Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Wat is vitamine B17 en door wie wordt het veelal gebruikt?

Wat is vitamine B17 en door wie wordt het veelal gebruikt?

Je bent vast al bekend met de verschillende B-vitamines, maar heb je al gehoord van vitamine B17? Vitamine B17 is een relatief onbekende vitamine, maar deze speelt wel een grote rol in ons lichaam en is erg belangrijk voor onze gezondheid. Daarom kijken we vandaag naar de functie van deze vitamine en hoe we hiervan genoeg binnen krijgen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar wat vitamine B17 is, wat het doet, waarin het zit en waarom we het nodig hebben.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Wat is vitamine B17?
 2. Gezondheidsvoordelen van vitamine B17
  1. 1. Vitamine B17 is goed voor je immuunsysteem
  2. 2. Het kan pijn verhelpen
  3. 3. Het kan je bloeddruk verlagen
 3. Is het nemen van vitamine B17 veilig?
 4. Conclusie

Wat is vitamine B17?

vitamine B17 gezond of ongezond Vitamine B17 wordt ook wel laetrile genoemd. Het is een zogenoemde metavitamine. Dit houdt in dat je lichaam er niet sterk op reageert wanneer je er een tekort van hebt, maar dat het wel gezondheidsvoordelen en functies bevat die goed zijn voor je lichaam. Officieel is het ook geen vitamine, maar het wordt wel vaak zo genoemd. Laetrile werd ontdekt door Dr. Ernst Krebs die ervan overtuigd was dat deze vitamine de oplossing voor kanker zou zijn. Inmiddels is bewezen dat dit onjuist is.

Wanneer je vitamine B17 binnenkrijgt, breekt je lichaam deze af in drie verschillende stoffen: waterstofcyanide, benzaldehyde en prunasine. Verschillende enzymen in het lichaam breken het waterstofcyanide af tot een minder giftige stof genaamd thiocyanaat.

Uit vroegere theorieën is zou zijn gebleken dat het waterstofcyanide effectief was bij het bestrijden van kanker. Er waren hier vier verschillende theorieën voor, maar tot nu toe zijn alle vier onwaar gebleken. Twee theorieën focusten zich op het feit dan cyanide giftig is en daardoor de kankercellen zou afbreken. Eén theorie gaf aan dat kanker juist zou ontstaan door een tekort aan vitamine B17 en dat het nemen van deze vitamine de kanker zou verhelpen. De laatste theorie vond dat cyanide de kankercellen juist heel zuur zou maken, waardoor het lichaam ze automatisch afbreekt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Gezondheidsvoordelen van vitamine B17

Ondanks dat vitamine B17 geen effect heeft op kankercellen, blijkt uit onderzoek dat het wel andere gezondheidsvoordelen kan hebben voor het lichaam. Wel is belangrijk om hierbij te onthouden dat deze onderzoeken erg klein waren en er mogelijk meer bewijs nodig is om de claims te kunnen bevestigen.

1. Vitamine B17 is goed voor je immuunsysteem

Amygdaline, een stofje dat voorkomt in vitamine B17, zou je immuunsysteem kunnen versterken waardoor zij beter in staat zijn om schadelijke cellen of ziekmakers te kunnen bevechten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Het kan pijn verhelpen

Uit verschillende onderzoeken met dieren is gebleken dat het nemen van vitamine B17, of amygdaline, zou helpen bij het verlichten van pijn. Vooral chronische ziekten, zoals artrose, zouden hier meer voordelen uit halen. Dit is echter nog niet op mensen getest, waardoor we niet zeker weten of de effecten op mensen hetzelfde zijn.

3. Het kan je bloeddruk verlagen

Amygdaline zou helpen bij het verlagen van je bloeddruk. Zowel de systolische waarde (de bovenste waarde) als de diastolische waarde (de onderste waarde) hebben hier profijt van. Uit onderzoek is gebleken dat de amygdaline het meeste effect heeft wanneer je deze samen met vitamine C inneemt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Is het nemen van vitamine B17 veilig?

amygdaline ongezond in grote hoeveelheden In veel landen, waaronder Nederland, is de verkoop van vitamine B17 verboden. Dit komt omdat deze stof veel schadelijke bijwerkingen kan hebben. Dit komt door het waterstofcyanide in deze vitamine. Wanneer je deze vitamine uit je voeding haalt, kan het weinig tot geen kwaad, maar wanneer je het als supplement neemt, kan je last krijgen van de volgende bijwerkingen:

 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Leverschade
 • Duizeligheid
 • Blauwachtige huid als gevolg van een zuurstoftekort
 • Extreem lage bloeddruk

Deze bijwerkingen worden erger wanneer je grotere hoeveelheden van deze stof binnenkrijgt, zoals via een supplement of direct uit de pitten van abrikozen of perziken.

Vitamine B17 komt van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen. Het zit voornamelijk in noten, zoals amandelen, maar het komt ook voor in rauwe bonen, zaden en pitten. De hoeveelheid vitamine B17 hierin is echter verwaarloosbaar en heeft vrijwel geen effect op het lichaam. Sowieso verkopen supermarkten alleen zoete amandelen, welke veilig zijn om te eten. Bittere amandelen zijn echter schadelijker. Hiervan mag je slechts zo’n 6 tot 10 stuks van eten.

Conclusie

Er is veel verdeelde informatie over vitamine B17 te vinden online, en het is belangrijk om daarbij op zoek te gaan naar betrouwbare bronnen. Uiteindelijk heeft het gebruik van vitamine B17 vrijwel geen effecten op kanker en je algemene gezondheid. Wel kan het flink nare effecten hebben doordat het waterstofcyanide bevat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Het is dus verstandig om geen vitamine B17 supplementen te nemen, maar om deze vitamine alleen uit de voeding te halen die het van nature bevat, zoals zaden, pitten en noten.

Total
0
Deelacties
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Atletiek

Elise Vanderelst (archieffoto)

Advertisement