Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Vermoeidheid en een vitaminetekort: Welk verband is er?

Vermoeidheid en een vitaminetekort: Welk verband is er?

Iedereen voelt zich wel eens moe, maar wanneer dit lang aanhoudt is er mogelijk sprake van een probleem, zoals vermoeidheid en een vitaminetekort. Vitaminen hebben namelijk een grote invloed op onze gezondheid en hoe ons lichaam functioneert. Bij een tekort kan het dus al gauw voorkomen dat je daar wat van merkt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar het belang van voeding voor je gezondheid en hoe vitaminen effect hebben op je energieniveau.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Het belang van voeding voor je gezondheid
 2. Welke vitaminen horen bij vermoeidheid en een vitaminetekort?
  1. 1. Vitamine B12
  2. 2. Vermoeidheid en een vitaminetekort: IJzer
  3. 3. Vitamine D
  4. 4. Vermoeidheid en een vitaminetekort: Magnesium
 3. Vermoeidheid en een vitaminetekort: Hoe ga je het tegen?

Het belang van voeding voor je gezondheid

vermoeidheid en een vitaminetekort komen vaak samen voor We hebben allemaal water nodig om te overleven, maar voeding is ook erg belangrijk. Dit bevat namelijk de vitaminen en mineralen die ons lichaam gebruikt om gezond te blijven. Toch ligt het allemaal wat ingewikkelder, want voeding kan er ook voor zorgen dat we ons juist minder goed voelen. Het is daarom belangrijk om een balans te vinden zodat we kunnen blijven genieten van eten zonder dat we daaronder gaan lijden.

We kunnen voeding opdelen in meerdere categorieën waarvan elke categorie belangrijk is en een eigen functie heeft. Zo heb je macronutriënten en micronutriënten. De macronutriënten staan voor de koolhydraten, vetten en eiwitten in je voeding. Je hebt hier dagelijks een grote hoeveelheid van nodig en deze stoffen zorgen voor de energie, spieropbouw en vetverbranding in je lichaam. Macronutriënten bevatten ook de calorieën die je dagelijks binnenkrijgt.

Micronutriënten bestaan uit vitaminen, mineralen en spoorelementen. Van deze stoffen krijg je slechts kleine hoeveelheden binnen, maar ze hebben een groot effect op je lichaam en verfijnen als het ware de werking van je lichaam. Zo helpen vitamines om je immuunsysteem te versterken en helpen ze bij het omzetten van macronutriënten in energie.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Wanneer je onvoldoende vitaminen in je lichaam hebt en er sprake van een vitaminetekort is, heeft je lichaam meer moeite met het omzetten van macronutriënten naar energie. Je raakt hierdoor vermoeid. Zo ontstaat het verband tussen vermoeidheid en een vitaminetekort.

Welke vitaminen horen bij vermoeidheid en een vitaminetekort?

vitaminen ondersteunen je energieniveau Van vrijwel elke vitamine kan je je vermoeid voelen wanneer je hier een tekort aan hebt, maar sommigen zijn belangrijker voor je energiehuishouding dan anderen. Daarom kijken we nu naar de vitamines die het belangrijkst zijn voor je energie en welke het meeste voorkomen bij vermoeidheid en een vitaminetekort.

1. Vitamine B12

Vitamine B12 is een vitamine die helpt je rode bloedcellen aan te maken. Deze bloedcellen zijn nodig om je lichaam te voorzien van zuurstof en andere voedingsmiddelen. Bij een vitamine B12 tekort, mist je lichaam de stoffen om voldoende rode bloedcellen aan te maken. Als een gevolg hiervan kan je last krijgen van bloedarmoede en vermoeidheid. Sommige mensen, zoals mensen met chronische darmziekten, hebben meer moeite met het opnemen van vitamine B12, waardoor zij meer baat hebben bij het eten van voeding met toegevoegde vitamine B12 of supplementen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Vermoeidheid en een vitaminetekort: IJzer

Hoewel ijzer geen vitamine is, speelt het wel een ontzettend grote rol in je lichaam. IJzer zorgt er namelijk voor dat je rode bloedcellen voldoende zuurstof kunnen vervoeren. Deze zuurstof heb je nodig om goed te kunnen functioneren. Zonder zuurstof, voelen je spieren zwakker en verkrampen ze sneller, ook je organen hebben veel zuurstof nodig om optimaal te kunnen functioneren. Bij te weinig ijzer, kan je ook last krijgen van bloedarmoede. Eén van de eerste tekenen van bloedarmoede is vaak vermoeidheid.

3. Vitamine D

Vitamine D is een van de weinige vitamines die we zelf kunnen aanmaken in ons lichaam. Dit doen we via het zonlicht dat onze huid opneemt. Toch komt het vaak voor, als gevolg van een kantoorbaan of slecht weer, dat we te weinig vitamine D in ons lichaam hebben. Vitamine D ondersteunt namelijk de botten en spieren en houdt ons sterk. Wanneer je dan te weinig vitamine D binnenkrijgt, voelen je spieren zwakker, ben je sneller vermoeid en loop je meer kans op botbreuken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

4. Vermoeidheid en een vitaminetekort: Magnesium

Magnesium speelt een grote rol in het onderhouden van de spierfuncties en zenuwfuncties in je lichaam. Wanneer je hier een tekort aan hebt, kan je meer last van spierkrampen krijgen, kan je bepaalde prikkels minder goed verwerken en raak je vermoeid. Dit komt omdat magnesium ook invloed heeft op de hoeveelheid kalium in je spiercellen. Een tekort zorgt ervoor dat er ook minder kalium aanwezig is, waardoor je spieren sneller vermoeid raken.

Vermoeidheid en een vitaminetekort: Hoe ga je het tegen?

Omdat vermoeidheid van veel verschillende kwalen een symptoom kan zijn, is het niet altijd even duidelijk dat er sprake is van een vitaminetekort. De snelste manier om hierachter te komen is om een bloedonderzoek te laten doen bij je huisarts. Zij zien dan direct of je bepaalde voedingsstoffen in je lichaam mist die de vermoeidheid kunnen veroorzaken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Als dat eenmaal is vastgesteld, kan je ervoor kiezen om supplementen te gebruiken om je vitaminetekort aan te vullen, maar je kan ook je dieet aanpassen zodat je van nature meer van deze vitamine binnenkrijgt.

Total
0
Deelacties
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Advertisement