Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

De relatie tussen aminozuren en slapen aan jou uitgelegd

De relatie tussen aminozuren en slapen aan jou uitgelegd

Heb je wel eens gehoord over de relatie tussen aminozuren en slapen? Het klinkt wellicht als een aparte combinatie, maar deze aminozuren hebben meer invloed op je slaapritme en nachtrust dan je misschien zou verwachten. Het is daarom belangrijk om hier een goede balans van te vinden zodat je kan genieten van een betere nachtrust.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar het verband tussen aminozuren en slapen, welke aminozuren dit zijn en hoe ze effect op je lichaam hebben.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
  1. Wat zijn aminozuren?
  2. Wat is het verband tussen aminozuren en slapen?
  3. Welke effecten heeft de relatie tussen aminozuren en slapen nog meer?
    1. 1. Een beter geheugen
    2. 2. Aminozuren en slapen: goed tegen angst klachten
    3. 3. Makkelijker in slaap komen

Wat zijn aminozuren?

aminozuren en slapen belangrijk verband Aminozuren worden ook wel de bouwstenen van de eiwitten in je lichaam genoemd. Dit komt omdat ze je lichaam ondersteunen bij het creëren van eiwitten. Daarnaast verwerken ze ook belangrijke hormonen en ondersteunen ze neurotransmitters bij het doorvoeren van signalen. Dat zijn allemaal erg belangrijke processen.

Er zijn drie verschillende categorieën waarin we aminozuren kunnen opdelen. Zo heb je niet-essentiële aminozuren, gedeeltelijk essentieel en essentiële aminozuren. De essentiële aminozuren kan je lichaam zelf niet aanmaken, waardoor je deze nodig hebt door middel van voeding of supplementen.

Gedeeltelijk essentiële aminozuren heb je normaal gesproken niet nodig, slechts in bepaalde situaties, zoals wanneer je lichaam een ziekte moet bevechten, of wanneer je last hebt van stress.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Niet-essentiële aminozuren zijn, zoals de naam doet vermoeden, niet heel essentieel. Je lichaam kan ze zelf aanmaken en/of heeft er minder van nodig.

Wat is het verband tussen aminozuren en slapen?

Zoals we hierboven beschreven, zijn aminozuren dus erg belangrijk bij het onderhouden van je lichaam en gezondheid. Dat houdt in dat ze ook een rol spelen bij het verzorgen van een goede nachtrust. Kijk bijvoorbeeld naar tryptofaan. Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat in je lichaam omgezet wordt in een molecuul genaamd 5-HTP (5-hydroxytryptofaan).

Advertisement. Scroll to continue reading.

5-HTP wordt gebruikt om de hormonen melatonine en serotonine te maken, twee hormonen die erg belangrijk zijn bij het verzorgen van een goede nachtrust. Serotonine zorgt er namelijk voor dat je je kalmer en meer ontspannen voelt. Het geeft je een gevoel van geluk en tevredenheid. Het zorgt er ook voor dat je makkelijker in slaap komt. Melatonine zorgt juist voor de balans in je slaap-waakritme. Hierdoor word je ‘s ochtends goed uitgerust wakker en ga je ‘s avonds lekker moe naar bed.

Ook GABA speelt een belangrijke rol in de relatie tussen aminozuren en slapen, al is hier momenteel nog niet heel veel onderzoek naar gedaan. GABA functioneert als neurotransmitter en zorgt voor een kalmerend effect, waardoor je rustiger wordt en minder last van stress hebt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Uit onderzoek is gebleken dat de combinatie van GABA en 5-HTP ervoor zorgt dat je zelfs na het nemen van cafeïne, makkelijker in slaap zou kunnen komen. Ook is de slaapkwaliteit dan beter dan zonder hulpmiddelen. Dit onderzoek is echter alleen nog uitgevoerd op fruitvliegjes en muizen, waardoor er meer bewijs nodig is voor de effecten op mensen. Tot nu toe ziet het onderzoek er echter veelbelovend uit.

Welke effecten heeft de relatie tussen aminozuren en slapen nog meer?

voeding met veel essentiële aminozuren Het nemen van aminozuren voor je slaap heeft niet alleen positieve bijkomende effecten, het houdt ook bepaalde gezonde dingen in stand. Met een tekort aan bepaalde aminozuren in je lichaam, kan je dit al gauw aan je slaapritme en gezondheid merken. Het is daarom belangrijk om voldoende aminozuren binnen te krijgen. Zou help je de volgende functies in stand te houden.

1. Een beter geheugen

Tryptofaan speelt ook een grote rol in je herinneringen. Dit heeft ermee te maken dat je in je slaap veel herinneringen en informatie verwerkt. Als je te weinig tryptofaan binnen krijgt en daardoor ook minder goed slaapt, bestaat de kans dat je geheugen minder goed functioneert.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Aminozuren en slapen: goed tegen angst klachten

Serotonine, een onderdeel van tryptofaan, zorgt ervoor dat je je vrolijker voelt en kalmer bent. Bij een tekort aan deze stof, kan je al gauw last krijgen van angstklachten of zelfs gevoelens van depressie.

3. Makkelijker in slaap komen

Zowel GABA als melatonine helpen je om makkelijker in slaap te komen en zijn daardoor erg effectief voor je gezondheid. Zonder goede nachtrust, is het namelijk lastiger voor je lichaam om gezond te blijven. Wanneer je onvoldoende GABA of tryptofaan binnenkrijgt, zal het lastiger zijn om goed in slaap te komen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Uiteindelijk is het dus belangrijk om voldoende aminozuren binnen te krijgen voor een goede nachtrust en een gezond lichaam. Aminozuren komen van nature veel voor in peulvruchten, eieren, paddenstoelen, quinoa en vette vis. Door deze in je dagelijkse dieet op te nemen, hoef je je geen zorgen te maken om je aminozuren.

Total
0
Deelacties
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Advertisement