Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

De oorzaak waarom je haar vergrijst voor en tijdens ouderdom

De oorzaak waarom je haar vergrijst voor en tijdens ouderdom

We worden allemaal ouder, en op een gegeven moment zal je dat ook aan je lichaam merken. Je huid gaat wat meer rimpelen en je haar vergrijst. Sommige mensen krijgen last van ouderdomsklachten, zoals stijve ledematen of het nodig hebben van een leesbril. Het hoort er allemaal bij en het heeft allemaal een goede verklaring, maar toch heerst er nog vaak de vraag: hoe komt het dat ons haar grijs kleurt?

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar de reden waarom je haar vergrijst en of je daar iets aan kan doen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
  1. Biologische aspecten waardoor je haar vergrijst
  2. Andere biologische factoren waardoor je haar vergrijst
  3. Externe factoren die schade veroorzaken
  4. Kan je haar vergrijzing omdraaien?

Biologische aspecten waardoor je haar vergrijst

haar vergrijst door biologische en externe factoren Vanuit een biologisch perspectief, is het niet heel bijzonder waarom je haar vergrijst. De haarzakjes op je lichaam maken minder melanine aan. Melanine is het stofje dat je huid en haar hun kleur geeft. Wanneer je hier minder van hebt, kleurt je haar grijs. De hoeveelheid melanine in je huid en haar wordt bepaald door de zogenoemde melanocyten. Dit zijn huidcellen die zich in je haarzakjes bevinden. Wanneer je vergrijst, betekent dit dat de melanocyten afbreken. Wat nu de precieze oorzaak is van de afbraak van melanocyten, is nog onbekend.

Dermatoloog Rick Waalboer-Spuij geeft aan dat genetische factoren ook een grote rol spelen in het vergrijzen van je haar. Wanneer iedereen in je familie vroeg grijs wordt, is de kans groot dat jij dat ook wordt. Arts Hans van Montfort geeft aan dat je huidskleur hier ook mee te maken heeft. Mensen met een donkere huidskleur worden veel minder snel grijs dan mensen met een witte huidskleur. Daar kan zelfs tot zo’n 10 jaar tussen zitten.

Andere biologische factoren waardoor je haar vergrijst

Naast leeftijd, huidskleur en erfelijkheid, spelen ook andere factoren een rol in de snelheid waarop je vergrijst. Volgens Waalboer-Spuij spelen bepaalde ziektes namelijk een grote rol in de snelheid waarop je haar vergrijst. Mensen met Vitiligo, bijvoorbeeld, kunnen op bepaalde plekken op hun hoofd vrijwel alleen grijze haren hebben, terwijl andere plekken niet worden aangetast. Vitiligo is een pigmentziekte waarbij het immuunsysteem de pigmentcellen van je huid en haar kan aanvallen. Dit herken je aan pigmentloze plekken op de huid of in het haar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ook heeft de immuunziekte alopecia areata een invloed op je haar. Deze ziekte valt namelijk haren met pigment aan, maar laat grijze haren met rust omdat zij toch vrijwel geen pigment bevatten. De gekleurde haren vallen uit en de grijze haren blijven vastzitten, waardoor het kan lijken alsof je van de één op de andere dag grijs bent geworden.

Je schildklier heeft hier ook invloed op. Je schildklier beïnvloed namelijk een groot deel van je hormoonhuishouding, waardoor kleine ontstekinkjes kunnen ontstaan die je haarzakjes aantasten. Medicatie heeft soms ditzelfde effect.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Externe factoren die schade veroorzaken

roken is ongezond voor de gezondheid Naast biologie, spelen externe factoren ook een rol in de gezondheid en kleur van je haar. Je levensstijl heeft hier namelijk ook invloed op. Zo kan je dieet ervoor zorgen dat je een tekort of overschot hebt van bepaalde vitaminen die weer invloed hebben op de gezondheid van je haar.

Zo blijkt uit onderzoek dat een ijzertekort en een tekort aan bepaalde vitamines, zoals vitamine B12 en D3, kunnen leiden tot versnelde verouderingsprocessen. Ook oxidatieve schade speelt hierin een rol. Voedingsmiddelen met veel antioxidanten kunnen deze schade tegengaan, maar dat lukt niet wanneer je meer schade oploopt dan je lichaam kan repareren, zoals bij roken.

Zonlicht draagt ook bij aan oxidatieve schade, met name de Uv-straling die daarvan afkomt. Door je haar en hoofdhuid te beschermen met een petje, hoed of parasol, voorkom je dat je haar vergrijst.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kan je haar vergrijzing omdraaien?

Als je haar vergrijst, kan je dit proces niet meer omdraaien. Je haar zal grijs blijven. Voorkomen kan ook niet. Uiteindelijk zullen we allemaal last krijgen van vergrijzing. Wel kan je bepaalde stappen nemen om dit proces te vertragen. Volgens van Montfort is het vooral belangrijk om gezond te leven, niet te roken en om stress te voorkomen waar dat mogelijk is. Stress zorgt namelijk ook voor kleine ontstekinkjes die tot afbraak van de melanocyten kunnen leiden.

Wondermiddelen die beloven je haarkleur te behouden zijn in de meeste gevallen de moeite niet waard. Zo bestaat er een bepaalde pigmentbehandeling die de melanine in je huid activeren zodat je meer pigment krijgt over je gehele lichaam. Je kleurt hiervan echter al snel een beetje oranje, en er zitten veel vervelende bijwerkingen aan vast.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Met gezond leven kan je dus het beste voorkomen dat je haar vergrijst, maar het is ook niet erg wanneer dit wel gebeurt.

Bronnen: Nu.nl en PubMed

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement