Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Jouw weerstand verbeteren met een gezond en gevarieerd dieet

Jouw weerstand verbeteren met een gezond en gevarieerd dieet

Over een maand komt de herfst er al weer aan, en in deze periode is het dan ook belangrijk dat je je weerstand verbeteren zal. Je weerstand zorgt er namelijk voor dat je minder vatbaar bent voor ziekmakende bacteriën en virussen en dat je gezond de herfst en winter doorkomt. Er zijn meerdere manieren om je immuunsysteem een boost te geven, waaronder het gebruik van voeding en een gezond dieet.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar wat je weerstand allemaal doet en hoe je je weerstand verbeteren kan met een gevarieerd dieet.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Wat is je weerstand?
 2. Je weerstand verbeteren met een gezond en gevarieerd dieet
  1. 1. Citrusvruchten
  2. 2. Weerstand verbeteren met knoflook
  3. 3. Gember
  4. 4. Weerstand verbeteren met yoghurt
  5. 5. Groene thee
  6. 6. Rode paprika
  7. 7. Weerstand verbeteren met kurkuma

Wat is je weerstand?

weerstand verbeteren met voeding Wanneer je ziek bent, heb je meestal koorts. En wanneer iedereen loopt te snotteren, maar jij niet, dan weet je dat je weerstand goed werkt. Je weerstand is namelijk een soort interne beschermer van je lichaam. Alle binnendringers, ziekmakers en andere vervuilende stoffen worden bevochten en weer afgevoerd, zodat je lichaam optimaal kan blijven functioneren.

Je weerstand is een systeem dat geregeld wordt door meerdere organen, cellen en bloedcellen. Ze werken met elkaar samen om je in goede vorm te houden en zorgen ervoor dat je lichaam de rest van zijn functies goed kan uitvoeren. Je kan het zien als kleding. In de winter kleed je je dik aan om jezelf te beschermen tegen de kou, maar je kan nog steeds gewoon lopen, rennen en je armen bewegen.

Je weerstand houdt je dus gezond, maar soms werkt je weerstand iets té goed. In dat geval valt je weerstand ook veilige stoffen aan, of bevecht het je lichaamseigen cellen. We spreken dan van een allergie of een auto-immuunziekte. Ook dit kan echter verlicht worden met de juiste voeding.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Je weerstand verbeteren met een gezond en gevarieerd dieet

citrus en knoflook zijn erg gezond Om je immuunsysteem te verbeteren, kan je het beste gebruik maken van wat de natuur te geven heeft. Dit houdt in dat je de beste immuun boosters uit je voeding kan halen. Een gevarieerd en gezond dieet is hierbij erg belangrijk. De volgende voedingsmiddelen helpen allemaal bij het weerstand verbeteren van je lichaam.

1. Citrusvruchten

Een van de dingen die citrusvruchten zo bekend maakt is dat ze veel vitamine C bevatten. Vitamine C heeft een erg zure smaak, maar is ontzettend gezond voor je lichaam. Het helpt namelijk bij het aanmaken van witte bloedcellen die op hun beurt weer helpen bij het bevechten van slechte stoffen in het lichaam.

2. Weerstand verbeteren met knoflook

Knoflook wordt al eeuwen gebruikt bij het bestrijden van ziekte. Dit komt omdat knoflook zowel helpt bij het verhogen van je weerstand, als dat het je bloeddruk kan verlagen. Wanneer je een lagere bloeddruk hebt, heb je ook gelijk weer minder kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast is het gebruik van knoflook in maaltijden erg lekker, waardoor het sowieso geen kwaad kan om het regelmatig te eten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Gember

Lekker als thee, extract, of in de maaltijd, gember is een alleskunner. Ook op het gebied van gezondheid heb je veel aan gember. Deze wortel werkt namelijk ontstekingsremmend, waardoor pijnlijke plekken in het lichaam verzachten en je je snel beter voelt. Gember helpt daarnaast ook bij het verminderen van misselijkheid, zodat je je al snel weer fit voelt om dingen te ondernemen.

4. Weerstand verbeteren met yoghurt

In yoghurt zitten miljoenen bacteriën die allemaal goed zijn voor je gezondheid. Deze bacteriën noemen we probiotica. Probiotica zijn erg voordelig voor je darmen, omdat ze het ecosysteem van je verteringsstelsel gezond houden. Omdat je darmen ook een erg grote rol spelen in je immuunsysteem, is het daarom belangrijk om ze goed te verzorgen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

5. Groene thee

Zowel groene als zwarte thee bevatten veel antioxidanten, maar groene thee bevat vooral veel EGCG, een type antioxidant dat een grote rol speelt in het functioneren van je immuunsysteem. Daarnaast bevat groene thee L-theanine, een aminozuur dat je witte bloedcellen helpt om je lichaam beter te kunnen beschermen.

6. Rode paprika

Net als citrusvruchten, bevat een rode paprika erg veel vitamine C. Toch heeft het een extra vitamine wat het zo gezond voor je lichaam maakt, namelijk: vitamine A. Vitamine A is namelijk erg belangrijk voor de gezondheid van je ogen en huid, waardoor deze in goede staat verkeren en daarmee je lichaam gezond houden.

Advertisement. Scroll to continue reading.

7. Weerstand verbeteren met kurkuma

Kurkuma bevat veel curcumine, een stofje dat antivirale eigenschappen heeft en in staat is om schade aan je spieren te herstellen. Ook bevat kurkuma veel antioxidanten die je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade, waardoor je minder snel last hebt van pijn of stijve ledematen.

Total
0
Deelacties
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Advertisement