Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Wat zijn de werkzame stoffen in een detox supplement?

Wat zijn de werkzame stoffen in een detox supplement?

Als je wil afvallen, krijg je vaak een detox supplement aangeraden om je daarbij te helpen. Wist je echter dat een detox voedingssupplement voor nog veel meer doeleinden gebruikt kan worden? Het is namelijk een middel dat je lichaam helpt gezond te blijven en het geeft je immuunsysteem een echte boost.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar wat detoxen is, waar het vandaan komt, waarom mensen het doen en waarom een detox voedingssupplement je goed kan ondersteunen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Wat is een detox?
 2. Waarom gebruik je een detox supplement?
 3. Wat zijn de werkzame stoffen in een detox supplement?
  1. 1. Pruimensap/pruimenextract
  2. 2. Ruwe Berk (Betula Pendula)
  3. 3. Magnesium als detox supplement
  4. 4. Paardenbloem (Taraxacum officinale)
  5. 5. Acetylcysteïne als detox voedingssupplement
  6. 6. Zink
  7. 7. Detox supplement: Selenium
 4. Zo versnel je het detox proces bij het innemen van een detox supplement
  1. 1. Drink veel water
  2. 2. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen
  3. 3. Beweeg meer

Wat is een detox?

een detox supplement is niet de enige manier om te detoxen Een detox is een manier waarop je op korte termijn je lichaam als het ware ontgift. Dit houdt in dat je ervoor zorgt dat de slechte voedingsstoffen uit je lichaam verdwijnen, en juist goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Er zijn verschillende manieren waarop je een detox kan volgen. Zo heb je diëten waarbij men alleen detox shakes drinkt, vastenperioden, theeën en supplementen die je kan gebruiken.

Er bestaat ook een zogenoemde “detox therapie” waarbij je je ook fysiek in een andere omgeving bevindt zodat je lichaam rust krijgt van schadelijke stoffen van buitenaf, zoals uitlaatgassen chemicaliën en andere schadelijke stoffen.

Een detox zou helpen bij het verliezen van gewicht, het verbeteren van je verteringsstelsel en het verminderen van ontstekingen, allergieën en vermoeidheid. Niet elk detox dieet is echter even succesvol, gezond en onderbouwd door de wetenschap.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Waarom gebruik je een detox supplement?

Of je nu een detox dieet volgt, of supplementen hiervoor gebruikt, het doel is vaak hetzelfde: gezonder leven. Veel mensen kiezen er ook voor om een detox te doen wanneer ze willen afvallen en net nog de paar laatste kilo’s kwijt willen voordat zij op vakantie gaan. Toch is het ook een goede manier om de slechte stoffen uit je lichaam te krijgen.

Veel detox diëten volgen één of meerdere van de volgende stappen:

Advertisement. Scroll to continue reading.
 • Een aantal dagen vasten of alleen shakes drinken
 • Alleen water, thee en verse vruchtensappen drinken
 • Geen bewerkte producten eten
 • Geen producten met bepaalde allergenen eten
 • Regelmatig en veel sporten
 • Stoppen met roken, alcohol, drugs en cafeïne voor onbepaalde tijd
 • Laxeermiddelen gebruiken

Zoals je hierboven leest, is de ene methode gezonder dan de ander. Het voordeel van het gebruik van een detox voedingssupplement is dat je niet hoeft te vasten en ook geen speciale shakes hoeft te drinken. Er zijn slechts een paar tips die je kan volgen om het proces sneller te laten verlopen, maar ook deze zijn optioneel:

 • Zo min mogelijk bewerkte producten eten
 • Veel groente en fruit eten
 • Elke dag een beetje bewegen
 • 1.5 tot 2 liter water per dag drinken
 • Geen alcohol drinken of sigaretten roken

Wat zijn de werkzame stoffen in een detox supplement?

paardenbloem erg effectief voor de gezondheid Omdat er verschillende detox supplementen op de markt bestaan, zullen ze ook allemaal net iets andere ingrediënten bevatten. Hier bespreken we de meest voorkomende ingrediënten en wat hun werking is in het detox voedingssupplement. Zo weet je precies wat je binnenkrijgt en kom je niet zomaar voor een verrassing te staan.

1. Pruimensap/pruimenextract

Pruimen zijn ontzettend gezonde vruchten. Het is daarom ook niet gek om ze in een detox supplement te vinden. Pruimen bevatten namelijk heel veel antioxidanten die je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook zijn pruimen erg vezelrijk en helpen ze je stoelgang gezond te houden. Het kan zijn dat je in het begin vaak moet ontlasten of last krijgt van flatulentie, maar dit is normaal.

Wist je dat pruimen ook veel ijzer bevatten? Dit is ook erg gezond voor mensen die snel last van bloedarmoede hebben. IJzer zorgt er namelijk voor dat je rode bloedcellen meer zuurstof door je lichaam kunnen transporteren.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Ruwe Berk (Betula Pendula)

Ruwe berk wordt ook wel zilverberk genoemd en is een extract dat veel goede eigenschappen heeft in ons lichaam. Het heeft namelijk zowel antibacteriële als antivirale eigenschappen. Dit houdt in dat het ons lichaam beschermd tegen schadelijke virussen en bacteriën. Ook bevat ruwe berk veel antioxidanten die ons lichaam ondersteunen en, net als de pruimen, beschermt tegen oxidatieve schade.

