenium
 • Mangaan
 • Fluoride

Er bestaan nog veel meer mineralen, maar deze vormen een minder groot belang voor onze gezondheid en hebben we vaak in nog kleinere hoeveelheden nodig.

Je hebt een mineralen complex nodig om je gezond te houden. Bij een tekort aan één of meerdere mineralen, kan je namelijk last krijgen van je gezondheid. Je begint je bijvoorbeeld moeier te voelen, of hebt veel kramp in je spieren. Ook kan je sneller last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en zelfs trillingen in je ledematen. Dat zijn enkele van de symptomen die zich voordoen wanneer je een mineralentekort hebt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Waaraan moet een goed mineralen complex voldoen?

wat zijn de eisen voor goede supplementen Omdat er zoveel verschillende varianten van een mineralen complex op de markt zijn, is het soms lastig in te schatten welke nu het beste is voor je gezondheid. Het is daarom belangrijk om te letten op de functies en de afkomst van dit complex. Zo weet je precies wat je binnenkrijgt en wat de effecten hiervan zijn. Hieronder hebben we een aantal punten opgeschreven waar je op kan letten bij het kiezen van een goed mineralen complex.

1. De concentratie mineralen

Een drogist kan wel een supplement aanbieden met veel verschillende soorten mineralen, maar als deze slechts in hele kleine hoeveelheden daarin voorkomen, kan het zijn dat je niks merkt van de effecten. Het is daarom belangrijk om te letten op de concentratie van de mineralen in het mineralen complex. Een hogere concentratie is vaak een stuk beter. Let wel op dat de concentratie niet te veel boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) uitkomt, want dat kan juist tot averechtse bijwerkingen leiden.

2. Een mineralen complex bevat goede vulstoffen

Vrijwel elk supplement bevat vulstoffen om ervoor te zorgen dat je het makkelijker kan innemen. Het kan nog wel eens voorkomen dat deze vulstoffen uit lactose bestaan, wat niet handig is als je een lactose-intolerantie hebt. Ook kunnen mensen die plantaardig eten hier dan geen gebruik van maken. Let daarom altijd op dat de vulstoffen plantaardig zijn en veilig voor inname.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Het moet voldoen aan de kwaliteitseisen

Voordat een supplement in de winkel mag liggen, moet het voldoen aan een aantal kwaliteitseisen. Er wordt minder streng gecontroleerd op supplementen dan op medicijnen, waardoor het voor consumenten belangrijk is om er zelf ook goed op te letten. Er bestaan keurmerken voor kwalitatief goede supplementen, en je kan zelf ook checken waar deze supplementen vandaan komen en hoe ze zijn gefabriceerd. De NVWA heeft hier duidelijke richtlijnen voor opgesteld.

4. Een mineralen complex bevat de essentiële mineralen

Tenzij het anders op de verpakking staat aangegeven, zou een mineralen complex vrijwel alle essentiële mineralen moeten bevatten. Doet dat het niet, dan heb je kans dat je een of meerdere mineralen tekortkomt. Je kan altijd op de verpakking aflezen welke mineralen het bevat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Zoals altijd is het belangrijk om alleen in overleg met je huisarts supplementen te nemen. Een overmatig gebruik hiervan kan namelijk tot bijwerkingen leiden. Ook kunnen sommige stoffen averechts werken wanneer je bepaalde medicijnen slikt. Overleg dus eerst met je huisarts voordat je begint met het slikken van supplementen.

Total
0
Deelacties
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Advertisement