Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Vitamine E capsules supplementen: Wanneer komen ze van pas?

Vitamine E capsules supplementen: Wanneer komen ze van pas?

Vitamine E capsules worden veel verkocht in gezondheidswinkels of bij de drogist. Ook gebruiken we het in huidverzorgingsmiddelen, zoals crèmes, serums en lotions. Vitamine E doet veel voor onze gezondheid, maar toch weet niet iedereen wat nu de precieze werking van deze vitamine is en wanneer je deze het beste kan nemen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar wat vitamine E is, wat de werking ervan is en wanneer je het beste deze vitamine E capsules kan nemen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Wat is vitamine E?
 2. De werking van vitamine E capsules
  1. 1. Het gaat oxidatieve schade tegen
  2. 2. Vitamine E capsules kunnen helpen bij artrose
  3. 3. Het is goed voor je huid
  4. 4. Vitamine E capsules zijn goed voor je gezondheid
 3. Wanneer moet je vitamine E capsules nemen?

Wat is vitamine E?

vitamine E capsules belangrijk onderdeel gezondheid
De werking van vitamine E uitgelegd

Vitamine E is eigenlijk een verzamelnaam voor meerdere vet oplosbare stoffen die allemaal een antioxidante werking hebben. Deze vitamine heeft acht verschillende chemische vormen, maar slechts één is van toepassing op onze gezondheid, namelijk alfa-tocopherol. Van nature komt vitamine E voor in bepaalde voedingsmiddelen, maar het wordt ook vaak toegevoegd aan producten om zo aan extra antioxidanten te komen.

Naast dat vitamine E capsules als antioxidant functioneren in het lichaam, helpt deze vitamine bij het reguleren van de stofwisseling in je lichaam. Ook beschermt het je weefsel, bloedvaten, cellen en organen tegen schade. Het is dus een essentiële vitamine om te hebben. Zonder vitamine E zal je niet lang gezond blijven.

Vitamine E komt voor in plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, maar ook in halvarine en margarine. Daarnaast kan je het halen uit noten, granen, zaden en verschillende groente en fruitsoorten. Sommige botersoorten hebben extra vitamine E eraan toegevoegd, maar het maakt voor ons lichaam weinig uit of de vitamine van nature in een product zit of is toegevoegd.

Advertisement. Scroll to continue reading.

De werking van vitamine E capsules

Zoals hierboven beschreven staat, heeft vitamine E veel invloed op ons lichaam en speelt het een grote rol in onze gezondheid. Zo helpt het ons te beschermen tegen schade en reguleert het onze stofwisseling. Vitamine E capsules en andere vormen van deze vitamine hebben echter nog meer positieve effecten op ons lichaam.

1. Het gaat oxidatieve schade tegen

Oxidatieve schade ontstaat als gevolg van vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen zijn moleculen die op ons organisch materiaal eenzelfde effect hebben als zuurstof op ijzer. Het gaat “roesten” als het ware. Als gevolg hiervan kan je last krijgen van meer spierpijn, kramp of vermoeidheid. De antioxidanten in vitamine E capsules bevechten deze vrije radicalen en helpen om de oxidatieve schade te verminderen. Zo voel je je snel weer fitter.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Vitamine E capsules kunnen helpen bij artrose

Artrose wordt gekenmerkt door stijve ledematen en pijnlijk/ontstoken kraakbeen rondom de gewrichten. Uit een klein onderzoek is gebleken dat het toedienen van vitamine E capsules kan helpen bij het verminderen van de klachten en symptomen van artrose bij mensen die hier veel last van hebben. Er is echter meer onderzoek nodig om deze bevindingen volledig te kunnen ondersteunen.

3. Het is goed voor je huid

Er is een reden dat er vaak vitamine E aan verzorgingsproducten wordt toegevoegd. Dit komt doordat vitamine E de huid helpt te beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, zoals vrije radicalen. Ook zou het de huid kunnen beschermen tegen zonschade, maar slechts in hele kleine hoeveelheden.

Advertisement. Scroll to continue reading.

4. Vitamine E capsules zijn goed voor je gezondheid

Juist omdat vitamine E als een antioxidant functioneert, is het erg belangrijk voor ons immuunsysteem en daarbij ook onze gezondheid. In de winter zijn we vatbaarder voor ziekte, doordat onze weerstand vaak wat lager is. Vitamine E kan helpen je een boost te geven door je lichaam beter te beschermen tegen indringers van buitenaf. Je wordt daardoor minder snel ziek of wordt weer sneller beter.

Wanneer moet je vitamine E capsules nemen?

antioxidanten zitten ook in groenten en fruit
Naast vitamine E capsules is natuurlijke voeding belangrijk

Hoewel vitamine E een erg belangrijke vitamine is, zijn er wel grenzen waar je je aan moet houden. De maximale aanbevolen dosis vitamine E is ongeveer 1500 mg vitamine E per dag. Er is weinig bekend van negatieve effecten bij te veel vitamine E, maar uit verschillende onderzoeken met dieren is gebleken dat een overdosis kan leiden tot problemen met de bloedstroming.

Een tekort aan vitamine E komt vrijwel niet voor, maar toch is het verstandig om dit tegen te gaan door elke dag tenminste 800 mg vitamine E binnen te krijgen. Dit lukt al gauw dankzij de aanwezige hoeveelheid in natuurlijke oliën of door middel van vitamine E capsules. Er zijn een aantal risicogroepen die baat hebben bij het nemen van supplementen om aan hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine E te komen. Deze groepen zijn:

Advertisement. Scroll to continue reading.
 • Mensen die slecht vet opnemen in hun lichaam
 • Baby’s die te vroeg geboren zijn
 • Mensen met chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn
 • Zwangere mensen
 • Mensen die te weinig vet in hun dieet hebben

Als je zeker wil weten of je baat hebt bij het nemen van supplementen, overleg dan met je huisarts om te zien of dit nodig is voor je gezondheid.

Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Advertisement