Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Een voedingssupplement met resveratrol: 6 leerzame weetjes

Een voedingssupplement met resveratrol: 6 leerzame weetjes

Heb je wel eens gehoord van een voedingssupplement met resveratrol? Dit is een vrij onbekende naam, maar wordt tegenwoordig wel steeds meer gebruikt. Dit komt omdat het veelbelovende effecten heeft op het lichaam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar verschillende feitjes en weetjes over een voedingssupplement met resveratrol. Daarnaast geven we je ook een aantal producten die van nature deze stof bevatten.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Wat is resveratrol?
  1. 1. Een voedingssupplement met resveratrol kan de bloeddruk verlagen
  2. 2. Het beschermt de hersenen
  3. 3. Het vermindert insulineresistentie
  4. 4. Het kan gewrichtspijn verminderen
  5. 5. Een voedingssupplement met resveratrol tegen hooikoorts
  6. 6. Resveratrol kan gewichtsverlies ondersteunen
 2. Welke opties heb je nog meer, naast een voedingssupplement met resveratrol?

Wat is resveratrol?

voedingssupplement met resveratrol tips en weetjes
Resveratrol zit in voedingssupplementen en rode wijn

Resveratrol is een plantaardig component dat functioneert als een antioxidant. Het komt veel voor in rode wijn, druiven, verschillende bessen en sommige noten.

Het wordt soms ook als medicijn gebruikt. Resveratrol zorgt er namelijk voor dat je minder last hebt van ontstekingen en het kan helpen bij het verwijden van je bloedvaten. Een voedingssupplement met resveratrol kan ingezet worden voor meerdere doeleinden:

1. Een voedingssupplement met resveratrol kan de bloeddruk verlagen

Uit een onderzoek uit 2015 is gebleken dat het gebruik van resveratrol de druk van de bloedvaten kan verlichten wanneer je hart klopt. Dit wordt ook wel de systolische bloeddruk genoemd en kan je aflezen als het bovenste nummer van je bloeddrukmeting. Normaal gesproken verhoogd deze bloeddruk naarmate je ouder wordt, omdat je bloedvaten dan stijver worden. Een voedingssupplement met resveratrol kan de bloedvaten helpen ontspannen, waardoor de druk afneemt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Het beschermt de hersenen

Er wordt wel eens in magazines gezegd dat een glas rode wijn drinken helpt bij het gezond houden van je hersenen, en ze hebben een punt. Resveratrol komt namelijk veel voor in rode wijn en, dankzij de functie als antioxidant, helpt om je hersenen te beschermen tegen oxidatieve schade. Daarnaast zou het ook de beta-amyloïde tegengaan. Dit zijn eiwitten die plak veroorzaken op je hersenen, dat is een kenmerk van de ziekte van Alzheimer.

3. Het vermindert insulineresistentie

Hoewel de resultaten uit dit onderzoek nog niet op mensen is onderzocht, zijn de resultaten wel veelbelovend. Resveratrol kan namelijk een positieve invloed hebben bij mensen met diabetes. Zo zou dit stofje de insulineresistentie verminderen waardoor er minder complicaties als gevolg van diabetes optreden. Daarnaast zou het het lichaam kunnen helpen om glucose beter te kunnen verwerken, waardoor je ook minder last hebt van de effecten van diabetes.

Advertisement. Scroll to continue reading.

4. Het kan gewrichtspijn verminderen

Als gevolg van ouderdom of een aandoening, hebben sommige mensen last van pijnlijke gewrichten bij ballast of beweging. Resveratrol helpt om de ontstekingen rondom het kraakbeen te verminderen, waardoor je minder last zal hebben van pijn tijdens het bewegen van deze gewrichten.

5. Een voedingssupplement met resveratrol tegen hooikoorts

Het gebruiken van een voedingssupplement met resveratrol kan helpen bij het verminderen van hooikoortsklachten en andere allergieën. De ontstekingsremmende eigenschappen van deze stof zorgen er namelijk voor dat je lichaam minder sterk op de prikkelende stoffen reageert, waardoor je minder symptomen ervaart. Deze effecten zijn echter het sterkst bij seizoensgebonden allergieën zoals hooikoorts. Van andere allergieën zijn de effecten nog onbekend.

Advertisement. Scroll to continue reading.

6. Resveratrol kan gewichtsverlies ondersteunen

Hoewel er nog meer onderzoek moet worden gedaan naar de effecten van resveratrol op gewichtsverlies, zijn de huidige bevindingen veelbelovend. Zo zou resveratrol een positief effect hebben op het gewicht van mensen met metabole aandoeningen en mensen met ongezond overgewicht. Daar bleek dat het toedienen van een voedingssupplement met resveratrol hielp bij het verliezen van gewicht. Bij gezonde mensen met overgewicht was dit echter niet het geval.

Welke opties heb je nog meer, naast een voedingssupplement met resveratrol?

Resveratrol groente en fruit
Resveratrol zit ook in groente en fruit

Naast dat je een voedingssupplement met resveratrol kan nemen, komt het ook van nature in meerdere voedingsmiddelen voor. Op deze manier krijg je op een natuurlijke wijze het stofje binnen wanneer je een gebalanceerd dieet volgt. Als je echter meer nodig hebt, kan je een voedingssupplement met resveratrol nemen ter ondersteuning. Het komt voor in de volgende voedingsmiddelen:

 • Rode druiven (met name de schil en de pit)
 • Blauwe bessen
 • Pindakaas
 • Aardbeien
 • Pure chocolade
 • Cranberry’s

Het wordt aangeraden om niet meer dan 1500 mg resveratrol te nemen. Bij een hogere dosis bestaat de kans op bijwerkingen, zoals buikkramp, misselijkheid en braken. Het is veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap en voor kleine kinderen mits zij de juiste hoeveelheden binnenkrijgen.

Let op, het gebruik van een voedingssupplement met resveratrol kan risicovol zijn wanneer je bloedverdunners slikt. Neem het supplement daarom alleen na overleg met je huisarts.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Deelacties
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Advertisement