Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Helpen bindweefsel supplementen bij bindweefselzwakte?

Helpen bindweefsel supplementen bij bindweefselzwakte?

Heb je wel eens van bindweefsel supplementen gehoord? Het is een vrij onbekende term, maar toch kan het erg belangrijk zijn voor je lichaam. Bindweefsel is namelijk een essentieel onderdeel van je lichaam. Het houdt je huid strak, je spieren stevig en je organen bij elkaar. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat je last krijgt van bindweefselzwakte.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar wat bindweefselzwakte is en hoe bindweefsel supplementen hierbij kunnen ondersteunen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over bindweefsel supplementen
 1. Wat is bindweefselzwakte?
 2. Helpen bindweefsel supplementen bij bindweefselzwakte?
 3. Bindweefsel supplementen die voordelig kunnen werken
  1. 1. Bindweefsel supplementen: vitamine D
  2. 2. Collageen
  3. 3. Bindweefsel supplementen: vitamine C

Wat is bindweefselzwakte?

bindweefsel supplementen belangrijk voor steviger bindweefsel Bindweefsel maakt onderdeel uit van alle organen in je lichaam. Het bepaalt hun vorm en beschermt ze tegen schade en stoten. Het bestaat uit cellen met vezels ertussen. We kunnen deze vezels in drie groepen stoppen: collagene vezels, reticulaire vezels en elastische vezels. Elke vezel heeft een bepaalde functie en helpt bij het ontwikkelen van de verschillende soorten bindweefsel. Er zijn 5 soorten bindweefsel die we kunnen identificeren:

 • Losmazig bindweefsel komt het meeste voor in je lichaam en het bestaat uit een combinatie van collagene en elastische vezels. Dit weefsel helpt bij het vormen en beschermen van bloedvaten, spieren en zenuwcellen.
 • Reticulair bindweefsel bestaat uit een netwerk van allerlei reticulaire vezels. Deze omvatten je organen.
 • Elastisch bindweefsel is nodig voor het beschermen van organen die erg veel van vorm veranderen, zoals je longen en de grote slagaders. Ook op plekken waar twee botten aan elkaar verbonden zijn komt veel elastisch bindweefsel voor.
 • Straf bindweefsel zit juist strakker en gebruikt hiervoor collageen vezels. Het komt veel voor in je haren en pezen.
 • Mucoïd bindweefsel is een geleiachtige substantie. Dat komt door de grote hoeveelheid hyaluronzuur. Het vormt de basis van de navelstreng, maar komt verder vrijwel niet in het lichaam voor.

Bindweefselzwakte wordt in het Engels ook wel “Connective Tissue Disease” genoemd. Het is een overkoepelende term voor meerdere ziekten en aandoeningen die ervoor zorgen dat je bindweefsel zwakker wordt. Zwak bindweefsel ontstaat wanneer de structuur niet compleet is, of bepaalde verbindingen mist. Ook kan bindweefselzwakte ontstaan wanneer er langdurig ontstekingen op en rondom het bindweefsel plaatsvinden.

Ziekten en aandoeningen waarbij bindweefselzwakte een veelvoorkomend symptoom is zijn onder andere:

 • Ehlers-Danlos Syndroom (EDS)
 • Epidermolysis Bullosa (EB)
 • Het syndroom van Marfan
 • Osteogenesis imperfecta
 • Het syndroom van Sjogren
 • Artrose
 • Systemische lupus
 • Vasculitis

Helpen bindweefsel supplementen bij bindweefselzwakte?

Omdat bindweefselzwakte een symptoom is van een onderliggende ziekte of aandoening, valt het niet direct te behandelen, maar kunnen er medicijnen ingezet die helpen bij het verminderen of voorkomen van bindweefselzwakte. Zo helpen deze medicijnen bij het versterken van het immuunsysteem, het voorkomen van een auto-immuun reactie, het voorkomen van ontstekingen en het versterken van de celwanden van je weefsel.

Er zijn momenteel weinig resultaten van onderzoek naar het gebruik van bindweefsel supplementen ter ondersteuning van bindweefselzwakte. Toch kan het gebruiken van deze supplementen geen kwaad, mits ze de juiste werking hebben. Het is hierbij vooral belangrijk om te kijken naar welke effecten het supplement heeft en hoe dit voordelig kan zijn voor mensen met bindweefselzwakte.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Zoals altijd is het belangrijk om eerst met je huisarts in gesprek te gaan zodat je zeker weet dat het veilig is om deze supplementen in te nemen. Ook kunnen supplementen soms averechts werken in combinatie met medicatie. Zorg er daarom altijd voor dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint met het gebruiken van supplementen.

Bindweefsel supplementen die voordelig kunnen werken

collageen is een groot onderdeel van sterk bindweefsel Omdat het soms lastig is de juiste supplementen te vinden die kunnen helpen bij het verminderen van de klachten van bindweefselzwakte, hebben wij een verzameling met een paar bindweefsel supplementen die goed voor je gezondheid zijn. Let op, deze supplementen zijn niet speciaal voor bindweefselzwakte, maar bevatten functies die kunnen helpen bij het verstevigen van je bindweefsel.

1. Bindweefsel supplementen: vitamine D

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met bindweefselzwakte vaak een vitamine D tekort hebben. Ook is de werkzame stof uit vitamine D (calcitriol) een belangrijk onderdeel bij het voorkomen en verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit wijst erop dat het gebruik van vitamine D als bindweefsel supplement behulpzaam is voor mensen met bindweefselzwakte.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Collageen

Zoals we hierboven hadden beschreven is collageen een onderdeel van de vezels in veel verschillende stukken bindweefsel. Het supplementeren van collageen zou er daarom voor kunnen zorgen dat je bindweefsel sterker is en meer kan hebben dan normaal gesproken.

3. Bindweefsel supplementen: vitamine C

Vitamine C wordt niet voor niets toegevoegd aan veel verschillende huidproducten. Het zorgt namelijk voor een boost van je natuurlijke collageengehalte. Vitamine C houdt het bindweefsel sterk en strak, waardoor ook deze beter tegen een stootje kan en je minder snel last krijgt van zwakte.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Atletiek

Elise Vanderelst (archieffoto)

Advertisement