Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Het RS-virus is een epidemie: dit is de reden daarvoor

Het RS-virus is een epidemie: dit is de reden daarvoor

Sinds begin juni is het aantal besmettingen met het RS-virus toegenomen, blijkt uit gegevens van het RIVM. Er zijn zelfs zo veel besmettingen dat we mogen spreken van een epidemie. Waardoor dit komt en hoe we hier het beste mee om kunnen gaan, lees je hier.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar wat het RS-virus is, waarom het momenteel een epidemie is en hoe we hier mee om kunnen gaan.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
  1. Wat is het RS-virus?
  2. Waarom is er nu sprake van een epidemie van het RS-virus?
  3. Is het RS-virus gevaarlijk?
  4. Wat kunnen we ertegen doen?

Wat is het RS-virus?

RS-virus opkomst zomer Het RS-virus is een verkoudheidsvirus dat voornamelijk bij kinderen voorkomt. Dit virus staat volledig los van het coronavirus. Het komt voornamelijk voor bij jonge kinderen onder 1 jaar en zorgt bij hen voor nare ontstekingen in de luchtwegen. In Nederland zijn er vrijwel geen sterfgevallen door deze ziekte, maar je kind kan er op latere leeftijd nog klachten aan overhouden, zoals astma of een piepende ademhaling. Ook komt het virus bij ouderen voor. Bij hen heeft het echter vaak meer serieuze gevolgen.

Wanneer je kind last heeft van het RS-virus, lijken de symptomen in het begin op die van een normale verkoudheid. Ook kan je kind last krijgen van hoesten en koorts. Ook kan het virus een oorontsteking veroorzaken. In de meeste gevallen blijven de symptomen mild.

Het virus wordt overgedragen door vochtdeeltjes via de mond, ogen en neus. Wanneer je helemaal beter bent, ben je niet meer besmettelijk. Baby’s die borstvoeding krijgen, zijn over het algemeen beter beschermd tegen het virus. Er is momenteel echter geen vaccin tegen het virus, maar daar wordt wel aan gewerkt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Waarom is er nu sprake van een epidemie van het RS-virus?

Doordat het land afgelopen winter in lockdown is gegaan, zijn ook kinderdagverblijven en kinderopvangcentra dicht gegaan. Kinderen bleven daardoor meer thuis en kwamen minder in aanraking met andere kinderen en daardoor ook minder in aanraking met besmettelijke ziekten. Nu dat het land weer redelijk open is, deze zomer, lijkt het virus een soort inhaalslag te maken.

Normaal gesproken komt het virus voornamelijk in de winter voor, tussen november en maart. Nu is het juist veel in de zomer aanwezig. Dit heeft er ook mee te maken dat je lichaam normaal gesproken antistoffen aanmaakt wanneer je ziek wordt. Omdat wij allemaal binnen zaten, afgelopen winter, heeft ons lichaam (en dat van onze kinderen) minder de kans gehad om antilichamen te maken. Kinderen zijn daardoor nu extra vatbaar voor het virus en verspreiden het ook makkelijker.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Is het RS-virus gevaarlijk?

In Nederland sterven er eigenlijk geen kinderen aan het RS-virus. Als er 1000 kinderen besmet raken, gaan er ongeveer 100 naar de huisarts. 10 kinderen moeten dan doorverwezen worden naar het ziekenhuis. Bij de meesten gaat het vanzelf over. In sommige gevallen hebben ze alleen wat extra zuurstof nodig.

Bij ouderen is het echter een ander verhaal. Zij hebben vaak meer last van het virus en er zijn ook meer sterfgevallen aanwezig. Tijdens sommige seizoenen overlijden er meer ouderen aan dit virus dan aan influenza. Het is daarom belangrijk dat we ons best doen de verspreiding zo veel mogelijk in te perken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Wat kunnen we ertegen doen?

Veel slaap goed gezondheid Omdat het een virus is, is het beste dat je kan doen afstand bewaren. Net als bij het corona virus, verspreidt het zich door middel van vochtdeeltjes uit je lichaam. Als je merkt dat je kind verkouden is en koorts heeft, kan je die het beste thuis laten uitzieken zodat ze het virus niet verspreiden. Veel rust, water drinken en vitamines binnenkrijgen is een effectieve manier om het virus sneller te laten verlopen.

Ook wanneer je volwassen bent, kan je het virus gewoon nog krijgen. Je lichaam bevat dan meer antilichamen, waardoor het virus op een gewone verkoudheid lijkt. Als je merkt dat je zelf last hebt van een verkoudheid, is het verstandig om afstand te houden van jonge kinderen en ouderen om te voorkomen dat zij besmet raken.

Er is niet direct een aanleiding om naar de huisarts te gaan wanneer je kind besmet is met het RS-virus. Deze bel je pas wanneer je kind hoge koorts heeft, het benauwd heeft en/of problemen met de ademhaling heeft. Wanneer je kind jonger dan 3 maanden is en besmet raakt, is het ook belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Uiteindelijk kunnen we besmetting nooit helemaal voorkomen. Wel kunnen we de ziekte zo min mogelijk de kans geven om anderen te besmetten. Het mag nu dan wel zomer zijn, maar ook in deze periode is het nog steeds van belang om afstand te houden van anderen, zeker wanneer je een verkoudheid hebt.

Bronnen: Nu.nl en het RIVM

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Advertisement