Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Waar zit vitamine K2 in en wat doet het met jouw lichaam?

Waar zit vitamine K2 in en wat doet het met jouw lichaam?

Vitamine K2 is een erg onbekende vitamine, en het is ook zeker niet gek als je er nog nooit van hebt gehoord. Toch is deze vitamine erg belangrijk voor je lichaam en gezondheid. Het zou zelfs kunnen helpen bij het verlichten van klachten van chronische ziekten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar wat vitamine K2 is, wat het nu precies doet en waar je deze vitamine uit kan halen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
  1. Wat is vitamine K2?
  2. Wat doet vitamine K2?
    1. 1. Het kan hartziekten tegengaan
    2. 2. Vitamine K2 is goed voor je botten
    3. 3. Het is gezond voor je tanden
  3. Waar kan je vitamine K2 uit halen?
  4. Hoeveel heeft je lichaam nodig?

Wat is vitamine K2?

vitamine K2 belangrijk gezondheid Vitamine K2 is een vitamine dat helpt bij het stollen van bloed. Het werd in 1929 ontdekt in Duitsland, waar het “Koagulationsvitamin” werd genoemd. Daar stamt ook de afkorting “vitamine K” van. Er zijn twee verschillende soorten vitamine K. Je hebt namelijk vitamine K1, welke afkomstig is uit plantaardige producten zoals groene bladgroenten. Vitamine K2 is afkomstig van gefermenteerde producten en dierlijke producten.

Onderzoekers geven echter aan dat vitamine K1 en K2 niet vergelijkbaar zijn in hun werking. En dat we ze daarom ook als aparte vitamines moeten beschouwen. Er is echter meer onderzoek nodig om deze claims te kunnen steunen of verwerpen.

Wat doet vitamine K2?

We gaven eerder al aan dat deze vitamine bijdraagt aan het stollen van bloed, maar het doet nog veel meer. Zo zorgt de vitamine ervoor dat de hoeveelheid calcium in het lichaam wordt gereguleerd. Zo komt er niet teveel calcium in de bloedvaten en nieren terecht, waardoor er geen calcificatie optreed. Verder heeft deze vitamine nog een aantal andere functies.

Advertisement. Scroll to continue reading.

1. Het kan hartziekten tegengaan

Een grote hoeveelheid calcium in het lichaam kan leiden tot de verkalking van bloedvaten en aderen. Dit zorgt voor een grote kans op hart- en vaatziekten. Doordat vitamine K2 het calciumgehalte in het lichaam bijhoudt, kan er geen overdosis aan calcium ontstaan bij je aderen en organen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het nemen van vitamine K2 de kans op hartziekten kan verlagen tot 9% procent.

2. Vitamine K2 is goed voor je botten

Naarmate je ouder wordt, vergroot de kans op osteoporose. Osteoporose vertaald letterlijk naar “breekbare botten” en komt veel voor in de Westerse wereld. Vitamine K2 helpt osteoporose te voorkomen door voldoende calcium naar je botten te sturen. Calcium helpt namelijk om je botten te verstevigen, waardoor zij minder snel breken. Ook houdt calcium de dichtheid van je botten bij.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Het is gezond voor je tanden

Hoewel je het nog wel eens vergeet, zijn je tanden ook botten. Een veel voorkomend eiwit in je tanden is osteocalcine. Dit eiwit helpt bij het vormen van sterke tanden onder de glazuurlaag. Samen met vitamine A en D, zou vitamine K2 kunnen helpen dit eiwit de juiste richting op te sturen naar je tanden.

Waar kan je vitamine K2 uit halen?

gefermenteerde producten K2 Hoewel redelijk veel Nederlandse producten vitamine K1 bevatten zijn er maar weinig die vitamine K2 bevatten. Gelukkig kan ons lichaam deze vitamine zelf maken uit vitamine K1. Gemiddeld zit er 10 keer meer vitamine K1 in ons lichaam dan vitamine K2. Het is daarom erg gunstig dat ons lichaam deze vitamine kan omzetten. Toch halen we op deze manier vaak nog onvoldoende van deze vitamine binnen, waardoor het belangrijk is om het meer direct te eten.

Je kan het meeste halen uit vetrijke dierlijke producten, zoals kazen, volle melk, en vette vleeswaren zoals speklapjes. Ook zit het veel in orgaanvlees. Omdat vitamine K2 vet oplosbaar is, komt het weinig voor in magere dierlijke producten zoals kip en vetarme vleeswaren.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Eet je liever meer plantaardige producten? Dan kan je deze vitamine ook halen uit zuurkool, miso en natto (gefermenteerde sojabonen).

Ook bestaan er supplementen voor vitamine K2 deze kan je gewoon bij de drogist halen of van een online-speciaalzaak. Het voordeel van K2 supplementen is dat ze goed samenwerken in combinatie met vitamine D deze werken nauw samen waardoor je lichaam er meer voordelen uit haalt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hoeveel heeft je lichaam nodig?

Omdat vitamine K2 een vet oplosbare vitamine is, maakt je lichaam een klein voorraadje aan waar het deze vitamine uit kan halen wanneer je weinig binnenkrijgt. Toch is het belangrijk om dagelijks voldoende voedingsmiddelen te eten of supplementen te slikken waar je extra K2 uit haalt.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K komt neer op 70 microgram per dag voor een volwassen persoon. Toch is het belangrijk nooit zomaar aan supplementen te beginnen zonder eerst met je huisarts te overleggen. Omdat deze vitamine namelijk invloed heeft op het stollen van je bloed, kan het nare bijwerkingen opleveren wanneer je bloedverdunners slikt. Overleg daarom met je arts om te kijken of je supplementen nodig hebt, en zo ja, hoeveel je hiervan nodig hebt.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Advertisement