Tegenwoordig gaan we steeds minder goed kauwen. Dit komt door de opkomst van smoothies en vloeibare maaltijden. Deze zijn natuurlijk makkelijk weg te drinken en erg lekker, maar zijn ze wel goed voor je? En hoe belangrijk is goed kauwen nu voor je gezondheid?
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
Inhoud van dit artikel over goed kauwen
- Het gemak van vloeibare voeding
- Goed kauwen voor je gezondheid
- Gaatjes tegengaan door goed kauwen
Het gemak van vloeibare voeding
Volgens tandarts en epidemioloog Casper Bots is kauwen ook erg belangrijk voor de gezondheid van je gebit. Door kauwbewegingen te maken, maak je je tanden en kiezen schoon. Ook bewegen je wangen en tong goed mee en helpen zij bij het schoonmaken. Wanneer je een smoothie drinkt, wordt je gebit niet schoongemaakt.
Ook krijg je meer calorieën binnen wanneer je veel smoothies of maaltijd shakes drinkt. Je voelt je namelijk minder snel vol, maar krijgt wel de calorieën van een hele maaltijd binnen. Als je daarna dus snel een snack pakt omdat je trek hebt, komen deze calorieën daar nog bovenop.
Goed kauwen voor je gezondheid
Goed kauwen is namelijk belangrijk voor je gezondheid. Je eetsnelheid bepaald namelijk ook de calorie-inname van je voeding. Een plakje wit brood heb je zo op, je hoeft nauwelijks te kauwen. Dat is niet gezond. Wanneer je een volkoren boterham hebt, kauw je hier meer op en doe je er langer over. Dat is veel beter voor je gezondheid. Bovendien zorgt langzamer kauwen ervoor dat je sneller voelt of je vol zit en dan ook op tijd stopt met eten.
Gaatjes tegengaan door goed kauwen
Naast dat goed kauwen dus belangrijk is voor je gezondheid, helpt het ook om je mond gezond en sterk te houden. Door veel te kauwen, maak je meer speeksel aan. Speeksel helpt daarbij weer om de kans op gaatjes te verkleinen volgens Casper Bots.
Als je last hebt van een droge mond om welke reden dan ook, helpt het nemen van een suikervrij kauwgompje. Zo stimuleer je je speekselproductie en houd je je gebit gezond.
Bronnen: Nu.nl en Sciencedirect.com
