Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Snel naar dromenland dankzij deze tips om te ontspannen

Snel naar dromenland dankzij deze tips om te ontspannen

Na een lange, stressvolle dag is het altijd heerlijk om in dromenland te belanden. Daar kan je ontspannen, genieten en vooral ook uitrusten. Wanneer je echter moeite hebt met in slaap komen, of in slaap blijven, dan is het ook lastig om lekker te kunnen dromen. Op den duur zorgt een slaaptekort ook voor gezondheidsklachten. Het is daarom van belang dat je goed ontspant voordat je in slaap valt, zodat je een betere nachtrust hebt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar waarom we dromen en hoe je je beter leert te ontspannen zodat je makkelijker in slaap valt.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over dromenland
  1. Waarom belanden we eigenlijk in dromenland?
  2. Tips om ontspannen dromenland in te gaan
    1. 1. Doe ademhalingsoefeningen
    2. 2. Fysieke ontspanningsoefeningen
    3. 3. Schrijf je gedachten op voor je naar dromenland gaat
    4. 4. Stel je in verbinding met de natuur

Waarom belanden we eigenlijk in dromenland?

dromenland gebeurt tijdens je rem slaap Tijdens je slaap kom je in vier verschillende fasen terecht. Zo heb je de lichte slaap, de iets diepere slaap, de diepe slaap en de REM slaap (Rapid Eye Movement). Gedurende de REM slaap droom je ook het meeste en is de kans het grootst dat je deze dromen onthoudt. Maar waarom gebeurt dit nu eigenlijk? En welk nut heeft het voor ons lichaam?

Het antwoord is vrij simpel: wetenschappers weten niet precies wat het nut is. Er zijn namelijk meerdere theorieën over het nut van dromen en welke betekenis daaraan vast zit. Wat we wel weten, is dat je hersenen gedurende de slaap allerlei gedachten en herinneringen verwerken. Dit doen zij, zodat je deze op de lange termijn weer kan herinneren. Het is dus ook niet gek dat je droomt over een waterpark, wanneer je er die dag toevallig naar een toe bent gegaan, of juist wanneer je er naartoe gaat.

Hieronder staan een aantal theorieën over het nut van dromen:

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dromenland helpt ons om onze emoties te verwerken

Een veelvoorkomende theorie is dat dromen als een soort therapie functioneren. Zo zouden ze ons helpen bij het verwerken van emoties, omdat je hersenen voor meer emoties openstaan wanneer je slaapt dan wanneer je wakker bent. Op deze manier zouden we ook nare situaties vanuit meerdere kanten kunnen bekijken om zo, in een wakkere stand, beter om te gaan met de situatie.

Ze trainen je vecht- en vluchtrespons

De amygdala is een onderdeel van je hersenen die reageert op stressvolle situaties met het welbekende vecht- of vluchtrespons. Tijdens de REM slaap is dit gebied ook erg actief. Dit zou een teken kunnen zijn dat je hersenen je helpen om beter te kunnen reageren wanneer je in zo’n situatie terecht komt. Tijdens je REM slaap, verslappen je spieren waardoor je geen acties kunt uitoefenen, dat voorkomt gelukkig dat je in je slaap de bewegingen uitoefent.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dromenland als een bron van inspiratie

In je dromen zie je soms de gekste dingen. Het is daarom ook niet raar dat sommige mensen als theorie hebben dat je dromen als een muze zijn voor je creatieve uitingen.

Dromen om herinneringen te verwerken

Hierboven benoemden we al dat je soms droomt over een waterpark wanneer je er naartoe gaat of wanneer je er naartoe bent geweest. Dit is heel normaal, omdat je gedachten en herinneringen worden verwerkt tijdens je slaap. Een mogelijke theorie is dan ook dat dromen voornamelijk dienen om herinneringen op te slaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tips om ontspannen dromenland in te gaan

de natuur kalmeert je Het is dus helemaal niet zo gek dat we graag dromen, zeker wanneer het helpt om herinneringen te verwerken, als inspiratie dient, of wanneer het je helpt om emoties te confronteren. Toch is het voor niet iedereen even makkelijk om zomaar in slaap te komen. Daarom hebben we een aantal handige tips die je helpen om ontspannen in slaap te vallen.

1. Doe ademhalingsoefeningen

De meest voorkomende, en ook de makkelijkste manier om te ontspannen is door middel van ademhalingsoefeningen. Je kan ze overal en op elk moment uitvoeren, en er bestaan verschillende methoden die je kunnen helpen. Het makkelijkst is om 3 tellen diep in te ademen, je adem voor 1 of 2 tellen vast te houden en deze dan weer voor 3 tellen via je mond uit te blazen. Je voelt al snel je hartslag kalmeren en zo beland je lekker snel in dromenland.

2. Fysieke ontspanningsoefeningen

We slaan stress op in ons lichaam. Daarom is het ook belangrijk om deze spanning eruit te laten. Voor sommige mensen helpt het om te gaan hardlopen, of om juist flink te boksen. Voor andere mensen is het juist fijner om aan yoga te doen voor het slapengaan, of om verschillende strekoefeningen te doen zodat het lichaam weer soepel is.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Schrijf je gedachten op voor je naar dromenland gaat

Ben je iemand die veel malende gedachten heeft? Dan helpt het je waarschijnlijk om je gedachten en zorgen op te schrijven voor je naar bed gaat. Dit zorgt ervoor dat je ze hebt uitgesproken als het ware en het maakt het makkelijker om ze los te laten in je hoofd. De volgende ochtend kan je je gedachten nog eens doorlezen om te zien of je er nu nog net zo veel zorgen om maakt.

4. Stel je in verbinding met de natuur

De natuur heeft een kalmerend effect. Probeer daarom, voor je gaat slapen, om een korte wandeling buiten te maken, of zet een kalmerend geluid aan van een bos, kampvuur, of de regen alsof deze op bladeren neervalt. Het geeft meer rust, waardoor je makkelijker ontspant.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Advertisement