Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

7 energierijke voedingsmiddelen die gezond zijn

7 energierijke voedingsmiddelen die gezond zijn

Of je nu herstellende bent van een ziekte, of juist meer energie wil hebben om te sporten, energierijke voedingsmiddelen kunnen hiervoor de oplossing bieden. Deze voedingsmiddelen hebben een hoog energiegehalte waardoor ons lichaam makkelijker in staat is om deze energie te gebruiken voor verschillende doeleinden.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar wat we verstaan onder energierijke voedingsmiddelen en welke gezond zijn om regelmatig te eten.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Wat verstaan we onder energierijke voedingsmiddelen?
 2. Gezonde energierijke voedingsmiddelen
  1. 1. Bananen
  2. 2. Vette vis
  3. 3. Energierijke voedingsmiddelen: Koffie
  4. 4. Water
  5. 5. Zoete aardappel
  6. 6. Energierijke voedingsmiddelen: Pure chocolade
  7. 7. Eieren

Wat verstaan we onder energierijke voedingsmiddelen?

energierijke voedingsmiddelen bananen
Wat zijn energierijke voedingsmiddelen?

Alles wat we eten en drinken bestaat uit voedingswaarden. Deze kunnen we onderverdelen in twee categorieën: macronutriënten en micronutriënten. De macronutriënten staan voor de hoeveelheid koolhydraten, vetten en eiwitten in een bepaald product. De micronutriënten staan voor de vitamines, mineralen en spoorelementen in dat product. Naast de macro- en micronutriënten hebben we ook de calorieën. Deze staan voor de hoeveelheid energie dat een product geeft.

Je lichaam heeft namelijk energie nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Je lichaam warm houden of afkoelen kost bijvoorbeeld energie, maar bewegen en denken ook. Afhankelijk van je leeftijd, geslacht, lengte en gewicht heb je een bepaalde hoeveelheid energie per dag nodig. Krijg je te weinig binnen, dan zal je je al snel erg moe gaan voelen.

Onze energie halen we uit onze voeding. We noemen dit calorieën, maar calorieën zijn zelf eigenlijk een optelsom van de energie uit de macronutriënten. Zo levert één gram vet wel 9 calorieën en één gram koolhydraten en eiwitten leveren 4 calorieën aan energie. Het maakt voor je energiebehoefte niet uit waar deze calorieën vandaan komen, maar voor de gezondheid van je lichaam wel. Eiwitten hebben namelijk andere functies dan koolhydraten of vetten en andersom.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hoeveel calorieën je per dag nodig hebt, noemen we de “energiebehoefte”. Deze verschilt per persoon. Zo hebben mannen vaak een grotere energiebehoefte dan vrouwen, omdat mannen van nature meer spierweefsel in hun lichaam hebben en spieren vragen meer energie dan vetweefsel. Zwangere mensen hebben daarentegen juist ook weer meer energie nodig omdat hun lichaam bezig is met het creëren van een nieuw leven. Via verschillende websites en rekenmethode kan je je eigen energiebehoefte berekenen.

Gezonde energierijke voedingsmiddelen

calorieën energiebehoefte
Gezonde voeding met hoge energiewaardes

Wanneer je je lichaam wil voorzien van zijn dagelijkse energiebehoefte, wil je dat natuurlijk zo gezond mogelijk doen. Een burger van de McDonalds bevat bijvoorbeeld wel veel energie, maar mist de juiste verhoudingen van de macro- en micronutriënten. Er zijn gelukkig een aantal energierijke voedingsmiddelen die je lichaam goed kunnen ondersteunen. Deze hebben wij voor je op een rij gezet.

1. Bananen

Bananen zijn één van de beste energierijke voedingsmiddelen die je maar kan vinden. Ze bevatten namelijk niet alleen veel koolhydraten, maar ook veel vezels, vitamine B6 en kalium.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Vette vis

Ook vis is een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Zo bevat vis namelijk veel eiwitten, maar krijg je er ook veel omega vetzuren van binnen. Deze vetzuren zijn belangrijk voor het ondersteunen van gezonde hersenen en een sterk lichaam. Daarnaast helpen omega vetzuren ook bij het verminderen van ontstekingen, waardoor je minder snel last hebt van pijnklachten, blijkt uit onderzoek.

3. Energierijke voedingsmiddelen: Koffie

Hoewel zwarte koffie zelf weinig koolhydraten, vetten of eiwitten bevat, bevat het wel cafeïne, een stofje dat ons helpt om ons opgewekter te voelen. Cafeïne blokkeert namelijk de neurotransmitter adenosine, een stofje dat je slaperig maakt. Ook helpt het bij het vrijmaken van serotonine, waardoor je je juist vrolijk en energiek voelt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

4. Water

Net als koffie bevat water weinig macronutriënten, maar omdat water een groot onderdeel uitmaakt van ons lichaam, is het erg belangrijk als energieleverancier. Wanneer je namelijk te weinig vocht binnenkrijgt, raak je uitgedroogd en kan dit leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en andere klachten. Voldoende water helpt ons om goed gehydrateerd te blijven en geeft ons een opgewekt gevoel.

5. Zoete aardappel

Zoete aardappel bevat veel koolhydraten en vezels, een perfecte combinatie voor een energieboost. Daarnaast is het ook een bron van mangaan en vitamine A. Bovendien zijn de koolhydraten in zoete aardappel erg rijk aan zetmeel wat inhoudt dat je lichaam er langer over doet om ze te verwerken, waardoor ze een stabiele dosis aan energie leveren.

Advertisement. Scroll to continue reading.

6. Energierijke voedingsmiddelen: Pure chocolade

Pure chocolade bevat meer cacao dan melkchocolade en is daarbij een uitstekend voedingsmiddel voor het leveren van meer energie. Het zit namelijk boordevol antioxidanten. Dit zijn stofjes die je lichaam beschermen tegen schade van buitenaf en ontstekingen tegengaan. Bovendien bevat pure chocolade ook redelijk wat cafeïne waardoor je lichaam ook een flinke energieboost krijgt.

7. Eieren

Eieren bevatten veel eiwitten, wat erg handig is voor het onderhouden van je spieren en het vervullen van je energiebehoefte. Daarnaast bevatten eieren ook het stofje leucine. Dit stofje helpt de energieproductie in je lichaam, waardoor het makkelijker is om bepaalde taken uit te voeren, zoals duursporten.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement