Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Wat is een effectief nachtrust supplement voor je slaap?

Wat is een effectief nachtrust supplement voor je slaap?

Het is normaal om wel eens wat slechter te slapen, dat gebeurt iedereen. Soms kan een nachtrust supplement echter goed van pas komen wanneer je al een paar dagen wakker ligt. Deze bevat namelijk allerlei gezonde ingrediënten die op een natuurlijke wijze je slaap bevorderen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar waarom een goede nachtrust belangrijk is en hoe een nachtrust voedingssupplement je kan ondersteunen in het dagelijks leven.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Waarom hebben we onze nachtrust nodig?
 2. Werkende ingrediënten in een nachtrust voedingssupplement
  1. 1. Valeriaan
  2. 2. Nachtrust supplement: Passiebloem
  3. 3. Griffonia
  4. 4. Goudpapaver (Slaapmutsje) als nachtrust supplement
  5. 5. Melatonine als nachtrust supplement
 3. Waarom moet ik een nachtrust supplement gebruiken?
 4. Tips voor een betere nachtrust
  1. 1. Maak je slaapkamer de optimale omgeving om in te slapen
  2. 2. Vermijd prikkelend eten voor het slapengaan
  3. 3. Beweeg meer overdag
  4. 4. Doe ontspanningsoefeningen

Waarom hebben we onze nachtrust nodig?

nachtrust supplement belangrijk voor gezondheid Alles wat ons lichaam doet, heeft een functie, je nachtrust dus ook. Iedereen heeft slaap nodig, al kan de één beter functioneren op een korte nacht slaap dan de ander. Toch is het belangrijk om aan voldoende rust te komen. Doe je dat niet, dan kan dat flinke gevolgen hebben voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid.

Hoewel je er zelf vrij weinig van merkt, gebeurt er heel veel met je lichaam tijdens je slaap. Dit is namelijk een periode waarin je lichaam herstelt. Je herinneringen worden opgeslagen en verwerkt, je spieren herstellen zichzelf, en je organen komen tot rust om zo de volgende dag weer goed aan de slag te gaan. Gemiddeld heeft een volwassen persoon zo tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig. Jongeren en kinderen hebben meer slaap nodig, van 9 tot 12 uur per dag tot wel 16 uur slaap per dag.

Wanneer je te weinig slaap krijgt, kan dit gevolgen hebben voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Het wordt dan lastiger om je te concentreren, en je reactiesnelheid wordt langzamer. Dit is niet zo heel erg wanneer je in de klas zit, maar op de weg kan een late reactie tot grote gevolgen leiden. Ook ben je meer prikkelbaar, kost het meer moeite om in balans te blijven, en kan je bloeddruk verhogen. Op de lange termijn heb je zelfs een grotere kans op hart- en vaatziekten, depressie en angststoornissen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Het kan wel eens voorkomen dat je een nachtje wat slechter slaapt. Je hoeft je dan niet gelijk zorgen te maken om je gezondheid, het gebeurt iedereen wel eens. Wanneer je echter al dagen of weken achtereen niet goed slaapt, is het tijd om te kijken naar oplossingen die je kunnen helpen je nachtrust te verbeteren, zoals een nachtrust supplement.

Werkende ingrediënten in een nachtrust voedingssupplement

valeriaan voor goede nachtrust Een nachtrust supplement is geen wondermiddel dat uit slechts één ingrediënt bestaat, maar het bestaat juist uit meerdere werkende stoffen die allemaal bepaalde functies hebben die je helpen om je doel te bereiken. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende ingrediënten uit nachtrust supplementen en welke functies ze hebben.

1. Valeriaan

Valeriaan is een van de meest bekende stoffen die je helpen om te slapen. Dat is zeker niet voor niets. Valeriaan heeft namelijk allemaal handige eigenschappen die het slapen makkelijker voor je maken. Zo zorgt het ervoor dat je sneller in slaap valt en verhoogt het zowel de slaapkwaliteit als de kwantiteit. Dit betekent dat je dus ook langer doorslaapt wanneer je valeriaan neemt. Ook heeft valeriaan rustgevende eigenschappen die helpen om stress te verminderen. Dit is erg handig wanneer de bron van je slaapproblemen stress- of angstklachten zijn.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Valeriaan is een kruid afkomstig uit Azië en Europa waar het al eeuwen gebruikt wordt voor zijn ontspannende werkingen. We gebruiken hiervoor de wortel. Hoewel de bloemen een redelijk frisse geur hebben, vinden veel mensen de geur van valeriaanwortel onaangenaam. Je kan valeriaanwortel daarom het beste innemen samen met één of meerdere andere ingrediënten.

2. Nachtrust supplement: Passiebloem

Passiebloem, of passieflora, werd door de oorspronkelijke Amerikanen gebruikt voor verschillende behandelingen, van het behandelen van wonden tot aan het verminderen van stressklachten. Passiebloem zorgt namelijk voor een grotere aanmaak van GABA in je hersenen. GABA is een neurotransmitter die je helpt te kalmeren en het makkelijker maakt om in slaap te vallen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

De bloem kan ook helpen om maagklachten te verminderen, waardoor je beter in slaap kan vallen wanneer je normaal gesproken last hebt van maagzuur.

