Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

3 veelgebruikte supplementen voor hart en bloedvaten

3 veelgebruikte supplementen voor hart en bloedvaten

Er worden tegenwoordig ontzettend veel supplementen voor hart en bloedvaten aangeboden op de markt. Ze komen in allerlei verschillende vormen, van combinatiepillen tot druppels of capsules. Toch werken ze niet allemaal even goed, en is er zelfs bewijs dat anderen schadelijk kunnen zijn.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar drie veelgebruikte supplementen voor hart en bloedvaten die bewezen effectief zijn en laten we je zien welke je het beste kan vermijden.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Welke supplementen voor hart en bloedvaten zijn effectief?
  1. 1. Rode rijst gist
  2. 2. Omega-3 supplementen voor hart en bloedvaten
  3. 3. Co-enzym Q10
 2. Zijn er ook niet-effectieve supplementen voor hart en bloedvaten?
 3. Wat kan je nog meer doen voor een gezond hart en bloedvaten?

Welke supplementen voor hart en bloedvaten zijn effectief?

supplementen voor hart en bloedvaten essentieel gezondheid
Supplementen voor hart- en bloedvaten

Omdat er tegenwoordig veel aandacht is voor het gebruik van supplementen, is er ook veel misinformatie te vinden. Het is daarom belangrijk om te weten welke supplementen daadwerkelijk effectief zijn en welke alleen effectiviteit lijken te hebben. Wanneer het gaat om supplementen voor hart en bloedvaten, zijn er drie verschillende soorten die bewezen effectief zijn voor de gezondheid van je hart. Welke dat zijn, leggen we hier uit.

1. Rode rijst gist

Dit is een van de minder bekende supplementen voor hart en bloedvaten die effectief is. Rode rijst gist bevat namelijk monacoline K, een bestanddeel dat lijkt op de regelmatig voorgeschreven lovastatine. Monacoline K helpt bij het verlagen van je LDL cholesterol, de variant van cholesterol die aan je bloedvaten blijft plakken. Bij langdurige ophoping, kan dit tot problemen met de bloeddruk leiden.

Wanneer je dagelijks 3 tot 10 mg monacoline K inneemt, heeft dit supplement hetzelfde effect als de voorgeschreven statines. En kan het je LDL cholesterol tot wel 25% verlagen binnen 8 weken. Let hierbij echter wel op dat je rode rijst gist supplementen neemt van een betrouwbare bron en rekening houdt met mogelijke bijwerkingen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Omega-3 supplementen voor hart en bloedvaten

Zoals we eerder eens hebben geschreven, helpen omega-3 vetzuren bij het bestrijden van triglyceriden. Triglyceriden zijn nodig voor onze gezondheid, maar een te grote hoeveelheid van deze deeltjes kan voor aderverkalking zorgen. De omega-3 vetzuren helpen dit te voorkomen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het slikken van deze vetzuren de kans op een hartaanval met wel 28% kan verminderen. Ook wordt daarbij de dodelijkheid van een hartaanval vermindert.

Bij het gebruik van omega-3 vetzuren is het belangrijk om te letten op de oorsprong van de vetzuren. Sommige supplementen kunnen namelijk zware metalen bevatten. Voorgeschreven visolie of plankton supplementen hebben dit niet.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Co-enzym Q10

Q10 wordt meestal gebruikt op de verpakking van huidverzorgingsproducten, maar kan ook baat hebben bij de gezondheid van je hart en bloedvaten. Wanneer je namelijk veel statines gebruikt voor de gezondheid van je hart, kan je last krijgen van SAMS. Dit staat voor statine-geassocieerde spier symptomen. Het gebruik van Co-enzym Q10 helpt om SAMS te voorkomen en kan de symptomen ook verlichten wanneer je er al wel last van hebt.

Naast dat Q10 helpt bij het voorkomen en verlichten van SAMS, is het ook effectief bij het voorkomen van congestief hartfalen. Veel mensen die congestief hartfalen ervaren, hebben een tekort aan co-enzym Q10. Een onderzoek uit 2019 heeft aangetoond dat het gebruik van Q10 de symptomen flink kon verminderen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Zijn er ook niet-effectieve supplementen voor hart en bloedvaten?

Er zijn veel verschillende onderzoeken geweest naar de effectiviteit van bepaalde andere supplementen op de gezondheid van ons hart en onze bloedvaten. Toch zijn veel onderzoeken niet duidelijk genoeg of kwam er helemaal geen resultaat uit. Het gaat hierbij vooral om het gebruik van antioxidanten, multivitaminen, vitamine E en beta-caroteen.

Wel lijkt een tekort aan vitamine D gelinkt te kunnen zijn aan een hogere kans op hart- vaatziekten. Hiervan is het advies echter om, indien er een vitamine D tekort is, hier supplementen voor te slikken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Wat kan je nog meer doen voor een gezond hart en bloedvaten?

beweging ook gezond voor hart en bloedvaten
Tips gezondere hart- en bloedvaten

Uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen en zijn er een aantal dingen die je kan doen om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. In sommige gevallen is het dan echter nog steeds nodig om supplementen voor hart en bloedvaten te gebruiken. Niet alleen omdat deze goed zijn voor je hart, maar ook omdat ze andere gezondheidsvoordelen hebben. Doe dit altijd in overleg met je huisarts. Andere manieren om je hart en bloedvaten gezond te houden zijn:

 • Niet te veel producten met veel LDL-cholesterol consumeren
 • Voldoende bewegen
 • Je alcohol inname verminderen
 • Voldoende slapen
 • Een gezond dieet volgen met veel groenten
 • Zo nu en dan vette vis eten
 • Je stress beperken
 • Je bloeddruk in de gaten houden

Er zijn een aantal factoren die de kans op hart- en vaatziekten kunnen beïnvloeden zonder dat je daar controle over hebt. Deze factoren hebben te maken met je geslacht, leeftijd, afkomst en of er erfelijke aandoeningen in je familie heersen. In dat geval is het verstandig om je gezondheid goed in de gaten te houden en om bij twijfels naar je huisarts te gaan.

Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Atletiek

Elise Vanderelst (archieffoto)

Advertisement