Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Een dieet met plantaardige voedingsmiddelen: Nuttig of niet?

Een dieet met plantaardige voedingsmiddelen: Nuttig of niet?

Plantaardige voedingsmiddelen zijn steeds meer in de supermarkten te vinden. Ook steeds meer gezondheidsmagazines, boeken en onderzoeken lijken ze aan te bevelen, maar er heerst ook nog veel controversie rondom deze middelen. Je zou denken dat die ook ergens op is gebaseerd, dus hoe zit het nu met plantaardige voeding?

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar de voordelen van plantaardige voedingsmiddelen en of er dingen zijn waar je op moet letten bij het consumeren van deze producten.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Wat verstaan we onder plantaardige voedingsmiddelen?
 2. De voordelen van plantaardige voedingsmiddelen
  1. 1. Je krijgt meer goede voedingsstoffen binnen
  2. 2. Plantaardige voedingsmiddelen zijn goed voor je bloeddruk
  3. 3. Het is goed voor je bloedsuikerspiegel
  4. 4. Plantaardige voedingsmiddelen zijn goed voor het dierenwelzijn
 3. Heeft een plantaardig dieet ook nadelen?

Wat verstaan we onder plantaardige voedingsmiddelen?

plantaardige voedingsmiddelen gezond voor het lichaam
Plantaardige voedingsmiddelen: Wat verstaan we hieronder?

Er wordt steeds meer gesproken over plantaardige voedingsmiddelen, maar ze worden niet altijd bij dezelfde naam genoemd. Soms hoor je ook “vegan”, “plant-based” of “diervrij” voorbij komen als term. Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder plantaardige voedingsmiddelen en wanneer mag je een product zo noemen?

Eigenlijk is het heel simpel. Een plantaardig product kan je plantaardig noemen wanneer het alleen uit ingrediënten bestaat die niet van dieren afkomstig zijn. Ze bevatten dus geen melk, vlees, ei, bijenwas, of wol (in het geval van kleding). Ook mogen veel plantaardige producten niet op dieren getest zijn, maar per land verschillen de wetten hierover. Vaak worden producten die niet op dieren getest zijn ook “cruelty-free” of “dierproefvrij” genoemd. Dan weet je zeker dat er geen dieren aan te pas zijn gekomen.

Het kan soms lastig zijn om plantaardige voedingsmiddelen te vinden, omdat veel producten nog wel eens melkpoeder bevatten. Dit is een product van de melkindustrie die net iets meer toevoegt aan een product, maar dus niet plantaardig is. Gelukkig bestaan er ook veel alternatieven.

Advertisement. Scroll to continue reading.

De voordelen van plantaardige voedingsmiddelen

Het wordt tegenwoordig steeds populairder om plantaardige voedingsmiddelen te consumeren. Ook restaurants hebben vaker één of meerdere plantaardige gerechten op hun kaart staan, of bieden melk aan op basis van noten, haver of bonen. Die populariteit komt niet uit het niets. Er zijn namelijk meerdere voordelen verbonden aan een plantaardig dieet.

1. Je krijgt meer goede voedingsstoffen binnen

Mensen die plantaardig eten, eten geen vlees, kaas, eieren of melk. Deze moeten ze vervangen. Sommigen doen dit door voor vleesvervangers te kiezen, andere eten juist meer peulvruchten of fruitsoorten. Hierdoor krijgen ze op den duur meer voedingsstoffen binnen zoals vitamines, antioxidanten en vezels. Ook krijgen ze vaak meer vitamine A, C en E binnen dan bij andere diëten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Plantaardige voedingsmiddelen zijn goed voor je bloeddruk

Plantaardige producten bevatten een stuk minder LDL-cholesterol dan dierlijke producten. Wel bevatten ze veel HDL-cholesterol. Dit zorgt ervoor dat er minder opbouw van cholesterol in je bloedvaten voorkomt, waardoor je minder snel last hebt van een hogere bloeddruk. Een vegetarisch of veganistisch dieet wordt daarom ook veel aangeraden aan mensen met een hoge bloeddruk. Als bonus heb je daardoor ook minder kans op hart- en vaatziekten.

3. Het is goed voor je bloedsuikerspiegel

Hoewel er genoeg plantaardige voedingsmiddelen bestaan die vol suiker zitten, is een plantaardig dieet over het algemeen beter voor je bloedsuikerspiegel. Zo is uit onderzoek gebleken dat mensen met een plantaardig dieet een hogere insuline sensitiviteit hebben, een lagere bloedsuikerspiegel en minder kans op diabetes type 2.

Advertisement. Scroll to continue reading.

4. Plantaardige voedingsmiddelen zijn goed voor het dierenwelzijn

Tot op heden worden er nog veel dierlijke producten gegeten die uit geen fijne omgevingen komen. Kippen, koeien en varkens leven erg dicht op elkaar en hebben maar een kort leven in vergelijking met vrije dieren. Zelfs met de opkomst van biologisch vlees is er nog niet veel verandert. Ook melkkoeien worden vaak niet goed behandeld. Niet iedereen gaat plantaardig leven om deze reden, maar uiteindelijk is een plantaardig dieet beter voor het dierenwelzijn omdat er dan steeds minder behoefte is aan dierlijke producten en er dan meer beweeg- en leefruimte overblijft voor veedieren. Dit maakt plantaardige voedingsmiddelen een duurzamere keuze.

Heeft een plantaardig dieet ook nadelen?

plankton goede bron van omega vetzuren
Kent een plantaardig dieet nadelen?

Hoewel plantaardige voedingsmiddelen veel voordelen hebben, zijn er ook een aantal punten waar men op moet letten, zeker wanneer je net begint met plantaardig eten. Zo loop je namelijk het risico dat je te weinig omega vetzuren, vitamine B12 en eiwitten binnenkrijgt. Gelukkig bestaan hier goede oplossingen voor.

Veel producten, zoals vleesvervangers of plantaardige melk bevatten toegevoegde vitamine B12. Dit is veilig om in te nemen, veel veedieren krijgen namelijk ook supplementen toegediend die in je vlees terecht komen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Peulvruchten bevatten van nature veel plantaardige eiwitten, waardoor producten zoals sojamelk of bonenburgers erg veel eiwitten bevatten. De kans is daardoor erg klein dat je een eiwittekort oploopt.

Ten slotte kan je ook veel omega vetzuren halen uit zeewier en andere plant producten uit de zee. Sommige mensen kiezen ervoor om supplementen te nemen. Zij nemen dan plankton supplementen. Plankton bevat namelijk erg veel omega vetzuren, en het is een plantaardig product waardoor het geschikt is voor veganisten om deze te nemen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Uiteindelijk is het het belangrijkst dat je gevarieerd eet en voldoende vitamines, mineralen en spoorelementen binnenkrijgt. Twijfel je over hoe je moet beginnen met een plantaardig dieet? Dan kan je een diëtist om advies vragen. Ook kun je bij de huisarts een bloedonderzoek doen om te controleren of je bloedwaarden nog gezond zijn.

Total
0
Deelacties
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement