Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Vitaminen en mineralen laten testen: Hoe werkt dit?

Vitaminen en mineralen laten testen: Hoe werkt dit?

Vitaminen en mineralen laten testen doe je wanneer je verwacht dat je een tekort hebt van één of meerdere micronutriënten. Je neemt hiervoor contact op met je huisarts waar je arts kan bevestigen of je een test nodig hebt. Na het testen kan je aan de uitslag zien of je inderdaad een tekort hebt of dat er mogelijk andere dingen aan de hand zijn.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar het proces van vitaminen en mineralen laten testen. Ook kijken we naar redenen waarom je je zou moeten laten testen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
  1. Hoe kan je je vitaminen en mineralen laten testen?
  2. Wanneer moet je je vitaminen en mineralen laten testen?
    1. 1. Je bent veganistisch of vegetarisch
    2. 2. Je hebt last van een of meerdere symptomen
    3. 3. Voorafgaand aan een operatie of onderzoek
    4. 4. Je wil meer informatie

Hoe kan je je vitaminen en mineralen laten testen?

vitaminen en mineralen laten testen via een bloedtest
Vitaminen en mineralen testen middels bloedonderzoek

Wanneer je voeding met bepaalde vitaminen en mineralen eet, krijgt je lichaam deze stoffen binnen. Verderop in je lichaam worden de vitaminen en mineralen opgenomen in je bloed, waar zij zich door je lichaam verspreiden en bijdragen aan het gezond houden van je lichaam. Wanneer je een bloedonderzoek laat doen, wordt er een beetje bloed afgenomen waarbij onderzoekers kunnen kijken naar de waarden van deze stoffen in je bloed.

Je vitaminen en mineralen laten testen kan erg makkelijk in Nederland. Wanneer je vermoedt dat je een vitaminetekort hebt, neem je contact op met je huisarts en leg je je vraag voor. Je huisarts kan dan besluiten of ze je gelijk doorverwijzen voor een bloedtest, of dat ze eerst zelf met je willen praten. Daarna kan je huisarts een test aanvragen voor verschillende voedingsstoffen. De meeste testen nemen alle vitaminen in acht, maar je kan ook om extra testen vragen.

Sommige huisartsenpraktijken hebben de mogelijkheid om daar ter plekke je bloed af te nemen, terwijl je soms ook naar een ziekenhuis of een ander instituut moet om dit te laten doen. Dit duurt slechts een paar minuten, daarna mag je weer naar huis. Tijdens het testen worden er vaak meerdere kleine flesjes bloed afgenomen. Dit komt omdat ze niet alle testen met één flesje kunnen doen. Je verliest echter heel weinig bloed. De meeste flesjes bevatten slechts 5-8 ml.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In sommige gevallen is het nodig om nuchter je bloed te laten testen. Dit betekent dat je een aantal uur van tevoren niks mag eten en alleen water mag drinken. Bij het vitaminen en mineralen laten testen komt dit echter zelden voor, waardoor je ook met een volle maag je bloed kan laten testen.

Wanneer moet je je vitaminen en mineralen laten testen?

uitslag van een onderzoek bij de huisarts
Test regelmatig jouw vitaminen en mineralen waarden

Je vitaminen en mineralen laten testen hoeft niet vaak te gebeuren. Vaak is dit alleen nodig als er een indicatie is dat je mogelijk een tekort hebt van één van deze voedingsstoffen. Er zijn verschillende redenen waarom je je bloed zou moeten laten testen. Deze hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

1. Je bent veganistisch of vegetarisch

Zeker wanneer je pas net bent begonnen met veganistisch eten, kan het lastig zijn om alle juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit is heel normaal. Het is dan wel verstandig om na een paar maanden je bloed te laten testen om te zien of je bepaalde voedingsstoffen nodig hebt. Als dat zo is, raad de huisarts vaak aan om gebruik te maken van supplementen. Soms geeft de huisarts ook een tip mee hoe je meer voedingsstoffen uit je voeding kan halen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Je hebt last van een of meerdere symptomen

De meest bekende reden om vitaminen en mineralen te laten testen is omdat je één of meerdere symptomen hebt van een vitaminetekort. Hoewel elke vitamine andere effecten heeft, zijn er verschillende symptomen die overlappen waardoor je al goed kan inschatten of je een vitaminetekort hebt. Welke vitamine of mineraal dat dan is, blijkt later uit het onderzoek.

De meest voorkomende symptomen van een vitaminen of mineralen tekort zijn vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en geheugenproblemen. Het is sowieso altijd verstandig contact op te nemen met de huisarts wanneer je last hebt van deze symptomen, omdat zij mogelijk ook op een andere ziekte of aandoening kunnen wijzen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Voorafgaand aan een operatie of onderzoek

Soms is het nodig om je bloedwaarden te weten voordat je een operatie of medisch onderzoek gaat doen. De gegevens van je bloedonderzoek zijn dan nodig voor het bijhouden van de resultaten van deze ingreep. Dit gebeurt vaak direct in het ziekenhuis.

4. Je wil meer informatie

Ten slotte kan je natuurlijk ook je vitaminen en mineralen laten testen als je meer inzicht wil in de gezondheid van je lichaam. Dit is ook handig voor sporters. Je hebt hiervoor geen medische indicatie nodig. Vaak doe je dit ook alleen om te zien of alles nog in orde is. Als dan blijkt dat je één of meerdere voedingsstoffen tekort komt, kan je dat direct toepassen binnen je voedingspatroon.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Een bloedonderzoek valt vaak wel binnen je verzekering, maar je zal hier dan nog wel eigen risico over moeten betalen. Geen zorgen, de test kost niet veel. Vaak ben je niet meer dan €20,- kwijt in totaal.

Total
0
Deelacties
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Advertisement