Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Tips voor en weetjes over een goede immuunsysteem werking

Tips voor en weetjes over een goede immuunsysteem werking

Onze immuunsysteem werking is een complex gedeelte van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we niet ziek worden, en dat wanneer we toch ziek worden, we de keer daarop beter beschermd zijn tegen de ernstige effecten. Het houdt schadelijke stoffen weg en zorgt ervoor dat wondjes snel helen. Juist daarom is het zo belangrijk dat wij goed voor ons immuunsysteem zorgen, zodat het ons kan blijven beschermen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar verschillende weetjes over het immuunsysteem en geven we je een aantal tips mee die je kunnen helpen je immuunsysteem werking te versterken.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Wat is je immuunsysteem?
 2. Hoe kan ik mijn immuunsysteem werking verbeteren?
  1. 1. Eet veel groenten en fruit
  2. 2. Immuunsysteem werking versterken: eet gefermenteerde voedingsmiddelen
  3. 3. Drink genoeg water
  4. 4. Immuunsysteem werking versterken: verminder stressfactoren
  5. 5. Slaap genoeg
 3. Belangrijk om te weten

Wat is je immuunsysteem?

immuunsysteem werking beschermt tegen ziekte Je immuunsysteem werking is niet slechts een deel van je lichaam. Het is juist een heel netwerk van allerlei organen, cellen, eiwitten en chemicaliën die samen één hoofdfunctie hebben: het gezond houden van je lichaam. Het zorgt ervoor dat je niet snel ziek wordt, en dat schadelijke stoffen snel uit het lichaam worden gehaald.

Wist je dat…

…Je immuunsysteem werking alle aanrakingen met andere stoffen onthoudt. Dat is waar vaccins op gebaseerd zijn. Doordat je lichaam onthoudt met welke stoffen je in aanraking bent gekomen, is het makkelijker om je in het vervolg tegen deze ziekte te beschermen. Vaccinaties brengen namelijk een verzwakte of dode variant van een ziekte in, zodat je immuunsysteem zijn werk kan doen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

…Je immuunsysteem werking uit twee delen bestaat, namelijk je adaptieve systeem en je aangeboren systeem. Je aangeboren immuunsysteem krijg je mee vanaf je geboorte. Deze bevat eigenschappen vanuit je familie en je eigen lichaam. Je adaptieve systeem zorgt ervoor dat, wanneer je in aanraking komt met nieuwe stoffen, je lichaam zich hierop leert aan te passen. Daarom is het belangrijk voor kleine kinderen om veel buiten te komen en dingen te ontdekken met hun lichaam. Zo leert je lichaam je beter beschermen.

…Soms je immuunsysteem iets té goed werkt. In dat geval kan het zijn dat er bepaalde lichaamseigen stoffen of onschadelijke stoffen worden aangevallen. Wanneer je lichaam onschadelijke stoffen aanvalt, ontwikkel je een allergie. Blijft je immuunsysteem lichaamseigen stoffen aanvallen? Dan spreken we van een auto-immuunziekte.

Advertisement. Scroll to continue reading.

…Koorts een teken is dat je immuunsysteem goed functioneert. Je zou misschien denken dat wanneer je ziek bent, je immuunsysteem niet goed werkt, maar het tegendeel is juist het geval. Wanneer je lichaam ziekmakers detecteert, verhoogt je immuunsysteem je lichaamstemperatuur. Het wordt dan namelijk te heet voor deze indringers om in leven te blijven, waardoor je lichaam ze makkelijker kan bevechten. Het is echter ook erg vermoeiend voor je lichaam zelf, dus zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en voedingsstoffen binnenkrijgt om je energie weer aan te vullen.

Hoe kan ik mijn immuunsysteem werking verbeteren?

gezonde voeding voor betere gezondheid Hoewel je lichaam constant bezig is om je gezond te houden, zijn er momenten waarop je immuunsysteem iets zwakker is. Dit kan komen door de seizoenswisselingen, door een eerdere ziekte, of omdat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is daarom handig als je een aantal manieren hebt om je immuunsysteem te versterken. Hieronder geven we je een paar tips om dit te doen.

1. Eet veel groenten en fruit

Groenten en fruit bevatten veel vitamine C. Deze vitamine functioneert als antioxidant en helpt je lichaam om ontstekingen te bevechten. Daarnaast gaat het actief schade tegen van schadelijke stoffen van buitenaf. Planten bevatten ook veel vezels, die nodig zijn voor gezonde darmflora. Deze twee eigenschappen zijn erg belangrijk voor een gezonde immuunsysteem werking.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Immuunsysteem werking versterken: eet gefermenteerde voedingsmiddelen

Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals yoghurt, kaas, kimchi, kombucha en tempeh bevatten veel probiotica. Dit zijn groepen bacteriën die je darmflora gezond houden. Je darmen zijn een erg belangrijk onderdeel van zowel je lichaam als je immuunsysteem. Wanneer zij gezond zijn, zal jij je ook gezonder voelen.

3. Drink genoeg water

We bestaan voor een groot gedeelte uit water, daarom is het belangrijk om ook voldoende water binnen te krijgen. Wanneer dit niet gebeurt, loop je de kans op uitdroging. Bij uitdroging zullen bepaalde functies minder goed werken. Zo verandert je gemoedstoestand, werken je nieren minder goed, en heb je sneller last van je darmen. Bij langdurige uitdroging, wordt je lichaam vatbaarder voor ziekten omdat de belangrijkste functies je niet meer goed kunnen beschermen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

4. Immuunsysteem werking versterken: verminder stressfactoren

Stress is een hele grote boosdoener van een zwak immuunsysteem. Dit komt omdat stress leidt tot meer ontstekingen en dus tot meer schade in je lichaam. Je cellen raken uit balans en langdurige stress in kinderen kan zelfs hun immuunsysteem permanent beïnvloeden.

5. Slaap genoeg

Zoals we eerder al benoemden, speelt nachtrust een grote rol bij het hebben van een gezond immuunsysteem. Bij te weinig slaap worden er meerdere lichaamsfuncties negatief beïnvloed. Het is daarom belangrijk om minimaal 6 uur slaap per nacht te krijgen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Belangrijk om te weten

Hoewel je immuunsysteem veel voor je lichaam doet, kan het je nooit helemaal beschermen tegen ziekten. Zelfs wanneer je in topvorm bent, heb je nog wel eens last van een griepje. Waar je immuunsysteem werking echter wel bij helpt is het verminderen van de impact van deze ziekte. Je wordt veel sneller beter van een griep wanneer je lichaam sterk en gezond is dan wanneer je je al zwak voelt.

Total
0
Deelacties
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Advertisement