Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Wat is orthomoleculaire geneeskunde en waarvoor is het?

Wat is orthomoleculaire geneeskunde en waarvoor is het?

Je bent het woord ‘orthomoleculair’ vast wel eens tegengekomen. De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die een opleiding tot orthomoleculair therapeut volgen. Voor veel mensen is het een vaag begrip. In dit artikel leg ik uit wat orthomoleculaire geneeskunde precies inhoudt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Inhoud van dit artikel over orthomeculaire geneeskunde
 1. Wat is orthomoleculaire geneeskunde?
 2. Soorten behandelingen
 3. Wat is gezond volgens de orthomoleculaire geneeskunde?
  1. Richtlijnen voedingspatroon
  2. Voedingssupplementen en orthomoleculaire geneeskunde
 4. Orthomoleculaire onderzoeken

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Orthomoleculaire geneeskunde wordt ook wel nutritionele geneeskunde genoemd. Het woord ‘ortho’ is Grieks en betekent ‘recht of juist’. ‘Moleculair’ betekent ‘met betrekking tot de moleculen in het lichaam’.

Moleculen zijn het kleinste deel van een stof dat nog uit de chemische eigenschappen van de stof bestaat. Alles om ons heen bestaat uit moleculen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dit betekent dat de orthomoleculaire geneeskunde op cel- en molecuulniveau de positieve en negatieve invloed van voedingsstoffen onderzoekt.

De orthomoleculaire geneeskunde richt zich daarnaast op iemands leefstijl in het algemeen. De vier pijlers zijn voeding, voedingssupplementen, beweging en algehele leefstijl. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar stress en het gebruik van drugs.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Orthomoleculaire geneeskunde valt onder de alternatieve geneeswijzen. Dit zijn therapieën, behandelingen en middelen waarvoor geen wetenschappelijk bewijs is dat het werkt.

Andere voorbeelden van alternatieve geneeswijzen zijn chiropractie, acupunctuur en Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Regelmatig worden er alternatieve geneeswijzen als aanvulling gebruikt op de reguliere geneeswijzen.

Soorten behandelingen

Orthomoleculaire geneeskunde wordt op de onderstaande manieren gebruikt.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 • Curatief: Een ziek persoon wordt behandeld met als doel genezen.
 • Preventief: Een gezond persoon wordt behandeld met als doel om ziekten en aandoeningen te voorkomen.
 • Palliatief: Een chronisch ziek persoon wordt behandeld met als doel de pijn te verlichten.

Wat is gezond volgens de orthomoleculaire geneeskunde?

Volgens de orthomoleculaire geneeskunde is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) met betrekking tot voeding niet voldoende om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Volgens hen is de oorzaak daarvan dat ons lichaam zwaarder belast wordt dan vroeger. Onderstaand lees je meer over een aantal van de oorzaken die daaraan ten grondslag liggen volgens de orthomoleculaire geneeskunde.

 • Onnatuurlijke bereiding van voedsel
 • Uitstoot van gif door de (voedsel)industrie
 • Verarming van de landbouwgronden
 • E-nummers
 • Zoetstoffen
 • Uitlaatgassen van het verkeer

Richtlijnen voedingspatroon

Er zijn verschillende aandachtspunten voor het voedingspatroon. Onder meer de onderstaande richtlijnen worden gebruikt bij het voedingspatroon volgens de orthomoleculaire geneeskunde.

 • Gebruik geen producten met conserveringsmiddelen, zoals E-nummers.
 • Maak gebruik van biologische voeding.
 • Eet zoveel mogelijk voeding met antioxidanten.
 • Maak gebruik van zure melkproducten met rechtsdraaiende melkzuren.

Voedingssupplementen en orthomoleculaire geneeskunde

Voedingssupplementen orthomoleculaire geneeskunde
Supplementen in relatie tot orthomoleculaire geneeskunde

De orthomoleculaire geneeskunde streeft naar hogere hoeveelheden voedingsstoffen.

Om deze reden worden er regelmatig voedingssupplementen voorgeschreven.

Advertisement. Scroll to continue reading.

De dosering van de orthomoleculaire voedingssupplementen is vaak veel hoger dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Volgens wetenschappelijk onderzoek kunnen hogere doseringen dan 100% van de ADH toxische gevolgen hebben.

Vitamine A is bijvoorbeeld bij een te hoge dosis giftig voor de lever en veroorzaakt afname van de botdichtheid. Een verstoring van de schildklieractiviteit en acute vergiftiging kan ontstaan bij een te hoge inname van jodium.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Orthomoleculaire onderzoeken

Onderzoek orthomoleculaire geneeskunde
Orthomoleculair onderzoek

Het doel van de orthomoleculaire geneeskunde is dat mensen gezonder worden.

Er is echter nog geen bewijs dat hogere dosis vitamines van meerwaarde zijn. Er zijn wel onderzoeken uitgevoerd op dit vlak.

De onderzoeken hebben tegenstrijdige uitslagen. De uitgevoerde onderzoeken hebben tevens geen hoge bewijskracht. Er moet daarom meer onderzoek worden uitgevoerd.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Wel zijn er studies gepubliceerd waaruit blijkt dat voedingssupplementen geen verschil maken op het gebied van gezondheid of sport. Kanttekening: De doelgroep in het onderzoek volgde een gevarieerd en gezond voedingspatroon.

Uit andere onderzoeken blijkt dat er – van sommige voedingssupplementen – wél meer kan worden ingenomen zonder schadelijke effecten. Daarbij moet gelet worden op de zuiverheid en de werking van de ingrediënten.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Atletiek

Elise Vanderelst (archieffoto)

Advertisement