3. Magnesium als detox supplement

Magnesium heeft meerdere functies in je lichaam, waaronder het onderhouden van een gezonde darmflora en het stimuleren van je slaap. Magnesium zorgt namelijk dat je parasympathische zenuwstelsel geactiveerd wordt. Dit zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de ontspanning van je lichaam en het verminderen van stress. Wanneer je minder last hebt van stress, slaap je beter en je slaap is heel belangrijk voor een gezond lichaam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ook zorgt magnesium voor een betere energiehuishouding in je lichaam, waardoor je meer energie hebt om de dag mee door te komen. Als je bijvoorbeeld wil gaan sporten, kan magnesium je net dat steuntje geven om door te zetten.

4. Paardenbloem (Taraxacum officinale)

Je kent paardenbloem waarschijnlijk alleen als onkruid, maar het heeft eigenlijk heel veel gezondheidsvoordelen. Zo bevat paardenbloem grote hoeveelheden vitamine A, C, E en K. Ook bevat het kleine hoeveelheden van de B-vitamines en foliumzuur.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Paardenbloem kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid cholesterol in je lichaam en het helpt om je bloedsuikerspiegel te verlagen. Dat is iets waar mensen met diabetes veel baat bij kunnen hebben. Ook werkt paardenbloem ontgiftend voor de nieren en lever, wat essentieel is voor een goed detox supplement.

5. Acetylcysteïne als detox voedingssupplement

Het heeft een erg lastige naam, maar de werking ervan is simpel: het helpt bij het ontgiften en beschermen van je lever en nieren. Ook is het in staat om krachtige antioxidanten aan te maken. Je vindt dit ingrediënt ook veel in hoestdrank omdat het helpt om het slijm in je keel en longen losser te maken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

6. Zink

Zink draagt bij aan een sterk immuunsysteem en het herstellen van gescheurd weefsel, zoals bij een wondje. Een sterk immuunsysteem zorgt ervoor dat je lichaam beter in staat is om bedreigingen te herkennen en aan te pakken voordat je er merkbaar last van krijgt. Als je dan toch ziek wordt, zorgt je immuunsysteem er juist voor dat je minder lang ziek bent en sneller hersteld.

Zink draagt daarnaast ook bij aan een goede stofwisseling, die ervoor zorgt dat je metabolisme op een goede snelheid doorgaat. Je metabolisme bepaald hoeveel calorieën je lichaam in rust verbrandt. Met een gezond metabolisme verbrand je dus meer calorieën en val je makkelijker af.

Advertisement. Scroll to continue reading.

7. Detox supplement: Selenium

Ten slotte is er nog selenium dat vaak als ingrediënt in een detox voedingssupplement wordt gebruikt. Selenium bevat namelijk ontzettend veel belangrijke antioxidanten die bijdragen aan een gezond en sterk lichaam. Ook is het heel goed voor je hersenen, omdat het helpt schade aan je hersencellen tegen te gaan. Je hebt hierdoor minder snel kans op de ziekte van Alzheimer.

Selenium is essentieel voor het behouden van een gezond lichaam, en met een detox supplement weet je zeker dat je altijd voldoende selenium binnenkrijgt. Bovendien bevat een supplement een hogere concentratie, waardoor je lichaam een grotere hoeveelheid kan opnemen dan wanneer je het alleen uit je voeding haalt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Zo versnel je het detox proces bij het innemen van een detox supplement

voldoende onbewerkte producten dragen bij aan een goede gezondheid Zoals we hierboven al eerder noemden, is het niet nodig om opeens heel anders te gaan eten wanneer je gebruik maakt van een detox supplement. Wel zijn er een aantal dingen die je kan doen om het proces te versnellen en je gezondheid sneller te ondersteunen. Deze onderstaande tips helpen bij het proces en zorgen ervoor dat je op gezonde wijze kan detoxen.

1. Drink veel water

We bestaan voor een ontzettend groot gedeelte uit water, dus het is ook helemaal niet zo raar dat we veel vocht nodig hebben. Wanneer je een detox supplement gebruikt, zal je soms wat vaker naar het toilet moeten om te urineren of ontlasten. Het is dan ook belangrijk om voldoende water te blijven drinken, zodat je vochthuishouding in orde is. Daarnaast helpt het drinken van water ook voor een verzadigd gevoel in je maag, waardoor je minder snel geneigd bent om veel te gaan eten.

2. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen

Een kant-en-klaar maaltijd is wellicht makkelijk, maar bevat erg veel voedingsstoffen die je niet per sé nodig hebt. Je kan beter zelf een gezonde maaltijd klaarmaken. Als je weinig tijd hebt, kan je ook in één keer veel maaltijden maken en deze in de vriezer of koelkast bewaren voor de rest van de week. Probeer in plaats van een koekje, te kiezen voor een stuk fruit of lekker wat groenten met hummus.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Beweeg meer

Hoewel een detox voedingssupplement kan bijdragen aan een beter metabolisme, is het nog steeds belangrijk dat je hier zelf ook op let. Zo kan het al helpen om elke dag een beetje meer te bewegen. Fiets bijvoorbeeld naar de supermarkt, in plaats van dat je de auto neemt. Ook kan je na je avondmaaltijd een kort blokje om lopen om je eten te laten zakken en nog te genieten van het mooie weer. Zelfs 10 minuten per dag kan al verschil maken.

Let op dat een detox supplement geen vervanger is van je dagelijkse voeding. Zorg er dus voor dat je wel voldoende ernaast eet.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Advertisement