Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Stress klachten verminderen: Kunnen supplementen helpen?

Stress klachten verminderen: Kunnen supplementen helpen?

Iedereen heeft wel eens last van stress klachten. Misschien heb je een belangrijk gesprek op je werk, of een confrontatie waar je erg tegenop kijkt. Het wordt pas een probleem wanneer deze stressklachten zo vaak voorkomen, dat ze je leven beginnen te belemmeren. Misschien slaap je slecht, of heb je last van fysieke gevolgen door de stress. In dat geval is het belangrijk om deze klachten zo snel mogelijk te verminderen, maar hoe kan je dit het beste doen?

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar de effecten van stress op je lichaam en op welke manier je deze klachten kan verlichten. Ook kijken we naar de effecten van bepaalde supplementen op stress en hoe je deze kan gebruiken.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Welke effecten hebben stress klachten op het lichaam?
 2. Supplementen tegen stress klachten
  1. 1. Ashwagandha
  2. 2. Melatonine
  3. 3. L-theanine tegen stress klachten
  4. 4. B-vitamines
 3. Andere manieren om je stress klachten te verminderen
  1. 1. Ontspanningsoefeningen
  2. 2. Sport tegen stress klachten
  3. 3. Drink minder koffie
  4. 4. Haal het uit je systeem

Welke effecten hebben stress klachten op het lichaam?

stress klachten oplossen met supplementen
Effecten van stress klachten op je lichaam

Cortisol is ons stresshormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat ons lichaam zich klaarmaakt om te vechten, vluchten of bevriezen. Dit is een oeroude manier waarop ons lichaam ervoor zorgt dat we zo lang mogelijk overleven. Tegenwoordig zijn er vrijwel geen situaties meer waarin je moet vechten of vluchten, maar het hormoon is er nog wel.

Cortisol is op zichzelf een nuttig hormoon, maar wanneer je lichaam er teveel van aanmaakt kunnen er problemen ontstaan. Als je het namelijk niet gebruikt, slaat je lichaam het op. Op de lange termijn kan dit leiden tot onder andere:

 • Hoofdpijn
 • Slapeloosheid
 • Een hoge bloeddruk
 • Een hoge hartslag
 • Buikpijn/kramp
 • Aangespannen spieren
 • Een laag libido
 • Een zwak immuunsysteem
 • Meer kans op depressie

Het is daarom belangrijk dat je aanhoudende stress zo snel mogelijk aanpakt, om de gevolgen ervan zo veel mogelijk te beperken. Dit kan je doen met behulp van stress klachten verminderen tips of door middel van supplementen.

Supplementen tegen stress klachten

Voeding doet veel met ons lichaam en met onze geest. Het is daarom ook niet gek dat bepaalde supplementen kunnen helpen bij het verminderen van stress klachten in ons leven. Deze supplementen functioneren op een bepaalde manier, waardoor jij lekkerder in je vel gaat zitten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

1. Ashwagandha

Ashwagandha is een kruid dat al eeuwen wordt gebruikt in de Indische Ayurveda. Het kruid helpt het lichaam zich beter te beschermen tegen de effecten van stress, wat ervoor zorgt dat je stressgehalte ook vermindert. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die dit kruid gebruiken, tot wel 23% minder cortisol in hun lichaam hadden na het slapen dan mensen die een placebo gebruiken.

2. Melatonine

Als je niet kan slapen als een gevolg van stress, kan melatonine een goed supplement zijn om je hierbij te helpen. Onze hersenen maken namelijk van nature melatonine aan om te gaan slapen, maar wanneer je te veel stress ervaart, vermindert de productie hiervan. Het toedienen van melatonine zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap komt en zo aan voldoende rust komt om je stressgehalte te verlagen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. L-theanine tegen stress klachten

Dit stofje komt voor in groene thee en is erg effectief bij het verminderen van stress. Het heeft ontspannende effecten, zonder dat het je slaperig maakt. Ook kan het je cortisolgehalte verminderen tijdens het uitvoeren van stressvolle taken. Je kan dit stofje het beste als supplement nemen. Hoewel het ook in thee voorkomt, zijn die hoeveelheden zo klein dat je daar weinig effect van zal vernemen. Toch kan het drinken van thee op zichzelf ook kalmerend werken.

4. B-vitamines

Hoewel elke B-vitamine zijn eigen werking heeft, hebben ze ook een gezamenlijke werking: het verminderen van het stofje homocysteïne. Homocysteïne is een aminozuur waarvan hoge hoeveelheden worden geassocieerd met stress en angst klachten. Omdat de B-vitamines deze stof verminderen, zal je ook minder last hebben van stress klachten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Andere manieren om je stress klachten te verminderen

beweging tegen stress
Tips om klachten van stress te verminderen

Naast het gebruik van supplementen zijn er ook andere manieren waarop je je stressklachten kan verminderen. Deze manieren hebben meer te maken met de manier waarop je leeft dan de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. De effectiviteit verschilt per persoon, dus probeer gerust één of meerdere manieren uit om te zien welke manier goed bij je past.

1. Ontspanningsoefeningen

Voor veel mensen helpen ontspanningsoefeningen zoals yoga of ademhalingsoefeningen om hun stress te verminderen. Het is een moment waarbij je lichaam even tot rust komt.

2. Sport tegen stress klachten

Beweging zorgt ervoor dat er endorfinen in je lichaam vrijkomen. Dit zijn stofjes die je opgewekt en tevreden laten voelen. Daarnaast zorgt sporten er op de lange termijn voor dat je cortisolgehalte verlaagt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Drink minder koffie

Hoe lekker het ook is, cafeïne zorgt ervoor dat we sneller geprikkeld zijn en dus ook meer vatbaar voor stress. Als je liever wel koffie wil blijven drinken, kan je het beste kiezen voor decaf.

4. Haal het uit je systeem

Een andere manier om van je stress klachten af te komen is om het uit je systeem te halen. Sommigen doen dit door al hun gedachten en gevoelens op papier te zetten, voor anderen werkt het juist om te dansen, zingen of schreeuwen. Zo breng je dat wat dat je stress oplevert naar buiten en voel je je daarna vaak erg opgelucht.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Als bovenstaande supplementen en tips niet helpen om je stress klachten te verminderen, is het wellicht verstandig om met een professional in gesprek te gaan. Zij kunnen je helpen bij het uitzoeken van de oorzaak en het oplossen van het probleem.

Total
0
Deelacties
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Advertisement