3. Griffonia

Griffonia simplicifolia is een bron van 5-Hydroxytryptophan (5-HTP). Dit is een stof dat zorgt voor een verhoogde serotonine productie in je hersenen waardoor je lekkerder in je vel zit. Daarnaast zorgt 5-HTP er ook voor dat je makkelijker in slaap komt dankzij de effecten op ons slaap-waakritme. Bovendien helpt serotonine om gevoelens van stress en angst tegen te gaan, waardoor je kalmer naar bed gaat en wakker wordt. Er is nog meer onderzoek nodig om alle effecten te bevestigen, maar de huidige bevindingen zijn veelbelovend.

Advertisement. Scroll to continue reading.

4. Goudpapaver (Slaapmutsje) als nachtrust supplement

Net als de passiebloem, zorgt Goudpapaver voor een boost van de GABA-productie in je hersenen. Het komt van nature voor in het westen van de Verenigde Staten en het westen van Mexico. Het wordt al jaren in natuurlijke geneesmiddelen gebruikt dankzij de kalmerende effecten. Naast de effecten op onze GABA-productie, zorgt het er ook voor dat onze spieren meer ontspannen en je lichaam sneller in de slaapstand komt.

5. Melatonine als nachtrust supplement

Niet alle nachtrust supplementen bevatten melatonine, maar het is wel een ingrediënt die je regelmatig voorbij zal zien komen. Melatonine is namelijk een stof die wij al van nature in ons lichaam produceren. Het is een hormoon dat het seintje aan je hersenen geeft dat het tijd is om te gaan slapen. Normaal gesproken bouwt de productie op naarmate de dag vordert om dan op het hoogtepunt te zijn rond onze bedtijd. Wanneer je echter een ander ritme hebt, of je lichaam minder melatonine aanmaakt, kom je deze stof tekort en kost het meer moeite om in slaap te vallen. In deze gevallen kan je supplementen met kunstmatige melatonine zodat je lichaam een boost krijgt en je weer makkelijker in slaap kan komen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Waarom moet ik een nachtrust supplement gebruiken?

Een nachtrust voedingssupplement is een toevoeging op je dagelijkse voeding. Het is geen vervanging voor bepaalde voedingsstoffen, maar het kan je wel net een zetje in de goede richting geven. Het helpt namelijk om het slapen een makkelijker proces voor je te maken, zeker wanneer je veel moeite hebt met in slaap komen.

Normaal gesproken word je ‘s ochtends opgewekt wakker en voel je je, naarmate de dag vordert, steeds moeier worden. Dan, rond een uur of 10 of 11, ben je klaar om naar bed te gaan. Je gaat in bed liggen en valt na een aantal minuten in slaap tot je de volgende ochtend weer wakker wordt. Helaas is dit niet zo voor veel mensen. Ze hebben moeite met in slaap vallen, worden gedurende de nacht veel wakker, of staan heel vermoeid op. Dit kunnen tekenen zijn van slaapproblemen die op de lange termijn tot gezondheidsklachten kunnen leiden.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Een nachtrust supplement kan je helpen om beter in slaap te komen, beter door te slapen, of om juist opgewekt wakker te worden. Ook wanneer je je normaal gesproken niet moe voelt wanneer je naar bed gaat, kan een nachtrust voedingssupplement helpen om je lichaam sneller in de slaapstand te brengen. Je gebruikt een nachtrust supplement dus eigenlijk alleen wanneer je moeite hebt met slapen.

Tips voor een betere nachtrust

mediteren werkt goed samen met nachtrust voedingssupplement Naast het nemen van een nachtrust voedingssupplement, kan je ook een aantal andere dingen doen om jezelf klaar te maken om te gaan slapen. Dit helpt je lichaam en geeft een seintje aan je hersenen zodat ze zich kunnen klaarmaken voor een goede nachtrust. De volgende tips helpen je met beter in slaap komen.

1. Maak je slaapkamer de optimale omgeving om in te slapen

Wanneer je slaapkamer de optimale slaapomgeving is, val je veel makkelijker in slaap dan wanneer er allemaal dingen in staan die je juist wakker houden. Zorg er daarom voor dat je bed een goed matras heeft, verduisterende gordijnen en niet te gehorig is voor lawaai van buitenaf. Ook is het belangrijk om je slaapkamer schoon en koel te houden, omdat deze factoren ook bijdragen aan je nachtrust kwaliteit.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Vermijd prikkelend eten voor het slapengaan

Een vette hap ‘s avonds laat, of een overvloed aan alcohol tijdens het uitgaan kunnen je slaapkwaliteit aanzienlijk verminderen. Zo kan je last krijgen van maagzuur wanneer je te vet eten binnenkrijgt en zorgt alcohol ervoor dat je minder diep slaapt. Ook cafeïne speelt hierbij een rol. Probeer deze producten daarom uiterlijk 4 uur voor het slapengaan te consumeren.

3. Beweeg meer overdag

Beweging is goed voor je lichaam en zorgt ervoor dat je lichaam zich later kan ontspannen. Door overdag te sporten of flink te bewegen, help je je lichaam beter tot rust te laten komen wanneer je in bed ligt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

4. Doe ontspanningsoefeningen

Wanneer je last hebt van stress, kan het helpen om ontspanningsoefeningen te doen voor het slapen. Stress zorgt er namelijk voor dat we nog te lang blijven piekeren. Wanneer je ontspannen in bed ligt, is de kans hierop kleiner. Kies zelf oefeningen die voor jou werken. De één doet graag aan yoga terwijl de ander juist liever luistert naar meditaties online.

Als je ondanks het gebruik van een nachtrust supplement of bovenstaande tips nog steeds slaapproblemen hebt, is er mogelijk meer aan de hand. We raden je aan om dan langs de huisarts te gaan. Die kan je verder helpen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Advertisement